Alăptarea bebelușului nu inlocuiește imunizarea sa prin vaccinare - iată ce trebuie să știi dragă mami

Alaptarea bebelusului nu inlocuieste imunizarea sa prin vaccinare - iata ce trebuie sa stii draga mami

Alăptarea bebelușului nu inlocuiește imunizarea sa prin vaccinare - iată ce trebuie să știi dragă mami

Alăptarea nu înlocuiește imunizarea bebelusului prin vaccinare!

• Deși laptele matern transmite bebelusului anticorpi, alăptarea nu trebuie considerată un substitut pentru imunizare - sau vaccinarea bebelusului. Cercetările indică faptul că, atunci când bebelușii alăptați sunt vaccinați, aceștia vor produce niveluri mai mari de anticorpi în comparație cu bebelușii hrăniți cu lapte formulă.

• In plus, daca iti alaptezi bebelusul ai probabil intrebari despre siguranta vaccinurilor pe care le faci tu, draga mami - iata ce trebuie sa stii.

- vei citi:
Alăptarea nu afectează negativ imunizarea și nu este o contraindicație pentru niciun vaccin
Alăptarea poate înlocui vaccinurile?
Bebelușii primesc anticorpi din lapte matern. De ce mai au nevoie de vaccin dacă obțin deja această protecție naturală?
Vaccinul antrax
Vaccinul împotriva varicelei
Vaccinul antigripal
Vaccinul ROR
Vaccinul împotriva variolei

Alăptarea nu afectează negativ imunizarea și nu este o contraindicație pentru niciun vaccin

Conform Academiei Americane de Pediatrie - Recomandări generale privind imunizarea (8 februarie 2018):

„Nici vaccinurile inactivate, nici cele vii administrate unei femei care alăptează nu afectează siguranța alăptării pentru mame sau sugari. Alăptarea nu afectează negativ imunizarea și nu este o contraindicație pentru niciun vaccin. Datele limitate indică faptul că alăptarea poate spori răspunsul la anumite antigene vaccinale. Sugarii alăptați trebuie vaccinați conform programelor de rutină recomandate.

La femeile care fac un vaccin in timpul alaptarii  - nu exista dovezi ca ajunge in laptele uman. Deși virusul vaccinului împotriva rubeolei ar putea fi gasit în laptele uman, virusul de obicei nu infectează sugarul. Dacă apare infecția, aceasta este bine tolerată, deoarece virusurile sunt atenuate. Vaccinurile inactivate, recombinate, subunitare, polizaharidice, conjugate și toxoidele nu prezintă niciun risc pentru mamele care alăptează sau pentru sugarii lor.”

Alăptarea poate înlocui vaccinurile?

Nu! Laptele matern poate furniza anticorpi care sunt produși în mod activ de mamă, care servesc drept protecție pasivă împotriva agenților patogeni din zonele în care (și când) este prezent laptele matern - în gură și intestine.

La nou-născuți, unii dintre acești antigeni sunt chiar absorbiți prin intestin, dar acest lucru se schimbă destul de curând după nașterea copilului. După aceea, anticorpii pot oferi protecție numai în intestin. Acest lucru poate fi util, desigur, dar nu este o garanție.

În tarile in curs de dezvoltare, unde infecțiile gastro-intestinale sunt severe, de exemplu, alăptarea poate oferi o protecție importantă - dar nu și vaccinurile, care oferă * imunitate activă * pentru anii următori, nu doar protecție pasivă. Pentru bebeluși, vaccinurile facute conform calendarului de vaccinare recomandat la nivel national  - rămân cea mai bună protecție posibilă.

Bebelușii primesc anticorpi din lapte matern. De ce mai au nevoie de vaccin dacă obțin deja această protecție naturală?

În timpul sarcinii, anticorpii sunt transferați de la mamă la copil. Alți factori imuni sunt primiți prin laptele matern, în special în primele luni de viață. Această protecție maternă este un sprijin crucial pentru sistemul imunitar al sugarului în timpul dezvoltării sale - dar nu acoperă totul.

Mamele pot transmite anticorpi împotriva bolilor pe care ea însăși le-a avut în trecut sau a celor împotriva cărora a fost vaccinată. Deoarece anticorpii se degradează rapid, copilul rămâne fără protecție la 6-12 luni după naștere și, de asemenea, la scurt timp după ce mama lor întrerupe alăptarea.

De asemenea, anticorpii împotriva anumitor factori infecțioși - cum ar fi tusea convulsivă, de exemplu - nu sunt transferabili, astfel încât bebelușul nu poate depinde de anticorpii materni pentru protecție în toate cazurile. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece sistemul lor imunitar nu este bine dezvoltat și este mai puțin probabil să fi beneficiat de protecție pasivă, iar vaccinurile pot fi deosebit de benefice.

Imunitatea pasivă (de la anticorpii materni) și vaccinările se pot completa reciproc. Copiii care sunt alăptați suferă mai rar de meningită severă cauzată de bacteriile Haemophilus influenzae de tip b (Hib) și produc, de asemenea, mai mulți anticorpi împotriva acestor bacterii după ce au primit un vaccin Hib.

Nu este nevoie să alegi între imunitatea naturală și protecția indusă de vaccin. Ambele sunt cele mai bune. Vaccineaza-ti bebelusul conform caledarului de vaccinare.

Schema de vaccinare in 2020: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Vaccinul împotriva varicelei

„Nu se știe dacă vaccinul împotriva varicelei atenuat ajunge in laptele uman și, dacă da, dacă sugarul ar putea fi infectat. Nu s-a demonstrat că majoritatea vaccinurilor vii sunt secretate în laptele matern. Virusul atenuat al vaccinului contra rubeolei a fost detectat în laptele matern, dar a produs doar infecție asimptomatică la sugarul alăptat. Prin urmare, vaccinul împotriva varicelei poate fi luat în considerare pentru o mamă care alăptează.” ACIP, Prevention of Varicella, pp. 19-20.

Citeste Varicela in sarcina: riscuri,vaccinare si precautii - sfatul medicului

Vaccinul antigripal

Multe mame se întreabă în mod specific despre vaccinul antigripal. Acesta, ca și alte vaccinuri, poate fi administrată mamelor care alăptează. Conform Academiei Americane de Pediatrie

Vaccinul antigripal nu afectează siguranța mamelor care alăptează sau a sugarilor lor. Alăptarea nu afectează negativ răspunsul imun și nu este o contraindicație pentru vaccinare.

În prezent, există două forme de vaccin antigripal:


Forma intranazală (spray nazal) a vaccinului antigripal (denumirea comercială FluMist™) este un vaccin viu atenuat (slăbit). Este aprobat pentru utilizare numai la persoanele sănătoase cu vârste cuprinse între 5 și 49 de ani. Potrivit CDC, „Comitetul consultativ al CDC pentru practicile de imunizare (ACIP) a votat că vaccinul antigripal viu atenuat (LAIV), cunoscut și sub denumirea de vaccin antigripal „spray naza”, nu ar trebui utilizat în timpul sezonului gripal 2016-2017. ACIP este un grup de experți în imunizare care sfătuiește Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Acest vot ACIP s-a bazat pe date care arată o eficacitate slabă sau relativ scăzută a LAIV din 2013 până în 2016.”

Forma standard, injectabilă, a vaccinului antigripal este un vaccin inactivat.

AAp indică faptul că oricare formă a vaccinului este acceptabilă pentru o mamă care alăptează, atâta timp cât îndeplinește cerințele pentru administrarea vaccinului. Citeste detalii aici Vaccinul anti-gripal și sarcina - ce trebuie să știi

Vaccinul ROR

Conform documentului Centrelor SUA pentru Controlul Bolilor Rujeola - Întrebări și răspunsuri despre boli și vaccinuri:

„Alăptarea nu interferează cu răspunsul la vaccinul ROR, iar bebelușul nu va fi afectat de vaccin prin laptele matern”.

Vaccinul împotriva variolei

Centrul american CDC - Centers for Disease Control and Prevention  recomandă ca mamele care alăptează să nu primească vaccinarea împotriva variolei. Nu există dovezi că virusul vaccinia este transmis în laptele matern (a se vedea informațiile CDC de mai sus privind vaccinările în general). Cu toate acestea, îngrijorarea este că bebelușul alăptat, datorită apropierii de mamă, ar putea intra în contact fizic cu locul de vaccinare. Reține că liniile directoare actuale recomandă oricărei persoane care a fost vaccinată cu acest vaccin să evite contactul fizic strâns cu bebelușii sub un an timp de 2-3 săptămâni (până la eliminarea crustei).

„Virusul poate fi cultivat de la locul vaccinării primare începând cu momentul dezvoltării unei papule (adică la două până la cinci zile după vaccinare) până când crusta se separă de leziunea cutanată (adică la 14 până la 21 de zile după vaccinare). În acest timp, trebuie să aveți grijă să preveniți răspândirea virusului într-o altă zonă a corpului sau către o altă persoană prin contact accidental. Transmiterea bolilor de la cruste intacte este puțin probabilă, dar persoanele cu risc crescut pot fi vulnerabile la particulele de crustă. Din punct de vedere istoric, rata de răspândire a virusului vaccinia la contacte este destul de rară, aproximativ 27 de cazuri pe milion de vaccinări.”

Cea mai importantă măsură pentru a preveni răspândirea accidentală a contactului din locurile de vaccinare împotriva variolei este spălarea mâinilor (de exemplu, soluție antiseptică fără apă pe bază de alcool, săpun și apă) după orice atingere a locului de vaccinare.

Minimizarea contactului fizic strâns cu sugarii cu vârsta mai mică de un an este prudentă până la eliminarea crustei. Dacă nu puteți evita contactul cu sugarul, spălați-vă mâinile înainte de a manipula un copil (de exemplu, hrănirea, schimbarea scutecelor) și asigurați-vă că locul de vaccinare este acoperit cu un bandaj și haine. Este de preferat ca altcineva să se ocupe de copil. Vaccinul împotriva variolei nu este recomandat pentru utilizare la o mamă care alăptează în situații non-urgente.”

► Vezi aici Schema de vaccinare in 2020: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2023
referinte
CDC - Centers for Disease Control and Prevention
Academia Americana de Pediatrie - 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII