Apariția dinților NU provoacă febră bebelușului - este doar un mit
Multe mămici de bebelusi cred că primii dinți ai bebelusului vin și cu episoade de febră. Insă experții avertizează părinții că ieșirea dinților de lapte nu provoacă febră bebelușului.
• Iată ce trebuie să știi despre simptomele false ale apariției dințișorilor de lapte.
veti citi
Când apar dințișorii, bebelusul si părintii - trec printr-o perioadă agitată
Apariția dintilor nu produce febră copilului
Simptome false ale apariției dințișorilor de lapte
Despre dintii de lapte, alte informatii
Când apar dințișorii, bebelusul si părintii - trec printr-o perioadă agitată
Stim ca febra bebelusului este un motiv de panica majora pentru parintii sai. Iar atunci cand apar primii dintisori de lapte, atat bebe cat si parintii trec printr-o perioada agitata.
Gingiile dureroase pot determina copilul să devină iritabil, să saliveze excesiv și să aibă nasul curgător. Dar, in timp ce unii bebelusi trec prin perioada aparitiei dintisorilor usor, fără alte simptome vizibile, majoritatea părinților experimentează zile agitate.
Cu toate acestea, un studiu al Spitalului de Copii din Seattle, USA - a descoperit că 70-85% dintre părinți au crezut greșit că aparitia dinților poate provoca bebelusușui o gama larga de simptome, printre care si febra.
Cercetătorii au examinat concepția greșită că aparitia dinților de lapte poate provoca febra copiilor mici si au analizat studii din opt țări diferite. Concluzia este ca deși aparitia dintilor ii poate face pe bebelusi să se simtă un pic inconfortabil, de obicei, nu îi va îmbolnăvi si nu le va produce febra.
Apariția dintilor nu produce febră copilului
Un studiu pediatric, publicat in SUA în martie 2016, „Semne și simptome ale erupției primare a dinților: o metaanaliză”, a constatat o ușoară creștere a temperaturii (de 0,6 grade) care a fost detectată în ziua în care dintele a izbucnit insa creșterea nu a constituit o adevărată febră (o temperatură corporală de 38 C sau mai mare).
Mai mult, acesta mică variatie nu a fost prezenta în săptămânile sau lunile anterioare apariției dintelui așa cum au asumat unii părinți. Autorii subliniaza ca este important ca parintii sa stie ca aparitia dintilor nu produce febra copilului pentru ca acest lucru ii poate face sa rateze o posibilă boală sau infecție care necesită tratament.
Este insa adevatat ca uneori, aparitia dintilor de lapte poate coincide cu o perioadă in care copiii mici sunt predispuși la infecții virale - fara nici o legatura cu dintisorii.
Dacă copilul dumneavoastră are febră, temperatura peste 38 C, vă recomandăm să faceți o vizită la medicul dumneavoastră.
Simptome false ale apariției dințișorilor de lapte
• Aparitia dintilor de lapte nu provoacă febră, diaree, erupții de scutec sau nasuc curgător.
• Nu provoacă crize mari de plans
• Nu face ca copilul să fie mai predispus să se îmbolnăvească.
• Atenție cu privire la febra. Crezand ca dintii sunt cauza febrei - poate duce la întârzierea inceperii tratamentului pentru anumite infecții. Exemple sunt infecții ale urechii și ale tractului urinar. Un alt exemplu este meningita.
• Există 2 motive pentru care infecțiile încep între vârsta de 6 și 12 luni. Unul este pierderea anticorpilor transferați la copil de la mamă la naștere. Celalalt este faptul ca la aceasta varsta, copilul baga in gurita obiecte care pot avea bacterii sau virusuri.
• Atenție la plâns. Blamarea dinților pentru plâns poate duce la întârzierea îngrijirii altor boli. Exemple sunt infecțiile urechii sau alte cauze ale durerii. Vezi De ce plange bebelusul: motive si sfaturi
► Citeste si Cum tratam durerea de dintisori la bebelusi, cu ulei de cocos
Ad-Extra3:
Despre dintii de lapte, alte informatii
► Dinții bebelușului apar începând cu vârsta de 6-7 luni, cu limite între 4-12 luni sau chiar după vârsta de 12 luni. Incă din primul an, dinții de lapte ai bebelusului trebuie ingrijiti. Iată 10 sfaturi despre ingrijirea dinților bebelușului.
► Bebelusii pot lua bacterii care produc carii de la mamicile lor: iata cum poti transmite aceste bacterii bebelusului
Un studiu australian a constatat ca majoritatea bebelusilor si copiilor cu varste mici preiau bacterii care provoaca carii de la la mamele lor. Bacteriile se raspandesc din saliva mamicii cand sufla in mancarea copiilor, cand gusta din lingura lor si chiar isi saruta copiii pe gura. Bebelusii pot lua bacterii care produc carii de la mamicile (sau taticii) lor: iata cum poti transmite aceste bacterii bebelusului. Suna ciudat, dar cariile pot fi contagioase:
► Pastreaza dintii de lapte ai copilului pentru ca sunt o sursa de celule stem
Păstrați dinții de lapte ai copiilor! Din ei se pot recolta celule stem! Cercetarea în lumea celulelor ADN-ului si a celulelor stem dentare ar putea da o multime de motive de sperantă in viitor si ... asta chiar cu ajutorul dintilor de lapte.
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII