Copilul are ADHD sau e doar o fază normală a copilariei? - sfatul psihologului

Copilul are ADHD sau e doar o faza normala a copilariei? - sfatul psihologului

Copilul are ADHD sau e doar o fază normală a copilariei? - sfatul psihologului

ADHD-ul este de obicei diagnosticat în copilărie și se manifestă ca o incapacitate a copilului de a susține nivelurile de activitate de control și de atenție și controlul impulsurilor. Unele rapoarte au indicat o prevalență de până la 15%, în țările vest-europene.

Deși cauzele ADHD-ului sunt încă neclare și deseori disputate de lumea științifică - un studiu publicat în Jurnalul de Pediatrie din Taiwan a constatat că vârsta copilului la intrarea în școală poate avea un efect asupra diagnosticului de ADHD.

- despre ADHD sau copilul e doar imatur, veti citi:
ADHD - probleme de control si concentrare
Nu cumva este ADHD ul prea usor diagnosticat?
ADHD sau doar imaturitate?
Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte
10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil
Despre copilul cu ADHD merita citit

ADHD - probleme de control si concentrare

In limbaj stiintific, ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.

Mai simplu, copilul cu ADHD e mereu agitat, neastamparat, rastoarna sau pierde lucruri, e uituc si nu tine cont de observatiile parintilor. Cand i se vorbeste, nu are rabdare sa asculte si isi intrerupe des interlocutorul cu intrebari.

Nu cumva este ADHD ul prea usor diagnosticat?

Despre ADHD se vorbeste foarte mult in ultimii ani. Atat de des si de usor inca exista unele publicatii de prestigiu - care au inceput chiar sa aiba unele indoieli legate de diagnosticarea prea usoara a acestei afectiuni.

Citeste Este ADHD-ul supradiagnosticat?

ADHD sau doar imaturitate?

Ar putea fi insa simptomele de ADHD ale copilului doar o faza normala a copilariei - iata ce spune dna Amalia Averescu - psiholog olandez - in exclusivitate pentru Desprecopii.com

ADHD-ul este de obicei diagnosticat in copilarie si se manifesta ca o incapacitate de a copilului de sustine nivelurile de activitate de control si de atentie si controlul impulsurilor. Unele rapoarte au indicat o prevalență de până la 15%, în țările occidentale. Desi cauzele ADHD-ului sunt încă neclare si deseori disputate de lumea stiintifica - un nou studiu publicat in Jurnalul de Pediatrie din Taiwan a constatat că vârsta unui copil la intrarea în școală,  poate avea un efect asupra diagnosticului de ADHD.

Dr. Mu-Hong Chen si colegii sai de la Taipei și Taoyuan, Taiwan, a examinat datele unui studiu efectuat pe un grup masiv - de 378,881 de copii de varsta 4-17 ani din 1997 până în 2011 și a evaluat prevalența fiind dat un diagnostic de ADHD si / sau a medicamentelor prescrise ADHD.

Astfel cu observand datele la care au fost dati copiii la scoala - cercetatorii au comparat evolutia celor mai tineri copii într-o clasă (cei născuți înainte de luna august), cu cea mai veche (cei născuți dupa septembrie) și au evaluat dacă vârsta a fost asociata cu un risc de a fi diagnosticat cu ADHD și / sau de la lua deja medicamentatie ADHD.

Rezultatele au demonstrat ca acei copii născuți înainte de luna august au fost mai susceptibili de a fi diagnosticati cu ADHD si / sau de a primi medicatie ADHD decat cei nascuti in dupa septembrie (deci dati la scoala cu un an mai tarziu) . Atunci când analizate și defalcate în funcție de vârstă, numai preșcolari sau copii de vârstă școlară elementară născuți înainte de  luna august au avut un risc crescut de a fi diagnosticati cu ADHD . 

Varsta la care incepe copilul scoala

Acest lucru ar poate implica faptul că varsta inceperii scolii ar putea avea un impact asupra asupra diagnosticului ADHD.

La nivel mondial, numărul de copii și adolescenți fiind diagnosticați cu ADHD sau a primit o reteta pentru ADHD a crescut în mod semnificativ.

Potrivit dr Chen, "Descoperirile noastre subliniaza importanta de a considera vârsta unui copil  atunci cand se face diagnosticarea cu ADHD si inainte de prescrie medicamente pentru a trata ADHD. Pentru ca s-ar putea sa nu fie vorba despre ADHD."

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori.

Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.

Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui. Citeste cu atentie: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte despre ADHD

10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil

Simptomele ADHD-ului la copil pot fi inselatoare.

Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta.

Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta 10 simptome comune cu alte boli.

Despre copilul cu ADHD merita citit si:

Copilul cu ADHD la scoala
Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi
10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD
ADHD: ar putea avea copilul meu ADHD?
Cum se manifesta ADHD la fetite
Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: de ce echilibrul se afla in mainile parintilor

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

referinte
Patty Wipfler
handinhandparenting.org/article/do-children-manipulate-their-parents/
,
Psychologie Magazine - Olanda 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Nagy Annamaria
    Nagy Annamariatrimis la 27/5/2008

    Ma bucur ca in sfarsit au aparut si pe piata noastra produse naturale pentru protectia copiilor care de foarte multe ori

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII