Importanța fierului în alimentația copiilor

Importanta fierului in alimentatia copiilor

Importanța fierului în alimentația copiilor

În perioada de creștere, copiii au nevoie de 5 ori mai mult fier per kg corp decât un adult.


Fierul sprijină buna dezvoltare a sistemului imunitar și dezvoltarea cognitivă a micuților. Descoperă mai multe în cele ce urmează despre rolul fierului în alimentația bebelușilor de la medicul pediatru dr. Irina Costache.

Fierul și importanța lui în alimentația celor mici

Fierul este unul din mineralele care se găsește din abundență în organismul uman, în sânge, dar și în măduva osoasă, ficat sau splină.

Acesta este folosit la formarea hemoglobinei – o proteină din globulele roșii, care are rolul de a tansporta oxigenul de la plămâni la toate celulele și țesuturile întregului organism. Prin oxigenarea corectă sunt întreținute: buna dezvoltare a sistemului imunitar, sănătatea sistemului cardiovascular și dezvoltarea cognitivă.

Fiind în plină perioadă de creștere, copiii consumă foarte mult fier. În primele 6 luni sursa principala de fier o reprezintă laptele matern, după vârsta de 4 luni rezervele de fier încep să scadă, iar după diversificare o sursă de fier o reprezintă alimentația complementară.

Anemia feriprivă

Anemia feriprivă este probabil cea mai răspândită anemie și cea mai frecvent întâlnită carență alimentară din lume. Anemia este o afecțiune cauzată de scăderea calitativă sau cantitativă a hemoglobinei sau a celulelor roșii din sânge.

Copiii născuți la termen au rezerve de fier care le ajung pentru primele 6 luni de viață, în timp ce cei prematuri sau cu greutate mică au rezerve de fier suficiente doar pentru primele 2 luni.

O altă situație întâlnită este cea a copiilor alimentați cu lapte de vacă. Laptele de vacă este un aliment deficitar în micronutrientii esențiali dezvoltării lor corecte.

Copiii cu anemie feripriva nu au simptome vizibile de la început pentru că rezervele de fier se epuizează de obicei lent, dar odată ce fierul din organism este din ce în ce mai puțin, putem observa:

• Iritabilitate
• Oboseală
• Lipsa poftei de mâncare
• Paloarea tegumentară
• Neliniște
• Agitație

Alimentele care au conținut ridicat de fier

În alimente există două tipuri de fier:

Fierul hemic – care se găsește în produsele de origine animală (carne roșie, pui, curcan, peste, ficat) și care se absoarbe ușor
Fierul nonhemic – care este de origine vegetală și se găsește în soia, tofu, linte, fasole, spanac. Acesta are o absorbție între 2 și 10%

Fierul nonhemic își crește absorbabilitatea prin prezența vitaminei C, dar și prin prezența fierului hemic.

Rolul alimentelor fortifiate în prevenția anemiei feriprive

La nivel global, 4 din 10 copii suferă de anemie feripriva. (WHO Global database on anemia. World wide prevalence of anemia 1993-2005. Edited by deBenoist, McLean E., Egly I., Cogswell M. WHO 2008)

Ultimul studiu efectuat în România pe un eșantion de sugari cu vârste între 6 luni și 12 luni a arătat că procentul în țara noastră poate ajunge până la 48%. Din aceste motive, pentru copilul mai mic de 3 ani sunt recomandate alimentele îmbogățite cu fier, sau suplimentarea medicamentoasă, aceasta din urmă doar la recomandarea medicului.

Cel mai des întâlnit aliment fortifiat cu fier sunt cerealele speciale pentru copii, bogate în Vitamina C, care ajută la absorbția acestuia.

Cerealele fortifiate au fost gândite special pentru a preveni carența de fier și și-au dovedit eficiența în timp, scăzând necesitatea administrării suplimentare de fier.

Acestea mai conțin și alte minerale cum sunt Calciul, Zincul, Iodul, dar și vitamine: A, D, acidul folic și vitaminele din grupul B.

Dragă mămică, nu uita: când ai nelămuriri, #intreabaspecialistul!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️