Când și cum să te pregătești pentru sezonul gripal?

Cand si cum sa te pregatesti pentru sezonul gripal?

Când și cum să te pregătești pentru sezonul gripal?

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută, cauzată de virusurile gripale care circulă în toate părțile lumii. Perioada în care virusul gripal este cel mai contagios este denumită, pe scară largă, „sezon gripal”. Este vorba despre lunile mai reci ale anului, cele care marchează apogeul incidenței gripei.

În timpul sezonului gripal, profesioniștii din domeniul sănătății vor începe adesea să distribuie resurse care sunt special concepute pentru a le oferi oamenilor sfaturi și recomandări de prevenire a gripei. Câteva exemple comune includ informații de bază care descriu beneficiile vaccinării împotriva gripei și pliante care arată cele mai indicate tehnici de spălare a mâinilor pentru prevenirea infecțiilor gripale.

Ce este gripa și prin ce se diferențiază de o răceală?

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută, cauzată de virusurile gripale care circulă în toate părțile lumii. Aceasta reprezintă o provocare pe tot parcursul anului, deoarece cauzează boli ce variază în severitate și uneori duc la spitalizare și chiar deces, în special în rândul grupurilor cu risc ridicat, inclusiv tineri, vârstnici, femei însărcinate, personal medical și cei cu afecțiuni medicale grave.

Gripa sezonieră se caracterizează printr-un debut brusc de febră, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, senzație de rău severă, dureri în gât și rinoree. Tusea poate fi severă și poate dura două sau mai multe săptămâni.

Gripa și răceala obișnuită sunt ambele boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este cauzată doar de virusuri gripale, în timp ce răceala obișnuită poate fi cauzată de o serie de virusuri diferite, inclusiv rinovirusul, paragripa și coronavirusul sezonier. Coronavirusurile sezoniere nu trebuie confundate cu SARS-COV-2, virusul care provoacă COVID-19.

În contextul prelungit al COVID-19, vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023 trebuie să fie o prioritate pentru a preveni o dublă amenințare la adresa sănătății publice.

Deoarece gripa și răceala au simptome similare, poate fi dificil să facem diferența între ele doar pe baza simptomelor. În general, gripa este mai gravă decât răceala obișnuită, iar simptomele sunt mai intense și încep mai brusc. Răcelile sunt, de obicei, mai ușoare decât gripa. Persoanele răcite au mai multe șanse de a avea rinoree sau congestie nazală decât persoanele care au gripă. Răceala, în general, nu duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări. Dar gripa poate avea complicații grave asociate.

Complicații ale gripei

Majoritatea persoanelor care fac gripă se vor recupera în câteva zile până la mai puțin de două săptămâni, însă unii oameni pot dezvolta complicații (cum ar fi pneumonia) ca urmare a gripei, dintre care unele pot pune viața în pericol și pot duce la moarte.

Infecțiile sinusurilor și ale urechii sunt exemple de complicații moderate ale gripei, în timp ce pneumonia este o complicație gravă care poate rezulta fie din infecția cu virusul gripal, fie din co-infecția cu virusul gripal și bacterii. Alte posibile complicații grave declanșate de gripă pot include inflamația inimii (miocardită), a creierului (encefalită) sau a țesuturilor musculare (miozită, rabdomioliză) și insuficiență multi-organică (de exemplu, insuficiență respiratorie și renală). Infecția cu virusul gripal a tractului respirator poate declanșa un răspuns inflamator extrem în organism și poate duce la septicemie, răspunsul organismului care pune viața în pericol. De asemenea, gripa poate agrava problemele medicale cronice. De exemplu, persoanele cu astm bronșic pot avea atacuri de astm bronșic în timp ce au gripă, iar persoanele cu boli cronice de inimă pot prezenta o agravare a acestei afecțiuni declanșată de gripă. (3)

Când începe oficial sezonul gripal?

Nu există o dată fixă ​​pentru începerea sezonului gripal. În schimb, acest sezon este marcat în mod caracteristic de lunile de iarnă și vremea care se răcește. Gripa poate circula ușor prin populații pe tot parcursul anului, provocând câteva infecții, dar vremea rece determină gripa să fie exponențial mai activă.

Deși domeniul medical nu a identificat încă exact de ce virusurile gripei sunt mai active în timpul iernii, este considerat universal că vremea rece este un catalizator principal pentru începutul sezonului gripal. Odată ce există o creștere semnificativă a numărului de infecții gripale care apar în întreaga populație, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) declară oficial că sezonul gripal a început.

Pe măsură ce acest sezon progresează, CDC urmărește, colectează și analizează în mod constant date legate de infecțiile gripale. Acest lucru permite identificarea tendințelor - când și unde se răspândește virusul gripal. Pe baza acestor tendințe, CDC poate prognoza când virusul este la nivelul maxim și poate informa membrii comunității expuși riscului să ia măsuri de precauție suplimentare.

Sezonul gripal se încadrează de obicei între începutul toamnei și sfârșitul primăverii. În ultimele trei decenii, incidența gripei a atins apogeul între lunile octombrie și februarie, dar scade întotdeauna până în aprilie.

Când este gripa foarte contagioasă?

Poți răspândi gripa persoanelor din jur cu o zi înainte să te simți rău și cu câteva zile după aceea, deoarece timpul dintre expunerea la gripă și momentul în care prezinți simptome este de obicei de aproximativ două zile. (2) De asemenea, vei fi cel mai contagios/cea mai contagioasă în primele trei sau patru zile după ce te simți rău. Din acest motiv, este important să păstrezi distanța cât mai mult posibil timp de câteva zile. Este posibil să continui să fii contagios/contagioasă timp de o săptămână după începerea simptomelor. Copiii și adulții cu sistemul imunitar slăbit pot fi contagioși chiar și mai mult timp.
Persoanele cu un risc mai mare de complicații ale gripei

Atunci când te îmbolnăveș de gripă, anticorpii sistemului imunitar luptă cu virusul. De obicei, sistemul imunitar poate curăța virusul, fără a lăsa urme în organism, în aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar este slăbit, nu poate controla virusul; poate duce la complicații legate de gripă. Deci, un răspuns imunitar slab este un motiv pentru complicații, nu virusul gripal în sine. Condițiile cronice subiacente pot reduce rezistența la infecții, făcând răspunsul imun mai puțin eficient. Termenul de vulnerabilitate este definit ca expunere crescută la infecție; susceptibilitate crescută la boli severe, inclusiv complicații, spitalizări și deces; și lipsa accesului la asistență medicală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)(1), următoarele persoane sunt expuse riscului:

Femeile însărcinate în orice stadiu al sarcinii.
Copiii mai mici de 5 ani.
Persoanele în vârstă.
Persoanele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi HIV/SIDA, astm, boli de inimă, plămâni și diabet.
Lucrătorii din sănătate și îngrijire.
Principalele surse de informare despre gripă și vaccinare antigripală

Imunizarea este o poveste globală de succes în domeniul sănătății și dezvoltării, salvând milioane de vieți în fiecare an. Tocmai din acest motiv, este important să rămâi informat/informată despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală din cele mai credibile surse, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru sănătatea ta și a celor dragi. Atlas Gripal - o platformă educațională interactivă - îți vine în ajutor cu o mulțime de informații utile despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală. Astfel, vei afla tot ce te interesează despre gripă, protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România și importanța imunizării, pentru a-ți proteja familia și pe tine.

Protejează-ți familia de gripă! Vaccinează-ți copilul pentru protecția lui și a tuturor persoanelor din jurul lui!

Prevenirea gripei depinde de fiecare dintre noi!

Cei mai mulți experți cred că virusurile gripale se răspândesc în principal prin picăturile produse atunci când persoanele cu gripă tușesc, strănută sau vorbesc. Aceste picături pot ajunge apoi în gura sau nasul persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni. O persoană se poate îmbolnăvi de gripă atingând o suprafață sau un obiect care are virusul gripal și apoi atingându-și ochii, nasul sau gura.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă o abordare în trei pași pentru combaterea gripei: vaccinare, acțiuni preventive zilnice și utilizarea corectă a medicamentelor antivirale (dacă medicul le recomandă). (5) 

Care este programul potrivit pentru vaccinarea împotriva gripei copiilor?

Vaccinarea anuală antigripală este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 6 luni. Unii copii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin antigripal în același sezon, administrate la interval de cel puțin 4 săptămâni:

copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care nu au primit niciodată vaccin antigripal sezonier sau pentru care istoricul de vaccinare nu este cunoscut;

copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care nu au primit cel puțin 2 doze de vaccin antigripal sezonier (trivalent sau cvatravalent) în ultimul an.

Următorii copii vor avea nevoie de 1 doză de vaccin antigripal:

copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care au primit cel puțin 2 doze de vaccin antigripal sezonier (trivalent sau cvatravalent) în ultimul an;

copii cu vârsta de peste 9 ani.

Ce vaccinuri gripale există în România? .

Vaccinurile sunt sigure și eficiente în instituirea unei imunități de cohortă și salvarea de vieți.

Există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:

Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.

Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.

Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală - se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

Pentru a-ți proteja copilul și întreaga familie, urmează 3 pași simpli:

• Sună medicul pentru mai multe informații.
• În baza prescripției de la medic, cumpără din farmacie vaccinul gripal tetravalent, cu administrare intranazală sau injectabilă.
• Programează o vizită la medic pentru administrare.

Pentru mai multe informații despre vaccinarea antigripală, te invităm să accesezi platforma educațională https://www.atlasgripal.ro/.

referinte

(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
(2) https://health.clevelandclinic.org/how-long-is-the-flu-contagious/
(3) https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
(4) https://www.cdc.gov/flu/about/qa/vaxadmin.htm
(5) https://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/family/fluandyou_press.pdf

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII