Copilul seamănă mai mult cu tati sau cu mami? Iată niste teorii evoluționiste

Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Iata niste teorii evolutioniste

Copilul seamănă mai mult cu tati sau cu mami? Iată niste teorii evoluționiste

Cu cine seama mai bine copilul tau? Cu mama sau cu tata?

Exista teorii stiintifice care sustin ca copiii seamana intotdeauna mai mult cu tata - insa In primele saptamani de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele. La mijloc sunt si exlicatii evolutioniste.

Copilul tau cu cine se aseamana mai mult? 

in acest articol veti citi mai multe despre:

Cel mic are intr-adevar nasul tatalui sau?
Majoritatea copiilor seamana cu ambii parinti in mod egal
In primele zile de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele

Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Despre genetica

Cel mic are intr-adevar nasul tatalui sau?

Miturile care circula in folclor sustin ca cei mici tind sa se asemene mai mult cu tatii lor decat cu mamele lor, o afirmatie cu o rezonabila explicatie evolutionista.

Explicatii evolutioniste

La urma urmei, tatii nu impartasesc certitudinea mamei ca acel copil este al lor (100%), si sunt mai susceptibili de a investi toate resursele pe care le au in proprii lor urmasi. Apoi, este foarte posibil ca evolutia umana sa fi favorizat copiii facandu-i sa semene cu tatii lor, cel putin, ca o modalitatea de confirmare a paternitatii.

Ipoteza asemanarii paternale a primit suport stiintific in 1995, atunci cand un studiu despre natura umana efectuat de Nicholas Christenfeld si Emily Hill de la Universitatea din California, San Diego - Statele Unite -  a aratat ca oamenii gaseau mai multe asemanari intre pozele de la varsta de un an a copilului cu poze ale tatalui, decat cu poze ale mamei.

Caz inchis?

Foarte dificil. “Este un rezultat foarte atragator si seducator, este ceea ce psihologia evolutionista ar prezice, iar eu cred ca este gresit,” a spus psihologul Robert French de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Franta. O cercetare ulterioara, construita de-a lungul anilor in revista Evolution & Human Behaviour (Evolutia & Comportamentul Uman), a dat rezultate ce se afla in conflict cu descoperirile din 1995, indicand ca cei mici seamana cu ambii parinti in mod egal. Unele studii constatand ca nou-nascutii tind sa semene mai mult cu mamele lor decat cu tatii.

Intr-un studiu publicat in 1999 in Evolution & Human Behaviour, French si Serge Bredart de la Universitatea Liege din Belgia au incercat sa gaseasca argumente in favoarea asemanarii paternale, insa nu au reusit sa demonstreze aceasta ipoteza. Intr-un proces de potrivire a fotografiilor copiilor la varsta de unul, trei si cinci ani cu fotografiile parintilor s-a dovedit ca subiectii semanau cu mamele in aceeasi masura in care semanau cu tatii.

Citeste si 13 trăsături pe care copiii le moștenesc de la tații lor

Majoritatea copiilor seamana cu ambii parinti in mod egal

Un studiu mult mai recent publicat in aceeasi revista a folosit o gama mai mare de fotografii care au fost utilizate si de Christenfeld si Hill sau Bredart si French in studiile lor concluzionand acelasi lucru conform caruia majoritatea copiilor seamana cu ambii parinti in mod egal. “Cercetarea noastra, construita pe un esantion de copii mult mai mare decat cel folosit de Christenfeld si Hill, arata cu unii copii seamana mai mult cu tatii lor, pe cand altii seamana mai mult cu mamele lor, insa majoritatea mostenesc in mod egal ambii parinti,” spune Paola Bressan, un psiholog de la Universitatea din Padova, din Italia, co-autorul studiului din 2004. Bressan a adaugat ca “nici un studiu nu a reprodus sau sustinut” descoperirile din 1995 conform carora copiii tind sa semene mai mult cu tatii, decat cu mamele.

In primele zile de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele

Doua alte studii din Evolution & Human Behaviour, unul in 2000 si altul in 2007, au constatat ca, de fapt, in primele zile de viata, nou-nascutii semana mai mult cu mamele lor, decat cu tatii, constatari facute de evaluatori detasati de subiectii studiului.

Mamele copiilor tind sa spuna exact opusul acestor descopezumtiv va avea grija de copil, chiar daca acesta a fost inselat. Atat pentru asemanarea ridicata dintre tata si copil, cat si pentru asemanarea mai scazuta exista explicatii care evidentiaza una dintre provocarile ce leaga caracteristicile umane de schimbarile ce au avut loc pe parcursul a milioane de ani de evolutie. French spune: “Este destul de greu sa se faca distincti intre ‘asa zisele povesti’ de lucrurile care sunt cu adevarat un produs al evolutiei.”

McLain si colegii sai au speculat chiar si faptul ca aceste presiuni evolutive au redus, in realitate, cantitatea asemanarilor paterne, mamele asigurandu-se astfel ca tatal prezumtiv va avea grija de  copil, chiar daca acesta a fost inselat. Atat pentru asemanarea ridicata dintre tata si copil, cat si pentru asemanarea mai scazuta exista explicatii care evidentiaza una dintre provocarile ce leaga caracteristicile umane de schimbarile ce au avut loc pe parcursul a milioane de ani de evolutie. French spune: “Este destul de greu sa se faca distincti intre ‘asa zisele povesti’ de lucrurile care sunt cu adevarat un produs al evolutiei.”

Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?

Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui? Sau nu conteaza pentru ca poate fi ori de la unu’ ori de la altu’? Asadar, sangele tau este cu siguranta numai al tau. Dar datorita modului in care functioneaza genetic grupa sanguina, ar putea parea ca ai grupa sanguina a mamei, sau a tatalui, sau o combinatie a grupelor lor citeste despre cum se mosteneste sangele aici.

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Oamenii sunt tot mai inalti.
Daca esti mai inalta decat mama ta sau daca ti se pare ca sotul tau este mai inalt decat tatal lui, ai dreptate. Intr-adevar, s-a constatat cã, în secolul nostru, barbatii sunt mai înalti cu 11 cm, iar femeile cu 10 decât oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii mãsoarã, în medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Inaltimea copilului este un factor genetic. Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama citeste mai departe cum poti sti cat de inalt va fi copilul tau.

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII