Ce este coronavirus - virusul al cărui focar a inceput in China și cum ne putem feri

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Ce este coronavirus - virusul al cărui focar a inceput in China și cum ne putem feri

China este într-o cursă de a controla focarul unui nou virus care a lăsat cel puțin 9 morți și peste 440 de persoane bolnave, după ce s-a confirmat că infecția poate fi transmisă între oameni.


Răspândirea virusului respirator în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Statele Unite și cazuri potențiale în Australia, alimentează temerile unei epidemii mai mari, întrucât China intră în cea mai aglomerată perioadă a călătoriilor.

- vei citi:
Virusul a apărut în orașul chinez Wuhan în Decembrie
Ce este acest virus?
Este o problemă serioasă?
De unde provine acest coronavirus?
De la ce animal provine acest nou coronavirus?
De ce China?
Cât de ușor/rapid se răspândește?
Simptome ale coronavirusului
Tratamentul pentru coronavirus
Putem reduce riscul de infectare?
Coronavirusul și sarcina

Virusul a apărut în orașul chinez Wuhan în Decembrie

Wuhan, orașul central din China, unde a fost detectat coronavirusul, a anunțat Marți o serie de măsuri noi, inclusiv anularea viitoarelor sărbători de Anul Nou Lunar, care se așteptau să atragă sute de mii de oameni. Se știe că cel puțin 9 persoane au murit (minim 440 au fost afectate) în urma virusului, care a apărut în orașul chinez Wuhan în Decembrie.

Există deja sute de cazuri de virus confirmate, iar experții se așteaptă ca numărul să crească. Un nou virus care ajunge la fața locului, care lasă pacienții cu pneumonie, este întotdeauna o îngrijorare, iar medicii din întreaga lume sunt în alertă ridicată.

Dar este acesta doar un scurt focar sau primul semn al ceva mult mai periculos?

Ce este acest virus?

Probele virale au fost prelevate de la pacienți și analizate în laborator. Oficialii din China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au concluzionat că infecția este un coronavirus.

Coronavirusurile sunt o familie largă de viruși, dar doar șase (cu cel nou, șapte) sunt cunoscute că pot infecta oamenii.

Sindromul respirator acut sever (SARS), care este cauzat de un coronavirus, a ucis 774 din 8.098 de persoane infectate într-un focar care a început tot în China, în anul 2002.

Este o problemă serioasă?

Coronavirusurile pot provoca simptome de la o răceală ușoară până la moarte. Acest nou virus pare să fie undeva la mijloc.

„Când vedem un nou coronavirus, vrem să știm cât de grave sunt simptomele - aici apar mai mult decât simptome asemănătoare unei răceli și asta este o îngrijorare, dar nu este la fel de sever ca SARS”, spune prof. Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are în vedere declararea unei urgențe internaționale în domeniul sănătății publice cu privire la virus - așa cum s-a întâmplat cu gripa porcină și Ebola.

De unde provine acest coronavirus?

Noi virusuri sunt detectați tot timpul. Provin de la o specie, unde au trecut neobservate, la oameni.

„Dacă ne gândim la focarele din trecut, dacă este vorba despre un nou coronavirus, acesta ar proveni dintr-un rezervor de animale”, spune prof. Jonathan Ball, virolog la Universitatea din Nottingham.

SARS provine de la pisica civetă - un animal sălbatic considerat o delicatesă în anumite părți din sudul Chinei, unde a început epidemia. Și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a omorât 858 din cele 2.494 de cazuri înregistrate de la apariția în 2012, ar proveni de la cămila dromader.

De la ce animal provine acest nou coronavirus?

Odată depistat rezervorul de animale unde se află virusul în mod normal, problema devine mult mai ușoară.

Cazurile au fost legate de piața de comerț a fructelor de mare din Wuhan, China.

Dar, în timp ce unele mamifere aflate în mare pot transporta coronavirusuri (cum ar fi balena Beluga), piața are și animale sălbatice vii, inclusiv pui, lilieci, iepuri, șerpi, care sunt mai probabil sursa.

De ce China?

Profesorul Woolhouse spune că se datorează dimensiunii și densității populației și a contactului strâns cu animalele care adăpostesc viruși.

Cât de ușor se răspândește?

Oficialii chinezi spun că au existat cazuri de transmitere a virusului de la o persoană la alta, unii asistenți medicali fiind infectați după îngrijirea pacienților cu aceeași boală.

Aceasta este o preocupare pentru noii viruși care infectează plămânii, deoarece tusea și strănutul sunt o modalitate extrem de eficientă de propagare a virusului.

Este prea curând de estimat câți oameni s-ar putea îmbolnăvi.

Cât de rapid se răspândește coronavirusul?

Se crede că focarul a fost limitat, dar au fost raportate cazuri noi de la începutul lui Decembrie.

În timp ce focarul este centrat pe Wuhan, au fost raportate cazuri în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și SUA (posibil Australia). Acei oameni au călătorit recent din Wuhan.

Experții spun că ar putea fi mai multe cazuri nedetectate.

Un raport al Centrului MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase de la Imperial College London a declarat: „Este probabil ca focarul din Wuhan al unui nou coronavirus să fi provocat substanțial mai multe cazuri de boli respiratorii moderate sau severe decât cele raportate în prezent."

Există îngrijorări că virusul ar putea fi răspândit de sute de milioane de oameni care călătoresc pentru Anul Nou Chinez, spre sfârșitul lunii.

Singapore și Hong Kong au analizat pasagerii aerieni din Wuhan, iar autoritățile americane au anunțat măsuri similare începând de vineri pe trei aeroporturi majore din San Francisco, Los Angeles și New York.

Simptome ale coronavirusului

Virușii pot îmbolnăvi oamenii, provocând de obicei o infecție ușoară până la moderată a tractului respirator superior, similar cu o răceală obișnuită. Simptomele coronavirusului includ nasul congestionat sau care curge, tuse, dureri în gât, eventual o durere de cap, febră care poate dura câteva zile și dificultăți de respirație.

Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, vârstnici și foarte tineri, există șanse ca virusul să poată provoca o boală mult mai gravă a tractului respirator, precum o pneumonie sau o bronșită.

Tratamentul pentru coronavirus

Nu există un tratament specific. De cele mai multe ori, simptomele vor dispărea singure. Medicii pot ameliora simptomele prin prescrierea unor medicamente pentru durere sau febră. CDC spune că un umidificator de cameră sau un duș fierbinte poate ajuta la o durere în gât sau tuse.

Bea multe lichide, odihnește-te și doarmi cât mai mult. Dacă simptomele devin mai rele decât o răceală standard, consultă medicul.

Putem reduce riscul de infectare?

Nu există niciun vaccin care să ne protejeze împotriva acestei familii de virusuri, cel puțin nu încă. Studiile pentru un vaccin MERS sunt în curs de desfășurare.

Poți reduce riscul de infecție evitând persoanele bolnave. Încearcă să eviți atingerea ochilor, nasului și gurii. Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.

Dacă ești bolnav, rămâi acasă și evită aglomerația / contactul cu ceilalți.

Acoperă-ți gura și nasul când tușești și dezinfectează obiectele / suprafețele pe care le atingi.

Coronavirusul și sarcina

La femeile însărcinate, versiunile mai severe ale coronavirusurilor MERS și SARS pot fi grave. Există cazuri în care o femeie infectată cu MERS a avut o naștere mortală, a arătat un studiu din 2014.

Bolile asociate cu SARS au fost legate de cazuri de avort spontan și deces matern, a descoperit un studiu din 2004.

Gripa la copil: simptome și tratament

Copiii pot lua gripa de la frați, părinți, alți membri ai familiei, colegi de gradinita sau scoala sau educatori si profesori. Gripa se declanseaza mai repede decât o răceală și îi face pe copii să se simtă mai rău, relativ intr-un timp scurt. 

Iată cum se declanșează gripa, care sunt simptomele pe care trebuie să le tinem sub control și cum se tratează gripa în cazul unui copil.

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII