Dieta mediteraneana ne imbunatateste calitatea vietii

Dieta mediteraneana ne imbunatateste calitatea vietii

Dieta mediteraneana ne imbunatateste calitatea vietii

  • Nenumarate studii au demonstrat in mod concludent ca o dieta mediteraneana reduce semnificativ riscul de a dezvolta forme de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, dementa si multe altele.

Nenumarate studii au demonstrat in mod concludent ca o dieta mediteraneana reduce semnificativ riscul de a dezvolta forme de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, dementa si multe altele. Oamenii de stiinta explica faptul ca o dieta mediteraneana ne ofera un amestec sanatos de macronutrienti, vitamine si minerale, precum si o doza sanatoasa de grasimi mononesaturate, care ajuta la reducerea nivelului de inflamatii daunatoare si mentine sistematic statutul de antioxidanti. Pe scurt, dieta mediteraneana scade riscul de boli cronice si mortalitatea , cu un amestec sanatos de fructe, legume, leguminoase si surse de proteine slabe.

Cercetatorii spanioli de la Universitatea din Las Palmas au publicat rezultatul unui studiu in Jurnalul European de Nutritie Clinica, care arata modul in care dieta mediteraneana, cu surse de proteine sanatoase, inclusiv peste, ulei de masline si nuci poate imbunatati sanatatea mentala si fizica, dar si calitatea vietii. Autorul principal al studiului, Dr. Patricia Henriquez-Sanchez, a comentat "imbatranirea progresiva a populatiei din tarile dezvoltate, o face chiar mai interesanta, pentru ca astfel aflam care sunt acei factori care pot creste calitatea vietii si sanatatea populatiei."

Cercetatorii au examinat efectul dietei mediteraneene pe 11.000 de studenti pe o perioada de patru ani. Aportul alimentar al participantilor a fost inregistrat la inceputul studiului, iar calitate vietii a fost masurata dupa perioada de monitorizare de patru ani. In scopul de a stabili daca a fost urmata dieta mediteraneana, consumul de legume, leguminoase, fructe, nuci, cereale si peste a fost evaluat pozitiv. Consumul de carne in exces, produse lactate si alcool a fost evaluat negativ, deoarece nu respecta standardele alimentatiei mediteraneene.

Echipa de studiu a stabilit ca cei care au avut o dieta asemanatoare celei mediteraneene au avut o stare de sanatate fizica si mentala mai buna decat ceilalti. Dr. Henriquez-Sanchez, a concluzionat ca "dieta mediteraneana este un factor important asociat cu o mai buna calitate a vietii si poate fi considerat ca un model de alimentatie sanatoasa." Dieta mediteraneana prevede trei elemente de baza: surse de proteine slabe (peste, carne slaba si oua, de preferinta organice), fructe, legume si grasimi mononesaturate neprelucrate, cum ar fi uleiul de masline. in plus, acesta trebuie sa includa un aport zilnic de 1,5 la 2 litri de apa proaspata.

O multime de cercetari stiintifice in ultimii au aratat ca dieta mediteraneana si acest stil de viata specific ofera beneficii semnificative pentru artrita, alergii, astm bronsic, Alzheimer, diabet, cat si pentru sanatatea cardiovasculara.

Mai cititi si:

Alimentatie sanatoasa
Cele mai rele 10 surse de aspartam
Broccoli - o oaza de sanatate
Ciocolata - un rasfat sanatos?
Boli de la robinet
Stii ce se afla in popcorn-ul tau?
Pentru fiecare aliment exista un sezon, culoare si gust
Cate calorii are un ou?
Reducerea cantitatii de sare ar putea fi daunatoare sanatatii
Alimente sarace in sare care va pacalesc papilele gustative
Topul aditivilor alimentari de evitat
Merele lupta cu obezitatea, diabetul si bolile ficatului gras
Glutenul - ucigasul silentios
5 adevaruri despre fructe
Capsunile previn diabetul?
Adevarul despre oua
25 de motive sa consumam

  Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII