Obiective care merita vazute in Norvegia

Obiective care merita vazute in Norvegia

Obiective care merita vazute in Norvegia

  • Fondat in anul 1070 si fiind capitala Regatului Norvegiei in timpul Evului Mediu, Bergen a fost un avanpost al puternicii Ligi Hanseatice a comunitatilor comerciale Baltice din secolul 12. Desi majoritatea cafenelelor si atelierelor au fost distruse de o serie de incendii devastatoare de-a lungul secolelor, cladirea muzeului Hanseatic este una din putinele care a supravietuit.

Bergen si Troldhaugen

Fondat in anul 1070 si fiind capitala Regatului Norvegiei in timpul Evului Mediu, Bergen a fost un avanpost al puternicii Ligi Hanseatice a comunitatilor comerciale Baltice din secolul 12. Desi majoritatea cafenelelor si atelierelor au fost distruse de o serie de incendii devastatoare de-a lungul secolelor, cladirea muzeului Hanseatic este una din putinele care a supravietuit. Biserica Sf.Maria (Mariakirken) este o bijuterie originala din secolul 12, servind ca centru spiritual pentru negustorii Hanseatic timp de trei secole. Bryggen este si el singurul cartier care a supravietuit intre atatea cladiri din lemn cu acoperisuri triunghiulare. Caramizile rosii distinctive si imbinarea culorilor au aparut in intreg Nordul Europei in timpul erei influentei Hanseatice, acesta fiind motivul poreclei “Orasul de Lemn”.

La sud de Bergen se afla Troldhaugen (Drumul Trolilor), casa de vara din secolul 19 a muzicianului  si compozitorului Edvard Grieg (1843-1907), nascut in Bergen si inmormantat la Troldhaugen impreuna cu sotia sa.

Bergen este inconjurat de 7 munti  (telefericul spre Floyen urca pana la 305 metri), nefiind doar o baza naturala pitoreasca, ci si poarta de intrare spre terenurile fiord ale Norvegiei.

Puteti incepe cu o calatorie pe autocar spre Stalheim (pentru o priveliste minunata a vaii), iar apoi la Gudvangen va imbarcati intr-un vas care trece prin Naeroyfjord si Aurlands Fjord, cele mai frumoase ramificatii ale dramaticului fiord Sognefjord. Dupa aceasta panorama uimitoare a frumusetii naturii, urmeaza calatoria cu trenul din orasul Flam, 868 metri urcus si foarte aproape de o stramtoare spre Mydral. In decursul a 19 km si 45 minute trenul va trece prin 20 de tunele si multe cascade la distanta de un fir de par. Calatoria dureaza 12 ore insa merita pe deplin.

Bergen se afla la 558 km vest de Oslo.
Troldhaugen se afla la 8 km sud de Bergen.
Contact: trold@online.no; www.troldhaugen.com.
Concertele din Troldhaugen (muzica variata, interpretari ale artei frumoase si munca maestrului Edvard Grieg interpretata de Orchestra Filarmonica Bergen) sunt tinute de la sfarsitul lunii Iunie pana la mijlocul lunii Noiembrie.
Croaziera Sognefjord contact: info@scantours.com; www.scantours.com.

Calatoria pe Coasta Norvegiana si Nordkapp

Legendara croaziera Hurtigruten navigheaza de-a lungul coastei, o regiune a desavarsitelor fiorduri, ghetari, munti, iar in timpul lunilor de vara veti avea placerea sa priviti soarele care niciodata nu apune pe deplin. Un vas Hurtigruten nu este un vas de croaziera de lux, insa cu un astfel de peisaj, cabinele confortabile si mancarea simpla sunt doar o parte din aventura. Una din opririle facute este la Nordkapp, o stanca abrupta de granit (304 metri) care se ridica din frigida Mare Norvegiana.

Datorita locatiei capului (Nordkaap), mult mai in nord decat Alaska si Siberia, soarele sta deasupra orizontului incepand din 12 Mai pana pe 1 August, si sub orizont de la 19 Noiembrie pana pe 25 Ianuarie.  Platoul capului, 1 287 km de la inceputui capului Arctic, se afla un intins teren nelocuit-pe acesta tundra nu creste niciodata nimic. Acesta est eun loc pe care vizitatorii ori il uras ori iubesc, insa ridica moralul multor turisti aventurosi.

Contact croaziera: info@coastalvoyage.com; www.coastalvoyage.com. Croaziera spre nord 7 zile, spre sud 6 zile, iar o croaziera dus-intors 12 zile. Plecarile din Bergen si Kirkenes au loc in fiecare zi pe tot parcursul anului.

Insulele Lofoten

In Norvegia natura este puternica, in special in Insulele Lofoten, 198 km nord de Cercul Arctic. Acest arhipelag lung de 190 km a atras numerosi artisti prin frumusetea izolarii sale, luminii, aerului tare si apelor nepoluate. Traditionalul rorbu (cabanuta de pescuit) a fost construit de obicei pe docul plutitor, insa in zilele noastre este folosit ca loc de inchiriat.

Svolvaer (populatie 4 000) este orasul principal al insulelor. Feribotul ajunge aici de pe tarmul Bodo, unde Edgar Allan Poe a petrecut multi ani scriind A Descent into the Maelstrom. Ianinte sa prindeti feribotul spre lofoten, vizitati Saltstraumen.

Bodo este la 750 km nord de Trondheim, 1 432 km nord de Bergen, 1 303 km nord de Oslo. Calatoria cu feribotul din Bodo spre Lofoten dureaza 4-6 ore; zborurile din Bodo dureaza 30 minute.

Muzeul Munch si Hotelul Continental (Oslo, Norvegia)

Edvard Munch (1863-1944) este foarte popular, singurul pictor Nordic a carui influenta este recunoscuta la nivel global. Faptul ca nu a a avut mare success in timpul vietii (fiind numit tatal Expresionismului) este destul de evident deoarece a putut sa isi pastreze munca: 22 000 piese au fost lasate mostenire orasului Oslo in anul 1940, cu putin timp inainte sa moara. De-a lungul timpului colectia a crescut si a umplu Muzeul Munch, deschis in anul 1963. Acesta include acum picturi, desene, acuarela, imprimeuri, sculpturi, etc.

Munch si-a pierdut mama la varsta de 5 ani si a fost adesea bolnav in copilarie. Cea mai faimoasa lucrare a sa este The Scream (Tipatul), care in August 2004 a fost furat din muzeu. Din fericire, Night (Noaptea, ca si Tipatul a fost pictat in aceeasi perioada prolifica din anul 1980 cand a castigat o anumita faima si renume) este inca aici.

Hotelul Continental, cel mai elegant loc de cazare din capitala, este detinut si condus de generatia familiei Brochmann, care l-au construit in anul 1900. Hotelul este asezat in umbra Palatului Regal si langa Teatrul National.

Muzeul Munch se afla la Toyengaten 53.
Contact: mm@munch.museum.no; www.munch.museum.no.
Muzeul este deschis zilnic in lunile Iunie-mijlocul lunii Septembrie.
Hotelul Continental se afla la Stortingsgaten 24-26.
Contact: booking@hotel-continental.no; www.hotel-continental.no.

Vikingskiphuset (Oslo, Norvegia)

Era vikingilor, cand Norsemen a terorizat coasta Europei, a durat aproximativ din anul 800 pana in 1050 (se spune ca exploratorul Leif Ericsson a descoperit America in anul 1001). A fost foarte putin scris despre legendele lor, mare parte din ele fiind infrumusetate de-a lungul secolelor de povestile oamenilor.

Cel mai ideal loc unde puteti experimenta bogatia mostenirii lor este la Vikingskiphuset sau Muzeul Vaselor Vikingilor, construit in anul 1936 pentru a gazdui trei vase ale vikingilor foarte bine conservate, descoperite in apropiere de Oslo Fjord. Cele trei vase contineau trupul capitanului Vikingilor si cel al unei regine (se spune ca ar fi trupul bunicii lui Harald Fairhair), ambele trupuri fiind ingropate impreuna cu servitorii, animalele si numeroase artifacte. Impreuna constituie cea mai mare descoperire a Vikingilor.

Vikingskiphuset se se afla la Huk Aveny 35, Bygdoy.
Contact: info@ukm.uio.no.

Geirangerfjord (Oye, Norvegia)

Europenii (in mod deosebit Britanicii) au “descoperit” fiordul Norvegiei spre sfarsitul anilor 1800. Stanca verticala Geirangerfjord, cu o lungime de 16 km, a fost si inca este cea mai dramatica priveliste din Norvegia. Puteti sa o priviti de pe remarcabilul Ornevegen (Drumul Vulturului). Opriti-va la Cotitura Vulturului pentru o priveliste de neuitat a fiordului. Din Andalsnes spre Valldal veti observa o alta atractie remarcabila a Norvegiei; serpentinele si Trollstigen (Poteca Trolului), care traverseaza cea mai neroditoare regiune a Norvegiei.

Turistii pot alege intre o croaziera de jumatate de zi, pescuitul de somon, excursii, plimbari cu bicicleta sau excursii la Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa si cascade spectaculare cu nume ca Cele Sapte Surori si Voalul Miresei.

Va puteti alege baza la Hotelul Union, aproape de Norangsfjord si Geirangerfjord. Hotelul a fost foarte popular in secolul 19, iar acum este renovat, modernizat, si s-a bucurat de prezenta Regelui Harald al Norvegiei si Reginei Sonja, sarbatorind aici nunta de argint, in anul 1993. Daca alegeti sa va cazati la camera 12, veti avea deosebita placere sa va imbaiati in cada originala a lui Kaiser Wilhelm.

Geirangerfjord se afla la aproximativ 7 ore din Oslo spre drumul Serpentinelor.
Hotelul Union se afla la Oye, pe bancurile Norangsfjord (373 km din Bergen, 427 km din Oslo).
Contact: www.hotel-union.no/

Mai multe detail despre Norvegia puteti gasi aici www.norway.org.uk/

SuperEva va recomanda urmatoarele hoteluri in Norvegia:

www.holmenkollenparkhotel.no/
www.voksenaasen.no/en/Hotel/
www.hotel-union.no/.
www.hotel-continental.no.
www.cityhotel.no 

Mai cititi si:

Asia
Seychelles, paradisul pe pamant
Singapore sau Orasul Leilor
Dubai sau opulenta araba
Petra – o lume sapata in piatra
Obiective turistice si experiente de neuitat in China
Resorturi in Maldive

Grecia
Legenda si mit intr-un paradis terestru – Insula Corfu
Itinerar de lux in insula Creta
10 obiective care merita vazute in insula Zakynthos
Insula Thassos, impresii de calatorie
Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)
6 obiective care merita vazute in Grecia
Obiective si hoteluri de lux in Grecia
Itinerar de lux in insula Creta (2)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII