Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!

Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!

Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!

  • Curatenia este una dintre preocuparile curente ale oricarei mamici. Grija ca toate obiectele cu care intra in contact bebelusul sa fie curate, precum si grija ca pielea bebelusului sa fie in permanenta curata ne determina sa apelam la apa si la sapun mai des decat ar trebui. Desigur, a fi curat este un lucru bun, insa uneori a fi prea curat poate fi daunator, mai ales pentru pielea sensibila a bebelusilor.

Ultimele cercetari in materie de produse cosmetice arata ca anumite substante chimice gasite in produsele de curatare a pielii pot fi daunatoare pentru bebelusi, dar si pentru adulti. Astfel, un studiu recent arata ca tinerii care folosesc prea des sapunul sunt expusi riscului de alergii din cauza unei substante numite triclosan.

Bisfenolul A (BPA), utilizat in fabricarea produselor din plastic si a ambalajelor pentru diverse produse alimentare poate, de asemenea, inhiba sistemul imunitar al adultilor. Un strat de rasina care contine BPA permite ca ambalajele de conserve sa fie incalzite astfel incat bacteriile sa fie ucise fara ca metalul sa contamineze mancarea. Substanta va fi, de altfel, interzisa prin lege de catre Comisia Europeana, in cazul biberoanelor. Dupa ultimele cercetari, se pare insa ca ea este si mai nociva inc azul adultilor.

Concentratiile de triclosan si BPA in urina au fost analizate in legatura cu prezenta alergiilor si cu anticorpii CMV (citomegalovirus), care actioneaza ca un marker al sistemului imunitar.

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au constatat ca persoanele peste 18 ani care au un nivel crescut de BPA prezinta si un nivel ridicat de anticorpi CMV, ceea ce sugereaza ca sistemul lor imunitar nu functioneaza la parametri normali.

Studiul a aratat, de asemenea, ca persoanele sub 18 ani expuse la un nivel ridicat de triclosan, manifesta o predispozitie mai mare catre alergii si rinite alergice.

Triclosanul este, de fapt, o substanta antimicrobiana prezenta in numeroase sapunuri si produse de curatenie, ceea i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca uneori a fi  prea curat nu este chiar atat de sanatos.

Rezultatele cercetarii, publicate recent in  Environemental Health Perspectives , confirma ceea ce experimente anterioare facute pe animale dovedisera deja -  atat BPA, cat si triclosanul afecteaza sistemul imunitar. Obiectivul urmator al cercetatorilor este, se pare, acela de a demonstra in ce masura aceste substante afecteaza organismul pe termen lung sau pe termen scurt. Ceea ce intereseaza este in ce masura anumite boli sunt provocate de prezenta celor doua substante in organism si cat de cauzala este relatia dintre aceasta prezenta si instalarea bolii.

Pe aceeasi tema cititi: Atentie: Biberoanele pentru bebelusi pot fi periculoase

Sanatatea familiei

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 Intrebarea pe care si-o pun cercetatorii este cat se poate de fireasca, pentru ca, in cazul triclosanului, spre exemplu, putem accepta si o relatie inversa. Altfel spus, nu persoanele care folosesc prea mult sapunul devin alergice, ci invers  persoanele care sunt deja alergice au tendinta de a folosi mai mult sapunul tocmai din cauza ca le este frica de contaminari. O astfel de situatie ar rasturna rezultatele cercetarilor de pana acum.

Dincolo de orice alta supozitie, un lucru ramane inca sigur: apa si sapunul nu trebuie totusi evitate!

Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) decembrie 2010

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

  • Otita la copil 
  • Oreionul la copil 
  • Rubeola 
  • Alergiile 
  • Viermi si paraziti
  • Anemia la copil 
  • Varicela sau varsatul de vant 
  • Enurezisul sau cand copilul  face pipi pe el" 
  • Meningita la copil 
  • Pojarul (rujeola) la copil 
  • Rahitismul la copil 
  • Obezitatea la copil 
  • Apendicita la copil 
  • Pneumonia la copil
  • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
  • Conjunctivita la copil 

    Toate bolile copilului aici >


  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII