Infectiile bacteriene si cele virale la copii - cum le diferentiem?

Infectiile bacteriene si cele virale la copii - cum le diferentiem?

Infectiile bacteriene si cele virale la copii - cum le diferentiem?

Pe scurt

  • Infecțiile bacteriene și virale au multe lucruri în comun. Ambele tipuri de infecții sunt cauzate de microbi, respectiv bacterii și viruși.


    După cum ai putea crede, infecțiile bacteriene sunt cauzate de bacterii, iar infecțiile virale sunt cauzate de viruși. Poate că cea mai importantă distincție între bacterii și virusuri este aceea că, de obicei, antibioticele omoară bacteriile, dar nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Diferențierea dintre cele două necesită intervenție medicală, deoarece ambele pot provoca febră și iritabilitate, iar tratamentele variază semnificativ.

Poți determina dacă copilul are o infecție bacteriană sau virală doar după culoarea mucusului?

Trebuie să eviți utilizarea culorii mucusului pentru a determina dacă copilul are o infecție virală sau bacteriană!

Există tendința de a crede că mucusul verde indică o infecție bacteriană care necesită antibiotice. De fapt, mucusul verde este cauzat de substanțe eliberate de celulele imune ca răspuns la apariția în corp a unui virus, bacterie sau chiar a alergiilor sezoniere.

Infecțiile virale la copii

Infecțiile virale obișnuite, cum ar fi o infecție respiratorie a tractului superior, pot fi de obicei detectate observând simptome precum: un nas congestionat, tuse, febră mică, dureri în gât și dificultăți de somn. Nici antibioticele, dar nici medicamentele antivirale nu pot grăbi recuperarea.

De remarcat, în comparație cu adulții, infecțiile respiratorii ale tractului superior la copii pot dura mai mult (până la 14 zile) și apar mai frecvent (în medie de 6-8 ori pe an).

Influenza este o boală virală care poate provoca multe din aceleași simptome, dar este însoțită frecvent de dureri intense ale corpului și febră mare. Spre deosebire de infecțiile respiratorii, durata gripei - dacă este detectată în primele 48 de ore - poate fi scurtată prin medicație antivirală.

O doză de vaccin antigripal (sau două doze la copilul mic care primește vaccinul antigripal pentru prima dată), administrată la începutul fiecărui „sezon gripal” poate ajuta la prevenirea infecțiilor.

Infecțiile bacteriene la copii

În unele cazuri, suntem mai îngrijorați că infecția poate fi cauzată de o bacterie. Infecțiile bacteriene pot fi rezultatul „infecției secundare”, atunci când:

 Simptomele persistă mai mult de 10-14 zile;
 Febra este mai mare - se agravează în loc să se amelioreze.

Sinuzita, infecțiile urechii și pneumoniile sunt exemple comune de infecții secundare. De exemplu, un nas care curge și care persistă peste 10-14 zile, poate fi o infecție sinusală, adesea tratată cu un antibiotic. Durerea urechii și febra ce apare din nou după câteva zile, este probabil o infecție a urechii. În funcție de vârsta copilului, aceste infecții pot necesita, sau nu, un antibiotic.

Pneumonia poate fi detectată prin tusea persistentă, dureri de stomac sau dificultăți de respirație. Medicul poate diagnostica pneumonia prin examen fizic sau poate solicita o radiografie toracică.

Alte boli bacteriene de care ne preocupăm includ infecții ale tractului urinar, care pot fi greu de detectat și pot provoca leziuni renale dacă nu sunt tratate. Dacă copilul are febră fără o mare sursă de infecție, medicul va solicita un test de urină.

Preocupări mai grave apar la bolile bacteriene precum sepsisul (bacterii în sânge) și meningita bacteriană (infecție bacteriană la nivelul mucoasei creierului și măduvei spinării). Devenim preocupați de meningita la copiii mai mari cu gâtul rigid sau de modificările stării mentale. Bebelușii sunt mai puțin în măsură să ne arate aceste simptome și trebuie făcute mai multe teste pentru a ne asigura că aceste infecții nu fac parte din boală.

Amintește-ți că multe dintre vaccinurile pe care copilul le primește în primii ani au menirea de a preveni aceste infecții bacteriene grave.

Tratamentul infecțiilor bacteriene

De obicei, medicii tratează infecțiile bacteriene cu antibiotice. Fie omoară bacteriile, fie le opresc înmulțirea.

Dar, deoarece rezistența la antibiotice este o problemă în creștere, antibioticele pot fi prescrise numai pentru infecții bacteriene grave.

Tratamentul infecțiilor virale

Tratamentul infecțiilor virale poate include:

 gestionarea simptomelor acasă: cu miere pentru tuse și lichide calde pentru hidratare;
 medicamente antivirale prescrise de medic;
 suplimente alimentare cu extracte din plante și îndulcitori naturali, precum VIRODEP® picături orale.

Nu uita: Antibioticele nu vor funcționa pentru infecții virale!

VIRODEP® picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice, dar și în consolidarea sistemului imunitar.

VIRODEP® picături orale crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor cu ajutorul combinației complexe de extracte standardizate din plante, precum propolis, măceș, echinacea, muștar sălbatic, grindelia, cimbru de cultură și eucalipt, care au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii, plus o acțiune antibacteriană și mucoreglatoare.

VIRODEP® picături orale nu conține zahăr și gluten.

VIRODEP® picături orale: Citește prospectul | Cumpără online


VIRODEP - De primă intenție la primul semn de viroză respiratorie
VIRODEP - Asociat cu antibiotice și simptomatice, scade durata și severitatea infecției, grăbind vindecarea

Beneficii:

 Scurtează durata infecțiilor respiratorii;
 Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii;
 Previne complicațiile bacteriene;
 Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.

Prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene)

Cumpără VIRODEP® picături orale 30 ml | 33.99 RON

Sugari 6 luni-1 an: 1 picătură/kg o dată pe zi, înainte de masă

Copii 1-3 ani: 1 picătură/kg de două ori pe zi, înainte de masă

Copii 3-6 ani: 10 picături de trei ori pe zi, înainte de masă

Copii 6 ani+: 15 picături de trei ori pe zi, înainte de masă

Adulți: 25 picături de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, ca atare sau dizolvate în puțină apă

Recomandări de administrare Prevenție: 10 zile/lună timp de 3 luni. Faza acută: 7-10 zile. Perioada de vulnerabilitate imunologică: 10-14 zile

propolis, măceș (Rosa canina)/(7-9:1), echinacea (Echinacea angustifolia)/(8-10:1), muștar sălbatic (Sisymbrium officinale)/(4:1), grindelia (Grindelia robusta)/(4:1), cimbru de cultură (Thymus vulgaris)/(4:1), eucalipt (Eucalyptus globulus)/(4:1).

* extracte standardizate

VIRODEP picături orale nu conține zahăr și gluten.

Măceșul

Bogat în vitamina C, are acțiune imunomodulatoare, fiind util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Este bogat și în carotenoide și flavonoide – acțiunea sinergică cu acidul ascorbic potențând proprietățile antioxidante

Echinacea

Polizaharidele conținute cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor și bacteriilor, prin stimularea nespecifică a sistemului imunitar (activarea fagocitozei și stimularea fibroblastelor). Proprietățile antibacteriene sunt datorate prezenței echinacosidelor, care au acțiune bacteriostatică și antifungică dovedită. Efectele antivirale și antibacteriene se explică și prin inhibarea hialuronidazei, reducând astfel caracterul invaziv al microorganismelor patogene

Propolisul

Acțiunea sa antiinflamatoare se explică prin inhibarea sintezei de prostaglandine și leucotriene realizate de macrofage și a eliberării histaminei ca răspuns la stimulii inflamatori. Are acțiune antivirală demonstrată împotriva gripei, herpes simplex și adenovirus, precum și acțiune bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi: efectul antibacterian se datorează, în principal, prezenței galanginei, un flavonoid capabil să stimuleze agregarea bacteriilor distrugând astfel membrana lor citoplasmatică. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor

Muștarul sălbatic

Are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii.

Grindelia si cimbrul de cultură

Bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică.

Eucaliptul

Are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare. Este eficient împotriva bacteriilor Gram-negative (Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa etc.)

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII