Bebelușul poate fi schimbat la naștere? Iată care este riscul și cum poți evita acest lucru

Bebelusul poate fi schimbat la nastere? Iata care este riscul si cum poti evita acest lucru

Bebelușul poate fi schimbat la naștere? Iată care este riscul și cum poți evita acest lucru

Bebelușul poate fi schimbat la naștere? Cat este de mare acest risc?

→ Haideti să privim niste date statistice impreună cu niste sfaturi pentru viitorii părinti care au aceasta frică - si anume, că vor primi un bebeluș care nu este al lor, dupa naștere. Iată care este riscul și cum poți evita acest lucru.

veti citi
O frică a multor graviduțe dar și viitori tătici
Cat de mare este riscul ca un bebe sa fie schimbat la nastere? Adica oferit altei mame decat cea naturala.
Există câteva măsuri ușoare pentru a împiedica schimbarea bebelușului
Cazul unei schimbari de bebeluși la naștere - in Romania

O frică a multor graviduțe dar și viitori tătici

Una dintre discutiile emotionante care revin des pe forumul Desprecopii - este cel al bebelusilor schimbati la nastere. Aceasta este cu adevarat o frica pe care o poate avea o viitoare mamica (dar si viitor tatic).

Cat este insa de mare acest risc? Haideti sa privim niste date statistice impreuna cu niste sfaturi pentru viitorii parinti care au aceasta frica - si anume, ca vor primi un bebelus care nu este al lor, dupa nastere.

Cat de mare este riscul ca un bebe sa fie schimbat la nastere? Adica oferit altei mame decat cea naturala.

Desi pare scenariu de film - se intampla. Exista bebelusi care ajung in bratele altor persoane decat parintii lor. 

În 1998, ziarul american  The Baltimore Sun a stabilit că aproximativ 28.000 de copii sunt schimbati în spitale în fiecare an - numai in Statele Unite. Este un număr alarmant, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam deja. Toți acești bebeluși nu ajung să plece acasă cu o familie greșită. De fapt, majoritatea erorilor sunt observate înainte ca cineva să observe.

Conform unei comisii medicale din Chicago, doar opt bebeluși au fost schimbați cu adevarat - între 1995 și 2008 în 4.500 de spitale la nivelul Statelor Unite. „Când se întâmplă așa ceva, este considerat un eveniment Extrem de RAR, ceea ce înseamnă că este foarte grav și necesită o atenție imediată”, spune purtătorul de cuvânt al Academiei Americane. „Lucrăm cu organizația pentru a determina de ce s-a întâmplat și îi ajutăm să pună în aplicare noi proceduri pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla niciodată.

Din fericire, tehnologia a făcut mai ușor pentru spitale implementarea de controale pentru a preveni acest lucru. Plus metode de identificare sigure.

Există câteva măsuri ușoare pentru a împiedica schimbarea bebelușului

Desigur, există măsuri pe care tinerii parinti le pot lua pentru a preveni posibilitatea schimbării bebelușului.

În primul rând, discutați cu spitalul sau centrul de naștere despre măsurile care există deja pentru a preveni schimbarea bebelușilor. Te vei simți mai bine știind cu ce lucrezi și te vei simți mai încrezător în a înlătura orice riscuri existente.

Când sunteți în spital, țineți atent sub observatie unde și cu cine este copilul dumneavoastră, ori de câte ori este posibil.

Daca mama nu poate, va recomandam sa mearga noul tatici împreună cu bebelușul la orice test sau alte proceduri care se întâmplă în afara camerei spitalului.

O altă soluție ușoară? O ținută sau accesoriu distinct! A pune ceva unic pe bebelușul tău îi va facilita identificarea dintr-o privire. De asemenea, îl va face pe bebeluș să iasă în evidență mult mai mult pentru cineva care altfel ar putea să nu observe o diferență.

Cazul unei schimbari de bebeluși la naștere - in Romania

Totul a inceput in 2011. Tanara mama a adus pe lume o fetita la Maternitatea din Targu Neamt. Nu si-a imaginat o secunda ca bucuria imensa o sa se transforme in cel mai negru cosmar.
In aceeasi zi, la diferenta de o jumatate de ora, o alta mamica a nascut o alta fetita. Nimeni nu si-a imaginat ca o asistenta le va incurca celor doua copile bratarile.

Femeia care nascuse prima a apucat sa-si vada copilul si, dupa cateva ore, cand un altul i-a fost adus la alaptat si-a dat seama ca se facuse o greseala.

Daniela Tonca, avocata femeii: “Cand si-a pus copilul prima data la san au inceput primele intrebari. Dupa putin timp, adevaratul copil a fost adus si incredintat altei mamici, colega de salon, care nascuse cu jumatate de ora inainte. A aparut panica.”

Cerand explicatii prima dintre mame a fost expediata brutal de personalul Spitalului din Targu Neamt.

Daniela Tonca, avocata femeii: “Atitudinea cadrelor a fost neprofesionista in acest caz. Nu au facut verificari, ci au incercat sa ii aduca acuze clientei mele, tu nu il accepti, incercau sa pregateasca colegele de salon ca e in depresie si are stare speciala, lasand-o fara supraveghere, tratament, ajutor, situatia care a dus la deteriorarea ei psihica. Stia ca nu e copilul ei, dar nu avea mijloace sa isi faca dreptate.”

Dupa 3 zile oribile, responsabilii si-au recunoscut, in sfarsit, greseala. Femeile au fost chemate intr-un cabinet si puse sa faca schimb de copii. Dupa toata intamplarea, tinara, care acum are 33 de ani, a facut o depresie grava. Se temea ca fetita ii va fi luata iar, spune avocata sa.

Era insa prea tarziu. Mama a hotarat sa dea in judecata unitatea medicala. Astfel dupa patru ani de procese, doua instante i-au dat castig de cauza, o premiera pentru un astfel de caz in Romania. Femeia urmeaza sa primeasca o despagubire de 50 de mii de lei.

Mirela Bercea, directorul medical al Spitalului din Targu Neamt: “Initial despagubirea ceruta a fost mai mare, insa instanta a stabilit-o la 50.000 de lei. Spitalul a luat legatura cu firma de asigurari iar aceasta va plati suma ceruta de instanta.”

► Citeste in continuare Prima zi cu bebelusul nou nascut acasa: cum este acea zi si de ce poate fi coplesitoare

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII