Miturile dietelor de detoxifiere

Miturile dietelor de detoxifiere

Miturile dietelor de detoxifiere

Marele mit al detoxifierii: milioane de femei acuza dietele de detoxifiere - sunt deci aceste diete o pierdere costisitoare de timp? Iata raspunsurile dieteticienilor.

Marele mit al detoxifierii: milioane de femei acuza dietele de detoxifiere sunt deci aceste diete o pierdere costisitoare de timp? Iata raspunsurile dieteticienilor:

O solutie supraestimata?

Desi pare ca detoxifierea este un cuvant care poate fi pronuntat aproape in orice situatie, cel mai adesea este folosit pentru a descrie posturile sau purificarile. Aceste diete pot descuraja consumul de alimente solide, sustinand supravietuirea cu sucuri organice si, in unele cazuri, suplimentele alimentare si laxativele.

Conform fanilor dietelor de detoxifiere, asemenea masuri extreme sunt necesare din cauza  supei toxice in care traim.

Semi-infometare: in prezent cuvantul detoxifiere poate fi aplicat aproape in orice situatie, cel mai adesea pentru a descrie postul sau purificarea.

Ei insista ca revolutia industriala face ca pana si alimemtele sanatoase, ca fructele si legumele, sa fie pline de pesticide si toxine, pe care corpul nu le poate procesa.

Teoria din spatele acestei semi-infometari este ca: ea le ofera o pauza organelor si sistemului digestiv care sunt suprasolicitate, ajuta la eliminearea teribilelor toxine si la corpul ca un templu curat pentru suflet. Asta inseamna nu numai ca veti strange cureaua la propriu dupa un numar de zile, veti arata cu niste ani mai tanara si veti gandi mai limpede, dar se spune si ca veti beneficia de o sanatate mai buna pe termen lung.

Intr-adevar, sustinatorii detoxifierii au pretins ca o multime de boli, de la depresie si astm la bolile de inima si chiar cancer, sunt consecinta acumularii in corp a teribilelor toxine. Iar promovarea dietelor de detoxifiere de catre celebritati a dus la explozia unei adevarate industrii. Iata in continuare cateva dintre cele mai obisnuite mituri legate de dietele de detoxificare...

Citeste Scapa de 5 kilograme in 5 zile cu aceasta dieta de detoxificare

Discipolii celebri

Atunci cand Beyonce a slabit 11 kg in zece zile dupa ce a urmat dieta Master Cleanse (adica dieta cu sirop de artar, in care trebuie sa bei pana la 12 pahare pe zi cu sirop de artar, suc de lamaie, apa si piper cayenne), vanzarile cartilor pe acest subiect au explodat.

Citeste Dieta cu sirop de artar si lamaie

Intre timp, gurul detoxifierii urmate de Gwyneth Paltrow, Alejandro Junger, a adunat si el o avere. Programul lui de detoxifiere de 21 de zile cuprinde mese lichide la micul dejun si o masa usoara de pranz. Kit-ul pe care il vinde include suplimente alimentare si un manual la pretul de 230 de lire britanice. Problema este absenta aproape totala a dovezilor stiintifice care sa sustina declaratiilor creatorilor dietelor de detoxifiere, spun dieticienii de la British Dietetic Association.

Dieteticienii sunt oameni de stiinta, ceea ce inseamna ca le plac faptele si definitiile. Termenul detoxifiere nu inseamna nimic. In consecinta, oamenii pot pretinde ca ceva anume face detoxifierea fara a trebui sa o demonstreze. Aceste diete si suplimente au succes datorita exagerarii informatiilor si distorsionarii lor pentru a induce consumatorii in eroare.

Corpul meu are nevoie de o pauza

Este ridicol sa crezi ca sistemul digestiv si colonul sunt ca niste statii de epurare sau sisteme de canalizare care trebuie sa fie curatate din cand in cand si au nevoie de pauze, spun specialistii.

De fapt corpul are o capacitate masiva de a elimina toxinele. Cat despre necesitatea de a curata colonul, acesta se curata constant de la sine prin reinnoirea stratului de mucus, expus la toxine, care ii protejeaza peretii. Asa ca, a trece stacane de apa prin colon prin actiuni precum irigarile de colon este unul dintre lucrurile cele mai daunatoare pe care le puteti face.

Trebuie sa elimin toxinele

Aproape orice poate fi toxic daca este luat in doze prea mari, spun dieteticienii, insa corpul are o capacitate uimitoare de a infrunta acest aspect. Daca este ceva pe care corpul il percepe ca fiind toxic, ficatul va scapa de el, iar daca reziduurile toxinei sunt solubile in apa, sunt eliminate cu ajutorul rinichilor.

Insa daca reziduurile toxinei sunt solubile in grasimi  iar multe dintre toxinele care nu au legatura cu sistemul de viata sanatos asa sunt  nu pot fi eliminate si sunt stocate in in rezervele de grasime ale corpului. Asta inseamna ca nici toate apele pamantului nu le pot indeparta din corp.

Pot ajunge la doua numere mai putin in cateva zile

Daca va infometati timp de cateva zile sau chiar doua saptamani, sigur ca veti pierde in greutate.
Insa la fel ca in cazul oricarei alte diete, daca reduceti doza de calorii, primul lucru pe care il veti pierde nu este grasimea, ci glicogenul acumulat in corp, care este legat de apa, ceea ce numai face sa para ca ati slabit foarte repede.

Totusi, dupa cateva zile veti incepe sa ardeti grasimi si masa musculara. Iar cum rata metabolica (viteza cu care organismul arde caloriile) este legata de masa musculara, acesta se poate reduce pe masura ce masa musculara scade. Rezultatul? Dupa detoxifiere, cand incepeti sa mancati normal, puteti lua in greutate mai mult decat ati pierdut.

Alternativa sanatoasa: daca inlocuiti alcoolul cu ceaiuri de plante, pielea va va fi mai luminoasa.

Detoxifierea ma va face sa arat mai tanara si mai sanatoasa

Daca beti de obicei mult alcool, apoi va opriti si incepeti sa beti ceaiuri de plante, apa minerala si sucuri de fructe, nu este de mirare ca pielea va este mai luminoasa si mai sanatoasa. Insa, pe termen lung, daca organismul nu primeste nutrientii si grasimile esentiale de care are nevoie o piele sanatoasa, tenul va avea de suferit. Este ciudat ca ridurile nu sunt mentionate niciodata a posibil efect secundar al dietelor de detoxifiere.

Ma simt uimitor!

Este greu de luptat cu acest tip de  dovada anecdotica. Unele persoane spun ca se simt minunat in timpul dietelor de detoxifiere, insa altele spun ca se simt groaznic.

Este categoric adevarat ca daca va infometati va puteti simti corpul mai usor. Unii experti spunca motivul pentru care oamenii care urmeaza diete extreme de purificare se simt euforici este un semn al infometarii.

Infometarea poate declansa eliberarea unor endorfine datorate faptului ca organismul insearca sa se protejeze. Oare doriti sa fiti asa aproape de moartea prin infometare incat corpul ca creada ca este necesar sa va distraga atentia de la pericolul mortii?

Fara cafeina, voi gandi mai clar

Da, este demonstrat despre cafeina ca este un stimulent, insa la cei mai multi oameni acest lucru nu este o problema. Daca nu beti cafea de obicei si dintr-o data beti zece expresso, atunci sigur ca nu veti putea dormi si veti avea palpitatii.

Insa concentratia de cafeina din bauturile pe care le consumati face ca daca beti doua cesti de cafea dimineata si una dupa amiaza sa nu aiba un efect diuretic sau stimulant negativ. Pretentiile beneficiilor renuntarii la cafeina sunt pur si simplu nedovedite.

Voi fi mai sanatoasa pe termen lung

Desi sunt studii care sugereaza ca fructele si legumele consumate pe termen lung sunt asociate cu un risc mai mic de imbolnavire de anumite boli, o dieta rapida de detoxifiere nu poate emite aceleasi pretentii.
Si este imposibil sa judecam efectul pe termen lung ale dietelor scurte de detoxifiere.

Studiile care au examinat dietele si bolile sunt foarte variate. Insa ele nu arata ca daca beti suc de morcovi timp de o saptamana aveti un risc mult mai mic de a va imbolnavi de cancer.

Alimentatie sanatoasa

Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
Logica darama din nou miturile culinare
Carbohidratii si tineretea
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect

 Forumuri si grupuri de suport pentru cele care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

redactor redactor A.Z.  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII