Cum discutăm cu fetele despre sex: din dilemele părinților

Cum discutam cu fetele despre sex -  din dilemele parintilor

Cum discutăm cu fetele despre sex: din dilemele părinților

In pragul adolescenței, discuția mamei cu fiica despre sex este un moment important, special și necesar. De altfel, a ignora ca fiica ta  are o curiozitate naturală si capată identitate sexuala nu ajută pe nimeni. Dacă fiica ta este indragostită, se va gandi la sex și la cat de departe este dispusă sa meargă in activitatile sexuale, spun specialiștii.

• Cum, cand și de ce ar trebui să discute parintii despre sex cu fiicele lor adolescente, iată sfatul de la Desprecopii.

- vei citi:
Mai tii minte ACEA discutie ...?
Comunicare continua si acum, cand avem fete de varsta noastra - pe vremuri :)
Discutiile despre sex duc la activitate sexuala?
Comunicarea valorilor sexuale
Sfatul de la Desprecopii.com

Mai tii minte acea discutie ...?

Mama m-a chemat in dormitorul ei ca sa avem acea discutie pe cand aveam 12-13 ani. Asa cum imi aduc aminte de asta acum, dupa 25 de ani, conversatia s-a concentrat mai mult asupra trompelor, ovarelor si a mecanismelor reproducerii (pe care le stiam deja) decat asupra chestiilor pe care le aveam eu in cap atunci: baieti simpatici, iubire, sentimente si senzatii placute.

Mama era produsul vremii ei si a avut partea ei de disconfort ca sa poarte aceasta discutie despre intimitate si sex. Din acest motiv, a trebuit sa-mi dau seama singura cand si cu cine ar trebui sa am relatii intime  - spune o mamica de doua fete.

Comunicare continua si acum, cand avem fete de varsta noastra - pe vremuri :)

Vremurile s-au schimbat, insa. Acum, expertii sfatuiesc parintii sa evite altfel marea discutie despre sex. In schimb, educatia sexuala, la fel ca toate lucrurile pe care ii invatam pe copiii nostri, trebuie sa fie o comunicare continua de-a lungul anilor. Incepeti dand raspunsuri oneste la intrebarile simple despre anatomie, in final adaugand treptat si in mod deschis valorile dumneavoastra despre sex, intalniri si relatii.

Discutiile despre sex duc la activitate sexuala?

Parintii pot fi ingrijorati de faptul ca discutiile despre sex cu fiicele lor vor duce la mai multa activitate sexuala, insa lucrurile stau invers, spun specialistii. 30 de ani de cercetari in acest domeniu arata ca atunci cand parintii discuta despre sex, discutiile nu duc neaparat la sex.

De fapt, daca transmiteti un mesaj clar de asteptare, este foarte posibil ca fiul sau fiica dumneavoastra sa astepte. A ignora ca fiica dumneavoastra are o curiozitate naturala si capata identitate sexuala nu ajuta pe nimeni.

Daca fiica dumneavoastra este indragostita, se va gandi la sex si la cat de departe este dispusa este sa mearga in activitatile sexuale, cred specialistii, care le sugereaza copiilor sa mentina discutiile scurte si la obiect in aceasta etapa.

 Cititi si: 14 ani, varsta marilor provocari pentru parintii de fete

Comunicarea valorilor sexuale

Spuneti-i fiicei dumneavoastra care va sunt valorile: ca doriti ca ea sa astepte pana cand se afla intr-o relatie de iubire bazata pe respect, pana cand termina scoala, pana cand se logodeste sau se marita, sau ceea ce asteptati de la ea din acest punct de vedere. Insa trebuie sa subliniati ca daca va face sex, viata si sanatatea ei sunt cele mai importante pentru dumneavoastra, si incurajati-o sa foloseasca metodele contraceptive si prezervativul.

 Cititi si: Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati si Presiunea de a fi perfect

Sfatul de la Desprecopii.com:

Sexul este prezent peste tot in cultura noastra si in mintea tinerilor. Dar invatandu-va fiica ce anume este important pentru dumneavoastra ca parinte si cum sa se protejeze impotriva unei sarcini nedorite si a bolilor, va puteti ajuta adolescenta sa-si asume si sa se impace cu noua ei identitate sexuala.

Pe masura ce purtati aceste discutii in mod permanent, amintiti-va sa discutati despre adevaratul sens al vietii sexuale: iubire si intimitate. Ascultati ce are de spus, ca ea sa va vorbeasca in continuare. Recunoasteti deschis ca nu stiti raspunsurile la toate intrebarile. Si amintiti-i ca o iubiti orice ar alege in timp ce-si exploreaza sexualitatea. Cititi si : Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Succes in meseria de parinte!

► Citeste in continuare Comunicarea cu adolescentul: 5 sfaturi pentru a o imbunatati

 Va recomandam sa cititi:

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite

Discutiile despre sex cu copiii

Adolescentii si fumatul

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Anonim
    Anonimtrimis la 4/12/2011

    Cum sa incep discutia cu fiul meu???de cite ori incep discutia se rusieaza s trimite mesaje prietenilor...ei il suna si il cheama afara...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII