Despre puterea exemplului - puterea unui zâmbet! Cum ajutăm copilul să iubească spălatul pe dinți

Despre puterea exemplului - puterea unui zâmbet! Cum ajutăm copilul să iubească spălatul pe dinți | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Apariția unui copil înseamnă o serie de tranziții în curs de desfășurare pentru toți membrii familiei. Există tranziții în titluri și roluri, a deveni mamă sau tată, soră sau frate sau chiar bunic. Aceste tipuri de tranziții sunt monumentale și de acum înainte vor exista o serie de repere majore precum statul în funduleț, mersu-l de-a bușilea, primii pași, alergatul... spălatul pe dinți!

De-a lungul acestor schimbări interesante, privești cu uimire cum bebelușul tău devine un copil puternic și curajos. Și, prin fiecare etapă esențială, specialiștii în domeniul stomatologiei pediatrice ne recomandă să avem grijă de zâmbetul și de dințioșii copilului.

A-ți convinge copilul să facă de bună voie activități de igienă de rutină, cum ar fi spălarea dinților, poate fi dificil

În noul tău rol de părinte, trebuie să te asiguri că puiul tău își dezvoltă obiceiuri bune pentru a se îngriji de sine. Știm că nu este întotdeauna o treabă ușoară. De fapt, a-ți face copilul să facă de bună voie activități de igienă de rutină, cum ar fi spălarea dinților, poate fi dificil. Uneori poate părea că fiecare nouă etapă sau tranziție aduce noi lupte. De aceea, ne dorim să facem ca îngrijirea sănătății orale a copilului vostru să fie mai puțin vorba despre o luptă continuă. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta copilulsă învețe să iubească să se spele pe dinți (și munca ta de părinte să fie mai ușoară).

Începe igiena orală devreme

Poți începe să-ți înveți copilul despre îngrijirea orală chiar înainte de a fi suficient de mare pentru a fi periat. După fiecare hrănire, curăță-i gingiile sugarului ștergând-l cu un prosop umed și masând ușor țesutul gingival. Acest lucru va șterge orice zahăr rămas din lapte și va preveni degradarea. Masajul poate ajuta la stimularea circulației și la reducerea durerii cauzată de apariția dinților. Este deosebit de important ca cel mic să se obișnuiască cu procesul de curățare a dinților și a gingiilor devreme. Odată ce apar dințișorii, poți începe să utilizezi o periuță de dinți cu peri moi, fără pastă de dinți.

Recomandarea pediatrilor este de a duce copilul la prima sa vizită la medicul stomatolog la vârsta de 1 an sau când apare primul dinte.

Modelează comportamentul copilului prin propriul exemplu

Copiii învață urmărindu-i pe toți cei din jur, în primul rând pe părinți. De aceea, profită și modelează-i un comportament corect privind igiena orală, precum spălarea dinților!

Deoarece copiii sunt precum niște bureții și absorb tot ce-i înconjoară, arată-i cum sunt obiceiurile bune de igienă orală în timp ce te privesc. Când este timpul să vă spălați dinții, jucați diverse roluri - dacă te vede spălându-te pe dinți fericit, este mult mai probabil să îți urmeze exemplul.

Puteți chiar să vă spălați pe dinți unul pe altul. Sau demonstrează-i cum să o facă și apoi spune-i să facă același lucru. Cu cât copilul tău te vede mai mult făcând acest lucru pe care i-l ceri, cu atât va dori mai mult să o facă și el. Nu uita: puterea exemplului este o armă puternică, tu ești modelul copilul tău!

Obiceiurile bune se transformă în rutină

Fiecare familie are o rutină bazată pe propriul program și pe ceea ce funcționează mai bine pentru ei. Rutina ajută la influențarea dezvoltării sociale, emoționale și cognitive, oferind copiilor un sentiment de securitate și stabilitate. Folosește rutina și pentru spălarea dinților ca moment de învățare, educațional. Tot ceea ce faci poate fi o experiență de învățare. Și cu cât o faci mai mult, cu atât devine o rutină mai stabilă.

Totul este mai distractiv cu ajutorul personajelor preferate

Nu ne așteptăm ca cei mici să fie entuziasmați de spălatul dinților, cum ar fi mersul în parc de exemplu, dar asta nu înseamnă că nu poate fi distractiv! Găsește câteva melodii haioase pentru copii despre spălatul dinților și pe care va dori să le asculte. Ce modalitate mai bună de a-ți încuraja copilul să se perie decât să vadă un personaj preferat făcând același lucru? Când este timpul să te speli, spune-i copilului tău că acum este momentul zilei în care ne spălăm pe dinți și începem să cântăm cântecelul său de periaj. Mergeți la baie în timp ce dansați și cântați, scoateți periuța de dinți și începeți rutina zilnică super-distractivă. Folosește un cronometru și lasă-l să vadă numărătoarea inversă, timpul scurs. Când a terminat, spune-i că a făcut o treabă grozavă!

Știai că există o aplicație special creată pentru copii, care îi ajută la spălatul dințișorilor? Disney Magic Timer ™ de la Oral-B încurajează copiii să se spele pe dinți într-un mod cu totul nou și distractiv! Cu ajutorul personajelor Disney preferate cum ar fi Elsa, Ariel, Lightning McQueen și multe aletele, cele 2 minute recomandate de periaj nu vor mai fi de acum plictisitoare și lungi, ci pline de aventuri cu stickere virtuale!

Lasă copilul să aleagă

Odată ce copilul dă dovadă de mai multă independență, studiile arată că îl poți încuraja oferindu-i opțiuni. Poate ajuta la cooperare și îl poate face să simtă că deține controlul. Poți lăsa copilul să dețină proprietatea asupra alegerilor oferindu-i două opțiuni pentru lucrurile care fac parte din rutina sa. De exemplu, lasă-l să decidă între cămașa roșie și cămașa verde, mere sau portocale la prânz, ceașca roz sau ceașca albastră, periuța de dinți violet sau galbenă. Astfel îi faci să facă ce vrei dar el alege modul în care o face. Profită de dezvoltarea comportamentală pentru a-l învăța despre îngrijirea de sine, încurajând în același timp independența

Un super ajutor în această privința sunt periuțele electrice pentru copii de la Oral-B!

Știai că au stickere cu personaje Disney pentru personalizare? Și uite așa, pe lângă faptul că își poate alege singur sticker-ul periuței, va avea parte și de un periaj mult mai bun decât unul realizat cu o periuță clasică, deoarece periază mult mai bine dinții și realizează o curățare de zeci de ori mai bună în același interval de timp.

Păstrează-ți calmul

Nu trebuie să fie totul perfect. Lasă copilul să învețe singur, cu toate că poate fi frustrant uneori. Același lucru tu l-ai face mai repede și mai bine, nu? Ei bine, da, dar întregul scop al acestei etape de învățare este să-l înveți pe copilul tău să fie un om independent - cel puțin pentru funcții de bază, cum ar fi hrănirea, igiena și mersul la baie. Asigură-te doar că-i demonstrezi cum să perie corect și pașii implicați. Dacă vei fi frustrat și supărat, îl vei descuraja să o facă. Procesul trebuie să fie unul pozitiv și distractiv. Nu uita: vrei ca aceasta să facă parte din rutina zilnică obișnuită.

Tu știi cât de importantă este sănătatea orală, dar cum îl faci pe copilul tău să înțeleagă asta? Cum îl determini pe cel mic să se spele pe dinți de două ori pe zi timp de două minute? Cum îl faci să nu-și piardă răbdarea?

Dar dacă ai înlocui "Trebuie!" cu "Hai să facem impreună!"...? Să descoperi inovația alături de copilul tău. Să citiți împreună, să vă jucați împreună. Și da, să vă spălați pe dinți împreună. Acolo unde Puterea exemplului funcționează mai bine decât seriosul "Trebuie". Acolo unde tu ești ghidul și partenerul copilului tău, fiindu-i alături prin toate experiențele vieții frumoase sau mai puțin plăcute.

Într-o lume digitală, spălatul pe dinți poate să inceapă printr-o simplă apăsare de buton. Iar puterea exemplului se transformă în puterea zâmbetului.

Încorporează periajul în timpul jocului

Copiii învață prin joc, astfel încât îl poți învăța despre periaj încorporându-l în timpul jocului. Găsește o periuță de dinți și încurajează copilul să spele dinții animalelor de pluș, dinții păpușii, chiar și dinții jucăriilor de baie. Citește-i cărți despre dinți și igiena orală. Joacă roluri și lasă-ți copilul să se spele pe dinți. Cu cât vede mai mult din comportamentul modelat în viața de zi cu zi, cu atât va dori mai mult să o facă.

Stabilirea unor obiceiuri dentare sănătoase la începutul vieții este atât de importantă pentru o viață plină de zâmbete sănătoase și fericite. De aceea, Oral-B ne ajută să avem o sănătate orală optimă

Pe lângă faptul că părinții au propria periuță electrică Oral-B, și copiii pot beneficia de aceleași avantaje cu ajutorul Oral-B Kids. Aceasta îndepărtează mai multă placă decât o periuță manuală obișnuită si face periajul mai distractiv cu autocolantele de mâner interschimbabile cu prințese Disney sau personaje din Toy Story. Folosită cu aplicația Disney Magic Timer ™ de la Oral-B, copilul se va bucura de periaj împreună cu personajele sale preferate!

Oral-B, pentru sănătatea orală a familiei tale.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Popa Vasilica
    Popa Vasilica trimis la 15/12/2020

    Fetitei mele Eva de 2 ani ii place mult să o spăl pe dinÈ"ºi dacă intr o seara uit mă ia de mână È™i îmi arată la baie .Se spală È™i singura.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII