Când ținem copilul acasă, există anumite simptome pentru care medicul pediatru recomandă să nu-l ducem în colectivitate

Cand tinem copilul acasa -  simptomele pentru care medicul pediatru recomanda sa nu il ducem in colectivitate

Când ținem copilul acasă, există anumite simptome pentru care medicul pediatru recomandă să nu-l ducem în colectivitate

Când copilul este bolnăvior, tusește și are febră, trebuie să decidem dacă îl ducem sau nu la școală sau la grădiniță. Copilul cu febră, în mod clar, trebuie să stea acasă, precum și copilul care vărsă sau care se simte în mod clar foarte neplăcut.

Pe de o parte, copilul are nevoie de liniște și îngrijire, iar noi, părinții, trebuie să fim responsabili și să contribuim la reducerea riscului de infectare a altor copii la școală sau grădiniță.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care sunt simptomele pentru care copilul trebuie sa stea acasa fiind prea bolnav pentru școală sau gradinita
Ce facem insa daca copilul este racit? Poate merge la scoala?
Copilul cu febra in mod clar trebuie sa stea acasa
Ce stim despre raceala obisnuita si cum este ea transmisa?
Copiii cu infectii virale pot fi infectiosi inainte de a prezenta simptome
Asadar, cum reduceti infectiile?
Masuri de control a infectiei in scoli

Care sunt simptomele pentru care copilul trebuie sa stea acasa fiind prea bolnav pentru școală sau gradinita?

În general, medicii recomanda sa tinem copilul acasă si sa nu il ducem la gradinita sau la scoala - când are oricare dintre următoarele simptome si boli:

- febră
- diaree
- vărsături

Anumite boli cu eruptii de piele, precum:

- varicela,
- rujeola
- boala mainii, piciorului si gurii

Ce facem insa daca copilul este racit? Poate merge la scoala?

Răcelile, tusea și durerile de gât sunt frecvente la copii și nu impun copiilor să stea acasă de la școală sau de la îngrijirea de zi, mai ales dacă simptomele sunt ușoare. Cu toate acestea, dacă simptomele de răceală includ febră sau dacă o tusea este suficient de excesivă pentru a le perturba învățarea, copilul ar trebui sa stea acasa pentru a se odihni.

Cand copilul tuseste si are febra: il ducem sau nu la scoala?

Iata dilema unei mamici de 2 copilasi, povestita pe forumul Desprecopii:

 

In anotimpul rece, incepand de la primele brume pana la primele zile frumoase de primara, copiii mei tusesc, au nasul infundat si asta nu se schimba deloc. Insa sunt si zile cand mi se pare ca au febra. Dilema mea, este: cand ii tin acasa neaparat in loc sa ii duc la gradinita si respectiv scoala?

Trebuie sa recunosc ca - din cauza jobului meu sunt nevoita sa imi las des copiii intr-un loc public si apoi fug la servici . Si se intampla des ca ei sa fie bolnaviori. Vorbesc despre raceala obisnuita, de cruzimea iernii, de nasul ce curge mereu si de tusea iritanta care ne marcheaza trecerea copiilor prin amestecul variat al virusilor respiratorii – sau poate marcheaza trecerea virusilor prin copiii nostri.

 

Iată sfatul medicului pediatru: Copilul cu febră, în mod clar, trebuie să stea acasă.

Sfatul medicului pediatru este clar: un copil bolnav trebuie să stea acasă. Copilul cu febră, în mod clar, trebuie să rămână acasă, la fel și cel care vomită sau cel care se simte în mod evident mizerabil.

Pe de altă parte, se poate întâmpla și ceva mai puțin previzibil - chiar dacă un copil pare activ și fericit, poate avea o febră ascunsă. Auzim adesea de la educatoarele de grădiniță sau învățătoarele de școală primară că, deși copilul părea fericit și activ, de fapt avea o febră ascunsă. Cu toate acestea, în astfel de situații, aceste persoane sunt îngrijorate în legătură cu ceilalți copii. Aceasta este o întrebare validă în cazul oricărui copil bolnav: cine este contagios, care este riscul și există ceva ce putem face pentru a reduce acest risc?

Citeste Gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor: ghid de mituri si simptome

Ce stim despre raceala obisnuita si cum este ea transmisa? Cat de infectat este acel copil a carui tuse persista de saptamani? Si cum ramane cu cel caruia ii curge nasul?

Raceala obișnuită, sau rinita, este o afecțiune respiratorie comună cauzată în principal de rinovirusuri, dar și de alte tipuri de virusuri. Aceasta se transmite în general prin contactul cu picăturile de secreții nazale sau salivă ale unei persoane infectate. Iată câteva informații despre răceala obișnuită și modul ei de transmitere:

1. Transmiterea: Răceala se poate transmite prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul, apoi atingerea feței (gură, nas, ochi) cu mâinile contaminate sau prin inhalarea picăturilor de secreții respiratorii expulzate în aer în timpul tusei sau strănutului unei persoane infectate.

2. Perioada de incubație: După expunere, simptomele răcelii pot să apară de obicei în termen de 1-3 zile, dar pot dura până la o săptămână.

3. Simptomele comune: Răceala obișnuită se manifestă prin simptome precum tuse, strănut, secreții nazale, dureri de gât, febră scăzută și congestie nazală. De obicei, aceste simptome sunt ușoare și durează câteva zile până la o săptămână.

În ceea ce privește întrebările tale despre cât de infectat este un copil cu tuse persistentă sau cu nasul înfundat, este important să înțelegem că o tuse persistentă sau un nas înfundat pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni, inclusiv răceala obișnuită. Cu toate acestea, copiii care au simptome respiratorii persistente ar trebui consultați de un medic pentru a exclude orice infecție sau afecțiune mai serioasă.

În general, atunci când un copil are simptome de răceală, este recomandat să fie menținut acasă pentru a preveni răspândirea virusului către alte persoane, mai ales dacă simptomele sunt severe sau dacă copilul prezintă febră. Respectarea igienei respiratorii și spălarea frecventă a mâinilor sunt măsuri esențiale pentru reducerea riscului de transmitere a răcelii și a altor infecții respiratorii în comunitate.

O problema pentru medici o reprezinta faptul ca exista multe virusuri diferite. Iata de pilda cazul virusului sincitial respirator, sau R.S.V. Virusul sincitial respirator este un virus care determina infectii ale plamanilor si tractului respirator. Este atat de frecvent incat majoritatea copiilor se infecteaza inainte de implinirea varstei de 2 ani. Acest virus poate infecta si adultii.

La adulti, la varstnici si la copiii sanatosi simptomele infectiei cu virus sincitial respirator sunt usoare si mimeaza simptomele racelii.

Acest virus poate provoca infectii grave la sugari, pe cand la copiii de varsta scolara si la adulti provoaca, in general, o raceala obisnuita.  Un studiu recent a analizat modul in care copiii spitalizati au transmis sau nu virusul la „apropiati, atingatori si alintatori”. Apropiatii erau adultii care au fost in salon, la mai mult de trei picioare distanta de copilul infectat. Atingatorii au intrat in salon cand copilul nu era acolo si au atins zona din jurul patutului. Si puteti ghici ce au facut alintatorii.

Apropiatii nu au prins virusul deloc. Alintatorii au prins virusul, la fel si atingatorii, subliniindu-se astfel importanta contactului direct cu secretiile, mai ales cu obiectele si suprafetele cu particule virale pe ele. Era mai periculos sa atingi patul gol, decat sa stai in camera cu bebelusul bolnav.

Citeste pe larg: Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu

Copiii cu infectii virale pot fi infectiosi inainte de a prezenta simptome

Copiii cu infectii virale pot fi infectiosi inainte de a prezenta simptome, precum si dupa ce scapa de ele. Pe de alta parte, unii copii cu R.S.V. pot tusi saptamani intregi, nu pentru ca acolo inca ar exista particule virale, ci pentru ca virusul le-a afectat mucoasa plamanilor.

Deci, puteti avea un copil asimptomatic care elibereaza virusul, un copil care tuseste desi nu mai este gazda virusului si infectie prin intermediul particulelor virale care se ascund pe suprafete si obiecte. „Nu este practic sa-i pastram in carantina pe toti cei care gazduiesc virusul - caci pe durata intregii ierni, toata lumea gazduieste virusul” a spus Dr. Robert Tolan, seful diviziei de alergie, imunologie si boli infectioase la Spitalul de Copii de la Spitalul Universitar Sfantul Petru, din New Brunswick, N.J. - SUA.

Asadar, cum reducem infectiile?

Singurul lucru pe care il putem face cu adevarat in controlul infectiilor este spalarea mainilor. Acest lucru este valabil chiar si pentru acei virusi care se raspandesc prin aerosoli” – prin aer.

Ideea centrala este aceasta: Tineti copilul acasa daca are febra, daca se simte prea rau pentru a participa la activitatile scolare – dar nu va faceti foarte multe griji cu privire la faptul ca ii curge nasul.

Si, cu siguranta, va puteti lua masuri de siguranta pentru a va asigura ca un nas ce curge nu este predictorul unei boli mai grave. Copiii ar trebui sa fie complet imunizati impotriva tusei convulsive si a rujeolei, de exemplu, iar Academia Americana de Pediatrie recomanda un vaccin anual impotriva racelii pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 18 ani.

Probabil ca mai putin benefic este sa ii dati micutului preparate pentru tuse si raceala in incercarea de a-i ameliora simptomele. Dr. Michael Shannon, medic pediatru si toxicolog la Spitalul de Copii din Boston si la Facultatea de Medicina Harvard, a fost unul dintre expertii din domeniul sanatatii publice care a cerut cu succes Aministrarii Alimentelor si Medicamentelor sa opreasca comercializarea remediilor pentru raceala parintilor de copii mici.

In 2015, Administrarea Alimentelor si a Medicamentelor din Statele Unite a recomandat ca astfel de medicamente sa nu fie folosite la copiii sub 2 ani, caci pentru ei pot fi periculoase. In cel mai bun caz, aceste medicamente au o eficienta de aproximativ 6% in eliberearea adultilor si a copiilor de varsta scolara de simptome.

Masuri de control a infectiei in scoli

Ceea ce poate fi cu adevata eficient ar fi posibilitatea introducerii in scoli a unor masuri de control a infectiei: spalarea mainilor, spalarea mainilor, spalarea mainilor, insa poate si dozatoare pentru dezinfectant de mana, robinete care se deschid automat, usi la baie care se deschid atunci cand te apropii de ele – toate strategiile pentru a reduce sansa ca particulele virale sa ajunga pe mana unui copil, iar de acolo la epiteliul receptiv al nasului si al ochilor.

Exact acele tipuri de masuri de combatere a infectiei pe care noi, personalul clinicii ne bazam pentru a ne mentine sanatosi si a ne face meseria – si care, pe termen lung, sunt foarte eficiente in a impiedica copiii de varsta scolara sa se imbolnaveasca.

Absenta unui copil de la scoala, a unui copil care sta langa copilul tau, este prea putin eficienta atunci cand copilul tau merge in sala de mese unde sunt secretii pe toata masa. Nu te poti focusa asupra unui copil bolnav, fiindca exista o lume formata din microbi mult mai inteligenti.

Din experienta unei mame: 10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei

Cum e sa treci prin atacul gripei - cu ambii copilasi bolnaviori? Ei bine, asta inseamna mult stres pentru o mamica. Febra, voma, frisoare, dureri ... Iata ce ne povesteste o mamica de la Desprecopii despre atacul gripei. 10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei.

Despre viroze mai cititi

Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii 
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome

 autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII