Legatura fascinantă dintre mamă și copilul său: iată cum mamele și copiii lor se modelează unul pe celălalt la nivel celular

Legatura fascinanta dintre mama si copilul sau -  iata cum mamele si copiii lor se modeleaza unul pe celalalt la nivel celular

Legatura fascinantă dintre mamă și copilul său: iată cum mamele și copiii lor se modelează unul pe celălalt la nivel celular

Microchimerismul fetal este prezența celulelor fetale în organismul mamei după naștere. Majoritatea mamelor au acest fenomen și este considerat normal. Studiile au arătat că poate avea efecte pozitive asupra sănătății mamei, cum ar fi prevenirea bolilor și îmbunătățirea funcției imunitare. Însă, cercetarea privind impactul acestui fenomen asupra sănătății mamei și copilului este încă în curs de dezvoltare. Există teorii despre cum aceste celule fetale ar putea avea impact asupra sănătății și personalității mamei.

Microchimerismul fetal poate avea, de asemenea, efecte negative asupra sănătății mamei. De exemplu, celulele fetale pot contribui la dezvoltarea unor boli autoimune, cum ar fi lupusul sau tiroidita Hashimoto. În plus, acestea pot fi implicate în dezvoltarea unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân. "Mom Genes" oferă o privire asupra modului în care instinctul matern se manifestă în speciile animale și în culturile umane, oferind o perspectivă holistică asupra acestui subiect complex.

Mamicilor - v-ati modelat copiii in pantec... dar și invers este adevărat – până la celule

extrase din cartea

Cartea "Genele Mamei: In interiorul noii stiinte a instinctului maternal ancestral" scrisa de Abigail Tucker, exploreaza noile descoperiri din domeniul stiintific legate de instinctul maternel. Autoarea analizeaza modul in care genele si experientele din copilarie ale mamelor pot afecta comportamentul, personalitatea si sanatatea copiilor lor, inclusiv pe termen lung. De asemenea, se concentreaza pe modul in care instinctul maternel poate fi influentat de mediul social, cultura si evolutia speciei umane. Cartea ofera o privire asupra relatiilor mama-copil si a impactului pe care aceasta relatie il are asupra vietii si dezvoltarii copiilor, precum si asupra propriei vieti a mamei.

In corpul meu, sub cearcane si vergeturi, stau ascunse celulele copiilor mei

Dacă ar fi să privești adânc în interiorul corpului meu, sub cearcănele și vergeturile, ai găsi celulele celor doi copii ai mei, o moștenire a sarcinii care trăiește în mine pentru tot restul vieții. Aceste celule speciale - care in timpul celr doua sarcini au traversat placenta și au intrat în fluxul meu sanguin – probabil s-au așezat și s-au încorporat în diferite părți ale corpului, integrându-se permanent cu rinichii, să zicem, sau inima mea.

Nici măcar creierul meu nu a scapat de asta. Oamenii de știință care studiază „microchimerismul fetal”, termenul tehnic pentru această combinație de celule copil-mamă, au autopsiat țesutul cerebral al mamelor și au descoperit dovezi ale cromozomilor Y aparținând copiilor lor. Cu alte cuvinte... copiii lor le-au intrat literalmente în cap.

Despre microchimerismul fetal

Microchimerismul fetal este fenomenul prin care celule fetale persistă în organismul mamei după naștere. Acestea pot fi detectate în diverse țesuturi ale mamei, cum ar fi sânge, ficat, plămâni, glandă tiroidă și inimă. Microchimerismul fetal poate fi detectat la majoritatea mamelor și este considerat a fi un aspect normal al sarcinii.

Studiile au arătat că microchimerismul fetal poate avea efecte pozitive asupra mamei, cum ar fi prevenirea unor boli și îmbunătățirea funcției imune. De asemenea, s-a constatat că acestea pot contribui la repararea țesuturilor afectate și pot fi implicate în prevenirea anumitor tipuri de cancere.

Cu toate acestea, cercetarea privind microchimerismul fetal este încă în curs de dezvoltare și este necesară o mai mare înțelegere a impactului acestuia asupra sănătății mamei și a copilului.

Oamenii de știință încă încearcă să descopere ce fac aceste celule pentru noi sau pentru noi: celulele fetale încorporate în inimile noastre pot ajuta proaspetele mame să supraviețuiască atacurilor de cord, în timp ce cele din creierul mamei par să se grupeze în regiuni legate de impulsurile materne sau așa a sugerat un studiu pe șoareci. Poate chiar ne influențează personalitatea într-un mod misterios.

Microchimerismul este un exemplu nevăzut, dar izbitor al unei realități care captivează disciplina emergentă a științei mamei: modul în care copiii își modelează mamele, la fel de mult ca și invers.

Aceste prime forme, în mare măsură invizibile, de influență fetală sunt uneori numite „programare maternă”. De exemplu, oamenii de știință au crezut mult timp că nivelul de entuziasm sau calm al unei femei însărcinate, măsurat prin ritmul cardiac sau transpirația pielii, a declanșat reacții fiziologice paralele la făt. Dar, studiind datele de la 137 de perechi de femei însărcinate și fetuși, Janet DiPietro de la Universitatea Johns Hopkins a descoperit că reacția în lanț a avut loc și în sens invers, mamele răspunzând inconștient la activitatea pasagerilor lor in utero.

Într-un experiment din 2013, DiPietro a echipat femeilor însărcinate căști cu anulare a zgomotului și măști pentru ochi, astfel încât să nu poată auzi sau vedea. Un asistent de cercetare s-a furișat apoi și a zgâlțâit un tub plin cu boabe de floricele de porumb nefocate la doar câțiva centimetri deasupra stomacului enorm al femeilor. Viitoarele mămici nu aveau nicio idee despre ceea ce se întâmplă: numai fetușii puteau simți sunetul puternic. Surprinși, au început să se răsucească și să declanșeze o reacție în cascadă în corpurile mamei lor.

Mamele sunt conștiente de doar o parte din mișcările fetale. Dar DiPietro crede că toate celelalte tack-uri de alunecare nesimțite și cotlete de karate sunt încă energie bine cheltuită: ele pot îndeplini o „funcție cheie de semnalizare”. Unii fetuși se mișcă mult mai mult decât alții, prezentând „diferențe individuale de bază”. Pumnii și capulele lor fluturate, sau liniștea relativă, ne pot condiționa inconștient să ne așteptăm la haos sau la calm de la viitorul nostru copil, antrenându-ne să fim cea mai bună mamă pentru această meserie.

După naștere, desigur, oportunitățile de influentare se înmulțesc.

Copilul pe care îl creem modelează mama în care devenim. Schimbarea comportamentului unui copil poate remodela mintea mamei. Ca parte a unui studiu pe termen lung pe insula africană Mauritius, copiilor li s-au administrat cutii de sucuri fortificate nutrițional, în valoare de șase luni, dintre care unele includeau acizi grași omega-3 în plus. După cum era de așteptat, copiii care au primit lipidele care construiesc creierul au prezentat reduceri ale comportamentului problematic un an mai târziu.

Dar au existat, de asemenea, îmbunătățiri paralele izbitoare la părinții care au participat la studiu, dintre care majoritatea erau mame. Mamele nu au băut nici măcar o înghițitură din suc special, dar se pare că pur și simplu datorită comportamentului îmbunătățit al copiilor lor, și a lor s-a îmbunătățit, cu „reduceri semnificative, pe termen lung, ale agresiunii psihologice”.

Impactul maternitatii asupra sănătății și comportamentului matern

În calitate de mamă sunt în mod deosebit atrasa de sti mai multe despre impactul maternitatii asupra sănătății și comportamentului matern. Unele studii preliminare sugerează că fetușii băieți, în medie, se pot mișca oarecum diferit în uter. (Se pare că se agită și își bate picioarele mai mult decât fetușii de sex feminin, care, oricând verbal, fac mai multe gesturi cu gura și tresărin mai puțin dramatic.)

De asemeni, femeile însărcinate cu băieți prezintă un risc mai mare pentru o serie de complicații ale sarcinii, inclusiv avort spontan tardiv, diabet prenatal, placenta previa, preeclampsie, naștere prematură și naștere prin cezariană. De asemenea, au mai multe șanse de a face depresie postpartum, au arătat recent două studii. Acest lucru se poate datora faptului că fetușii de sex masculin mai mari sunt de obicei mai solicitanți pentru in timpul sarcinii si declanșează mai multă inflamație în corpul nostru.

După naștere, femeile - ca și alte mamifere femele - pot produce diferite tipuri de lapte pentru baieti față de fiice. (Un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, USA -  a constatat că laptele băieților mamelor avea cu 25% mai mult conținut de energie.) Poate că acest consum de energie ajută la explicarea de ce, conform unei analize a dosarelor de naștere finlandeze preindustriale, femeile care au născut mulți fii aveau durate de viață mai scurte decât femeile care aveau mai puțini copii. fii sau multe fiice.

Dar interacțiunea dintre sexul unui copil și comportamentul matern dezvăluie, de asemenea, modul mai subtil în care mediul ne modelează. Luați în considerare misterul de ce mamele fetelor sunt oarecum mai puțin probabil să fie căsătorite și mai probabil să divorțeze. O explicație (nu este plauzibilă) este că fetele adolescentele sunt greu de strunit de parinti - ceea ce face ca ele sa ia decizii proaste ... si ulterior ajung la stres în relație și divorț. O alta explicatie este faptul ca nașterea unui fiu oferă un stimulent special pentru ca tați... ei fiind obsedati de idea de a avea un baiat.

Dar o a treia posibilitate este că nașterea unui băiat reflectă indicii de mediu și impactul lor profund asupra biologiei feminine; în parte pentru că băieții sunt mai solicitanți din punct de vedere fizic pentru a produce, aceștia sunt selectați subtil în pântecele femeilor aflate sub stres.

Când femeile avortează în urma unor evenimente care le produs stres - din punct de vedere statistic, fetușii sunt mai probabil să fie bărbați. Chiar și factorii de stres mai puțin dramatici, cum ar fi poluarea sau modelele meteorologice nesezonale, pot favoriza fracțional nașterea femeilor.

Un studiu al Universității Columbia, USA -  a arătat recent că femeile cele mai stresate au fete aproape 70 la sută din timp. Între timp, femeile care se sunt mai puterninc emotional - au șanse mai mari de a naște băieți.

Așadar, poate că fiicele par să „provoce” despărțiri, deoarece fetele se nasc puțin mai des în cupluri care au deja dificultăți. Simpla naștere a unui fiu, cu ramificațiile sale de-a lungul vieții, poate fi un semnal codat despre calitatea mediului și a rețelei sociale a mamei.

Cartea "Mom Genes: Inside the New Science of Our Ancient Maternal Instinct" de Abigail Tucker explorează instinctul matern din perspectiva științei, analizând cauzele biologice și evolutive ale acestuia.

Cartea "Mom Genes: Inside the New Science of Our Ancient Maternal Instinct" de Abigail Tucker a fost publicată în anul 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII