Hematomul retroplacentar

Hematomul retroplacentar

Hematomul retroplacentar

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina.

Ce este hematomul retroplacentar?
De unde provine hematomul retroplacentar?
Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?
Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?
Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina. Desi este o afectiune destul de rara, intalnita in aproximativ 1% dintre sarcini, hematomul retroplacentar este una dintre problemele care pot cauza grave efecte negative in sarcina.

Ce este hematomul retroplacentar?

Hematomul retroplacentar este un cheag de sange mare, care se formeaza intre placenta si uter, ca urmare a rupturii unui vas de sange din placenta. Ca o consecinta a acestui fapt, placenta se va dezlipi pe o suprafata mai mica sau mai mare, fapt ce poate pune in pericol sarcina. Complicatia apare mai ales in al treilea trimestru de sarcina si este destul de rara, mai putin de 1% dintre viitoarele mamici confruntandu-se cu ea. Dezlipirea de placenta cauzata de hematomul retroplacentar nu trebuie confundata cu dezlipirea marginala a placentei care poate sa apara in primul sau in al doilea trimestru de sarcina, fiind insotita de sangerari.

De unde provine hematomul retroplacentar?

Cauzele exacte ale desprinderii placentei in cazul hematomului retroplacentar nu sunt inca foarte clare, insa specialsitii sustin ca exista anumiti factori care favorizeaza acest fenomen, printre care hipertensiunea sau preeclampsia, factori prezenti in peste jumatate dintre cazurile de hematom retroplacentar. Acesti factori nu sunt insa obligatorii, hematomul putand aparea si in lipsa lor.

Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?

Principalul simptom este o durere violenta in abdomen, asemanatoare unei contractii, dar care nu este cauzata de o contractie. La examenul ginecologic se poate observa o intarire neobisnuita a uterului. De asemenea, durerea este insotita de sangerari foarte inchise la culoare, deoarece este vorba de cheaguri de sange, nu foarte abundente. De asemenea, viitoarea mama simte adesea un disconfort emotional, iar miscarile bebelusului sunt mult mai rare ca de obicei. Daca exista unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie consultat imediat medicul. Diagnosticul poate fi confirmat printr-o ecografie, care va evalua deopotriva si starea bebelusului.

Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?

In obstetrica, hematomul retroplacentar este considerat una dintre cele mai grave situatii de urgenta, riscurile sale rasfrangandu-se atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului. Zona placentara desprinsa nu isi mai poate indeplini functia sa vitala, de face schimbul de sange si de oxigen intre mama si fat. Fatul poate suferi astfel de hipoxie (lipsa de oxigen), putandu-se institui o suferinta fetala care poate sa conduca, in cazurile grave, chiar la moarte intrauterina. In ceea ce o priveste pe mama, riscul major este acela al unei hemoragii, insotite de probleme legate de coagulare.

Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Singura solutie pentru a preintampina efectele negative grave pe care le genereaza un hematom retroplacentar este o operatie cezariana de urgenta. Dupa efectuarea ei, atat mama, cat si bebelusul trebuie supravegheati indeaproape. De asemenea, in cazul unei viitoare sarcini trebuie avut in vedere un hematom retroplacentar precedent, intrucat riscul de recidiva este foarte mare..
 

Alte probleme care pot afecta sarcina:


Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Pierderea sarcinii semnifica eliminarea produsului de conceptie (embrionul) fara viata. Pierderea sarcinii in primele doua pana la patru luni de graviditate se numeste pierdere de sarcina in stadiu…

Trombofilia in timpul sarcinii: o complicatie a sarcinii - acestea sunt situatiile riscante

Trombofilia in timpul sarcinii: o complicatie a sarcinii - acestea sunt situatiile riscante

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina. Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera…

Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme

Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme

Sarcina oprita in evolutie este una dintre cele mai frecvente complicatii ce pot aparea in decursul unei sarcini. Statisticile arata ca doar 30% dintre sarcini ajung la termen si ca peste 50% dintre…

Comunitate si Grupuri de suport

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Clinica DC Clinica DC
Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.


autor: redactor desprecopii.com Anamaria ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ti-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informatii pot fi utile altor mămici sau tătici. Iți mulțumim anticipat ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Gomboczi Maria Melinda
    Gomboczi Maria Melinda trimis la 2/4/2019

    Buna sunt in însărcinată în săptămâna 14 Si am un hematom am si scurgere de culoare maroniu dar sunt speriată mi a dat repaus si tratament acasă ce imi puteti spune despre acest hematom care din pacate a mai crescut

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII