Colicile sugarului - ce sunt si cum scapam de ele

Colicile sugarului - ce sunt si cum scapam de ele

Colicile sugarului - ce sunt si cum scapam de ele

Pe scurt

  • Îți aduci acasă nou-născutul și timp de câteva săptămâni te minunezi de puiul de om care nu face nimic mai mult decât să doarmă, să mănânce, să facă pipi și să plângă uneori.


    Apoi într-o zi, izbucnește în hohote de plâns, are pumnii încleștați, picioarele ghem la burtică și o față roșie extrem de nefericită.


    Indiferent ce încerci, nu îl poți liniști - dar asta nu este tot: aceste episoade sfâșietoare, stresante, se repetă în fiecare seară... Bine ai venit în lumea colicilor :)

Ce sunt colicile?

Colicile nu reprezintă o boală sau un diagnostic, ci se referă la plânsul intens și inexplicabil al sugarilor, plus o combinație de comportamente ale acestuia.

Aceste perioade sfâșietoare de plâns pot dura ore în șir, uneori până târziu în noapte. Este extrem de dificil să calmezi un bebeluș ce are colici, care nu face decât să își arate propria frustrare și epuizare.

Medicii diagnostică de obicei colicile prin „regula lui 3” - plânsul copilului tău. Adică:

 Sugarul plânge cel puțin 3 ore pe zi;
 Sugarul plânge cel puțin 3 zile pe săptămână;
 Sugarul plânge de cel puțin 3 săptămâni la rând.

Când încep și când se termină colicile?

Vestea bună: colicile la sugari nu durează. Majoritatea încep când bebelușul are aproximativ 2 - 3 săptămâni (mai târziu la prematuri), ating vârful la aproximativ 6 săptămâni și apoi, încep să se diminueze pe la 10 - 12 săptămâni.

Până la 3 luni (de obicei puțin mai târziu la prematuri), cei mai mulți sugari sunt vindecați miraculos. Colicile se pot opri brusc sau treptat.

Între timp, câteva cunoștințe în plus și multă răbdare te vor ajuta să supraviețuiești până când furtuna se va risipi.

Care este cauza principală a colicilor?

Deși cauza exactă a colicilor este un mister, experții știu că nu este rezultatul geneticii sau a ceva ce s-a întâmplat în timpul sarcinii sau nașterii. Nu este nici o reflecție asupra abilităților parentale (sau a lipsei acestora, în caz că te întrebi). Și, de asemenea, nu este vina nimănui.

Acestea fiind spuse, iată câteva teorii cu privire la posibilele cauze:

Unii experți consideră colicile ca fiind rezultatul unei alergii la proteina ​​din lapte (sau intoleranță la lactoză) la bebelușii hrăniți cu formulă. Mai rar, colicile poate fi o reacție la alimentele din dieta mamei - la copiii alăptați. În orice caz, aceste alergii sau sensibilități pot provoca dureri de burtică.

Nou-născuții au un mecanism integrat care îi detașează de sunetele din jurul lor, ceea ce le permite să doarmă și să mănânce fără să fie deranjați de mediul în care se află. Totuși, aproape de sfârșitul primei luni, acest mecanism dispare - lăsând bebelușii mai sensibili la stimulii din jurul lor. Cu atâtea senzații noi, unii sugari devin copleșiți la sfârșitul zilei. Pentru a se elibera de stres, ei plâng (și plâng și tot plâng...). Perioada colicilor se sfârșește - conform teoriei - când bebelușul învață cum să filtreze acești stimuli de mediu, și făcând acest lucru, evită o suprastimulare senzorială.

Digestia alimentelor este o sarcină importantă pentru sistemul gastrointestinal al bebelușului. Drept urmare, alimentele pot trece prea repede și nu se pot descompune complet, rezultând durere cauzată de gazele intestinale.

Cercetările au descoperit că boala de reflux gastroesofagian la sugari (GERD) este uneori un declanșator al colicilor. GERD este adesea rezultatul unui sfincter esofagian inferior subdezvoltat - mușchiul care împiedică acidul stomacului să curgă înapoi în gât și pe gură, ceea ce poate irita esofagul. Printre simptome se numără eliminarea frecventă a salivei, alimentația precară și iritabilitatea în timpul și după hrănire. Vestea bună este că majoritatea bebelușilor depășesc GERD până la vârsta de 1 an (și colicile dispar de obicei cu mult înainte de atunci).

Sunt colicile periculoase?

Colicile apar de obicei la câteva săptămâni după naștere și continuă până când copilul are aproximativ 3-4 luni. Chiar dacă va plânge foarte mult, colicile nu sunt nici periculoase, nici dăunătoare!

Ce poți face pentru a calma bebelușul:

 Întinde-l pe spate într-o cameră întunecată și liniștită;
 Înfăşatul poate ajuta mult;
 Întinde-l cu burtica pe abdomentul tău (culcată fiind) și masează-l ușor pe spate;
 Încearcă tehnici de masaj pentru sugari;
 Pune ceva ușor calduț pe burtica sugarului;
 Oferă-i suzeta;
 Fă-i o baie caldă.

Cum tratăm colicile?

O întrebarea de milioane de dolari! Nu există dovezi foarte bune despre un anumit tratament care dă rezultate garantate. Deoarece definițiile colicilor variază, este dificil să se măsoare cât de eficient este un tratament, mai ales că oricum starea se îmbunătățește de la sine. În mare parte, gestionarea colicilor implică aflarea a ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și copilul tău într-un mod care provoacă cantitatea minimă de stres.

Strategiile care pot fi utile includ:

 Dacă ai vreo îndoială cu privire la diagnostic, întreabă medicul.
 Daca plânge necontrolat, ia-l în brațe pentru a-l calma.
Dar, atâta timp cât ești sigură că nu-i este prea cald / prea rece / foame / se simte rău și nu are nevoie să-i schimbi scutecul, este bine să-l așezi singurel pe pat, pentru o perioadă scurtă de timp.
 Mișcarea ajută uneori. Ai putea încerca să te legeni ușor sau să-l scoți la plimbare într-un carucior, sling sau marsupiu. Chiar și plimbarea cu un autovehicul poate fi de folos.
 Uneori, zgomotul de fundal, cum ar fi un aspirator, muzică, o mașină de spălat sau un uscător de păr poate fi liniștitor pentru sugari.
 După o masă cel mic s-ar putea să aibă nevoie de ajutor pentru a elimina aerul înghiţit odată cu laptele.
Asigură-te că faci asta ținându-l în poziție verticală pentru 5-15 minute (sau până eructează) sprijinit de tine și bate-l foarte ușor cu palma pe spate.

În cazul în care aceste măsuri nu rezolvă situația, sunt indicate mijloace nutraceutice (denumire provenind din unirea termenilor nutriție + farmaceutic), combinații de substanțe naturale cu proprietăți curative certe, dovedite prin studii clinice. În această categorie intră atât suplimentele alimentare pe bază de fitoextracte standardizate, cât și anumite ingrediente cu dovezi clinice asupra sănătății precum probioticele. Astfel, combinații de extracte de mușețel, fenicul, roiniță, probiotice rămân o alternativă naturală, eficientă și delicată, ușor acceptată și bine tolerată, cu efecte de liniștire a durerii abdominale funcționale a bebelușului.

COLIDEP® soluție orală este un complex unic cu Lactobacillus reuteri și fitoextracte standardizate, cu eficiență dovedită în calmarea durerilor abdominale funcționale și a colicilor la sugari.

Datorita eficientei L. reuteri, colicile se amelioreaza semnificativ incă din primele zile de administrare, bebelusul se calmeaza, plange din ce in ce mai putin, in timp ce extractele standardizate din fenicul, musetel si roinita au rol in calmarea spasmelor produse de colici si ajuta la eliminarea gazelor intestinale.

De primă intenție în tulburările digestive. Combinație unică de probiotice și fitoextracte standardizate.


BENEFICII

 Ameliorează colicile și calmează durerea abdominală;

 Reduce producția de gaze care duc la apariția de colici;

 Diminuează spasmele și reduce balonarea;

 Reglează motilitatea gastrointestinală și elimină gazele intestinale;

 Contribuie la ameliorarea colitei, inclusiv a colitei spastice;

 Mai multe despre colici puteți afla pe pagina Colicile Sugarului.

Tratamentul colicilor, la sugari

Tratamentul tulburărilor digestive funcționale însoțite de balonare, flatulență

Tratamentul afecțiunilor digestive: sindromul intestinului iritabil, colită

Cumpara COLIDEP ® soluție orală 44 ml (8 flacoane x 5,5 ml) | 68.70 lei

Se apasă capacul, se agită bine și se administrează suspensia obținută. A se folosi pipeta pentru administrarea produsului. 1 pipetă = 0,61 ml

Sugari și copii cu vârste până la 2 ani: conținutul a 3 pipete de două ori pe zi, la o oră distanță de mese. În cazuri de episoade mai intense de colici, se recomandă administrarea conținutului a 3 pipete de 3 ori pe zi.

Copii cu vârste peste 2 ani și adulți: un flacon pe zi, la o oră distanță de mese

probiotic Lactobacillus reuteri, fenicul (Foeniculum vulgare), roiniță (Melissa officinalis)/(4:1), mușețel (Matricaria chamomilla)/(1-2:1).

* extracte standardizate

COLIDEP® soluție orală nu conține zahăr, gluten.

Lactobacillus reuteri

Este unul din cele mai studiate probiotice, studiile dovedind acțiunea sa antiinflamatoare și imunomodulatoare. Asigură echilibrul florei intestinale și, pentru că tolerează pH-ul scăzut din stomac, supraviețuiește mai bine decât alți lactobacili, fiind rezistent la multe antibiotice. Modulează răspunsul imun al tractului gastrointestinal și reduce inflamația mucoasei. Astfel, are efect benefic dovedit clinic în tulburări și infecții ale tractului gastrointestinal – gastroenterite, infecția cu Helicobacter pylori etc. În cazul colicilor și al durerilor abdominale funcționale la sugari, eficacitatea L. reuteri este demonstrată clinic, acesta susținând sănătatea sistemului digestiv și ameliorând semnificativ colicile.

Feniculul

Are rol carminativ și sedativ împotriva spasmelor gastrointestinale. Semințele conțin un ulei esențial bogat în trans-anetol care acționează asupra musculaturii netede, îmbunătățind motilitatea și progresia alimentelor. Reduce producția de gaze, prevenind meteorismul și durerile abdominale. Are și acțiune bacteriostatică utilă în timpul fermentației intestinale.

Roinița

Are acţiune spasmolitică asupra musculaturii netede intestinale datorită efectului antagonist al calciului. Are o acţiune sedativă uşoară, utilă în tratamentul tulburărilor digestive însoţite de iritabilitate şi agitaţie.

Mușețelul

Are acțiune antiinflamatoare și spasmolitică la nivelul mucoasei gastrointestinale datorită acțiunii sinergice a uleiului volatil cu flavonoidele. Calmează durerile abdominale cauzate de spasme ale mușchilor tractului digestiv și de aerul excesiv din intestin. Acțiunea antiinflamatoare este datorată flavonoidelor care interacționează cu metabolismul acidului arahidonic, inhibând lipo- și ciclooxigenaza, dar și prezenței polizaharidelor. Flavonoidele au acțiune antispasmodică datorită inhibării AMP ciclic.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII