Bronșiolita este o infecție comună a sugarilor: simptome și sfatul medicului pediatru

Bronsiolita este o infectie comuna a sugarilor: simptome si sfatul medicului pediatru

Bronșiolita este o infecție comună a sugarilor: simptome și sfatul medicului pediatru

Bronsiolita este o afecțiune respiratorie comună care afectează de obicei bebelușii și copiii mici. Ea implică inflamarea căilor respiratorii mici, numite bronhiole, din plămâni. Cauza cea mai frecventă a bronșioliței este infecția cu un virus numit virusul sincițial respirator (RSV), dar și alte virusuri respiratorii pot provoca această afecțiune.

Bronșiolita la sugari este o afecțiune comună a căilor respiratorii mici, care afectează în special copiii mici și bebelușii. Ea este adesea cauzată de infecția cu virusul sincițial respirator (VSR), provocând inflamație și îngustarea bronhiolelor din plămâni. Simptomele includ tuse, dificultăți de respirație, șuierături, congestie nazală și febră. În majoritatea cazurilor, bebelușii se recuperează în mod natural, dar în unele situații, cum ar fi prematuritatea sau alte afecțiuni medicale, bronșiolita poate necesita spitalizare pentru monitorizare și tratament suplimentar. Importanța alăptării și hidratării adecvate pentru a preveni deshidratarea și a facilita recuperarea este crucială în gestionarea acestei afecțiuni.

Simptomele bronșiolitei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

🔸 Tuse: Poate deveni tuse persistentă și uscată.

🔸Răgușeală: Copilul poate avea dificultăți în a emite sunete clare.

🔸Respirație șuierătoare: Sunetele șuierătoare sau sibilante pot fi auzite în timpul respirației.

🔸Congestie nazală: Nasul poate fi înfundat sau curgător.

🔸Respirație rapidă: Bebelușul poate avea respirație rapidă și superficială.

🔸Febră: Uneori, bronșiolița poate fi însoțită de febră ușoară.

🔸Dificultăți la hrănire: Bebelușii pot avea dificultăți în a mânca din cauza dificultăților de respirație.

🔸Irritabilitate: Copilul poate fi iritabil din cauza disconfortului respirator.

În majoritatea cazurilor, bronșiolita este provocată de virusul respirator sincițial (VRS) sau de virusul paragripal (mai rar).

Virusul respirator sincițial poate cauza un guturai oricărei persoane, dar are o influență nefastă în special asupra bebelușilor, deoarece îi poate afecta rapid plămânii. Micuții cu vârsta cuprinsă între 2 și 8 luni sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de bronșiolită, în principal din cauza diametrului mic al bronhiolelor.

Boala este foarte contagioasă. De aceea, este recomandabil să evitați să mergeți împreună cu bebelușul în spații aglomerate (magazine, mijloace de transport în comun etc.) în sezonul afecțiunilor respiratorii și să nu-l expuneți la vizite în cazul persoanelor bolnave. Dacă nu este absolut necesar, ar fi bine să evitați și vizitele la policlinică sau la spital, unde copilul dvs. ar putea intra în contact cu diverși microbi răspândiți în aer de atâția și atâția copii bolnavi veniți la consultație. Pentru un consult de rutină sau pentru efectuarea unui vaccin, ar fi mai bine să chemați medicul de familie să vină acasă.

bronsiolita sugari bebelusi

Cum se transmite virusul? Fie direct de la persoana bolnavă, prin mici stropi expulzați prin tuse sau strănut, fie indirect, prin intermediul mâinilor sau obiectelor contaminate. Este important de reținut că microbul supraviețuiește aproape 7 ore în exteriorul organismului.

Simptome îngrijorătoare la bebeluși

De multe ori, afecțiunea începe ca un guturai obișnuit: febră moderată, tuse uscată, secreții nazale, nas înfundat, strănuturi repetate. Cei mai mulți dintre sugari își înving singuri boala, datorită sistemului lor imunitar.

La aceștia se observă o îmbunătățire evidentă a simptomelor în primele 3-4 zile și, deși tusea poate persista până la 15 zile, boala se vindecă fără urmări. Mucoasele lor se inflamează și încep să producă secreții, ceea ce dificultează respirația. În acest moment apar semnele care îi îngrijorează pe părinți: tusea devine mai accentuată, respirația devine dificilă și rapidă, iar fiecare expirație produce sunete asemănătoare șuierăturilor din astm (șuierături). Bebelușul este obosit, somnolent, mănâncă cu dificultate, pierde în greutate și poate vomita după masă. De obicei, febra nu apare - aceasta este prezentă doar dacă există o suprainfecție (de exemplu, otită).

La spital sau acasă?

Dacă mama observă la bebeluș simptomele amintite, trebuie să se adreseze imediat medicului pediatru, care va decide dacă micul pacient va trebui internat în spital sau va primi un tratament acasă. Majoritatea cazurilor dezvoltă forme ușoare și se vindecă fără a conduce la complicații. Doar 5-10% dintre micuții care suferă de bronșiolită dezvoltă o formă severă de boală și necesită spitalizare, aceștia fiind, de obicei, copii născuți înainte de termen, copii care suferă de o boală gravă, precum o afecțiune cardiacă, sau sugari mai mici de 3 luni.

Bronșiolita nu trebuie neglijată, ci dimpotrivă, trebuie tratată din timp. Tratamentul cu antibiotice nu este, în general, necesar, deoarece acestea nu au efect asupra virusurilor. Medicul poate prescrie antibiotice dacă micuțul are o altă infecție bacteriană (cum ar fi otita) sau dacă o radiografie arată leziuni pulmonare. Unii dintre micuții internați pot avea nevoie de oxigen suplimentar pentru a face față dificultăților respiratorii.

Dacă nu este necesară spitalizarea, copilul nu are nevoie de îngrijiri speciale la domiciliu. Trebuie să vă asigurați că micuțul se hrănește și bea suficiente lichide, deoarece febra și respirația rapidă pot duce la deshidratare.

Sfatul medicului pediatru

🔸 Continuați să-l alăptați: laptele de mamă este cel mai bun vaccin pe care îl poate primi un sugar. Pe lângă faptul că este un aliment complet, laptele matern furnizează micuțului anticorpii pe care organismul lui nu a reușit încă să-i dezvolte și îl protejează eficient de infecții respiratorii, gastro-intestinale, alergii, răceli, otite, meningită etc.

🔸 Dați-i să bea lichide (apă, de preferat) cât mai des, fie cu biberonul, fie cu lingurița, în cantități mici de fiecare dată. Nu îl forțați să bea mult odată. La fel și cu hrana, oferiți-i porții mici și dese pentru a evita distensia gastrică.

🔸 Dacă micuțul are febră, i se poate administra paracetamol în doza recomandată pentru vârsta lui. În cazul în care năsucul este înfundat, trebuie curățat cu ser fiziologic sau cu picături de apă de mare naturală.

🔸 În timpul somnului, copilul ar trebui așezat într-o poziție semisemișezândă
(cu o înclinație de 30 de grade), pentru a-i ușura respirația. Dacă este necesar, adoptați aceeași poziție și când micuțul este treaz.

➡️ Citeste in continuare Bronsiolita si Virusul respirator sincitial (VRS) - recomandarile Academiei Americane de pediatrie cu update de 2023

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 Cititi si: 10 intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei 

Despre alte boli care se fac in copilarie, cititi pe larg: Bolile copilului aici

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII