Ciocolata - un rasfat sanatos?

Ciocolata - un rasfat sanatos?

Ciocolata - un rasfat sanatos?

  • Ciocolata poate ajuta la prevenirea cariilor, afirma cercetatorii de la Universitatea Osaka. Cojile semintelor de cacao din ciocolata contin un agent antibacterian care impiedica aparitia cariilor.

Ciocolata poate ajuta la prevenirea cariilor, afirma cercetatorii de la Universitatea Osaka. Cojile semintelor de cacao din ciocolata contin un agent antibacterian care impiedica aparitia cariilor. In general, aceste coji sunt eliminate in procesul de productie, dar in viitor ele vor fi incluse in compozitie, pentru a face ciocolata nu numai nepericuloasa pentru dantura, ci si sa ajute la protectia sa.

Cercetatorul californian Carl Keen si echipa sa afirma ca ciocolata ajuta la prevenirea bolilor de inima. Ei spun ca acest delicios desert contine substante chimice - numite flavonoide - care subtiaza sangele si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor. Cercetatorii au mai aratat ca si vinul rosu actioneaza la fel. Oricum, scepticii nu au uitat sa sublinieze ca studiul profesorului Keen a fost finantat de compania Mars.

Cititi si: Ciocolata neagra este buna pentru inima

Cercetatorii de la Harvard au realizat experimente care au aratat ca daca mancati ciocolata de trei ori pe luna va prelungiti viata cu un an. Dar nu toate vestile sunt asa de bune - acelasi studiu a aratat ca prea multa ciocolata ajunge sa aiba un efect contrar - scade speranta de viata. Continutul ei ridicat de grasimi saturate contribuie la aparitia obezitatii, deci creste riscul aparitiei unor boli de inima. Se pare ca vechiul adagiu "totul cu moderatie" este valabil si in acest caz.

Dar daca nu puteti rezista ciocolatei, macar preferati-o pe cea amaruie. Este mai bogata in cacao decat cea cu lapte si creste nivelul de HDL, tipul de colesterol care ajuta la prevenirea intaririi peretilor arterelor.

Ciocolata este buna pentru oameni, dar NU si pentru animale. Cainii si alte animale domestice, cum ar fi caii, metabolizeaza theobromina din ciocolata mai incet decat oamenii. Doze absolut inofensive pentru om pot fi toxice sau chiar mortale pentru animale, afectandu-le inima, rinichii sau sistemul nervos central.

Toate produsele moderne din ciocolata contin cantitati mari de zahar, ceea ce creeaza in multe cazuri o adevarata dependenta. Este foarte posibil ca aceasta sensibilitate la dulce sa fie mostenita de la parinti, fiind vorba de un factor genetic. Abilitatea de a identifica gustul dulce si tendinta de a raspunde pozitiv la el a fost un avantaj pentru omul preistoric. O astfel de trasatura genetica i-a determinat pe predecesorii nostri sa caute hrana bogata in energie, hranitoare, cum ar fi fructele, evitand in acelasi timp plantele otravitoare cu gust amar. Aceasta straveche preferinta genetica este, se pare, mai putin folositoare in contextul modern.

Ciocolata contine peste 300 de substante chimice. Nu se cunoaste efectul fiecareia asupra organismului uman. Multe femei afirma ca au o mai mare tendinta de a manca ciocolata in perioada premenstruala. Asa ceva este foarte posibil, pentru ca ciocolata contine magneziu, mineral al carui nivel scade in acea perioada. De asemenea, o dorinta de ciocolata apare in timpul sarcinii, ceea ce poate indica o anemie, continutul de fier al ciocolatei ajutand in acest caz. Stimulentele sistemului nervos central, cum ar fi cofeina, exista la randul lor in ciocolata, ceea ce duce la un efect de inviorare si capacitate mai mare de concentrare. Un alt stimulent este theobromina, care ajuta la relaxarea muschilor netezi si a plamanilor.

Dar multi cercetatori sunt sceptici in ceea ce priveste posibilitatea ca ciocolata sa poata afecta starile psihice. Substantele respective se gasesc in multe alte alimente, iar in ciocolata ele exista in cantitati foarte mici.

Ciocolata stimuleaza hormonul fericirii. Ciocolata ne face sa ne simtim bine, interactionand cu creierul. Ca si alte alimente dulci, ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine, hormoni naturali care genereaza sentimente de placere si fericire. Alaturi de gustul dulce, acest factor accentueaza posibilitatea aparitiei unei dependente. Mai multe ingrediente obscure din ciocolata par sa afecteze reteaua neurotransmitatoare, mesagerii chimici ai creierului. Ei transporta semnalele electrice intre celulele nervoase. Aceste semnale provoaca schimbari in senzatii si emotii.

Cicolata contine, de exemplu, un fel de "potiune a dragostei". Tryophan este o substanta chimica pe care creierul o foloseste pentru a crea serotonina. Un nivel ridicat de serotonina produce sentimente de fericire, chiar de extaz (serotonina se numeste, de altfel, hormonul fericirii). De asemenea, mai exista o substanta, numita fenylethylamina, care se aseamana cu amfetamina. Un nivel ridicat al acestui neurotransmitator produce un sentiment se atractie fata de sexul opus, de excitare. Fenylethylamina stimuleaza centrii placerii din creier si actioneaza mai ales in timpul orgasmului.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII