Ce putem face dacă bebelușul are colici?

Ce putem face dacă bebelușul are colici? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Una dintre cele mai greu gestionabile perioade din viața unui sugar și a proaspeților părinți este etapa “temută” a colicilor.

Nicio altă etapă nu este mai pregătită și așteptată, indiferent de cât de imprevizibile au fost alte situații

Chiar dacă copiii sunt diferiți și fiecare are propria lui istorie, un lucru este cert, în jurul săptămânii trei de viață, mai toți părinții se așteaptă la perioada de dureri de burtică și pentru asta pregătesc un arsenal de medicamente, așteptând să le încerce pe toate.

Această perioadă este și motivul pentru care mamele iau mult asupra lor vinovăție, mai ales când alăptează. Atunci când copilul plânge, iar mama (uneori și anturajul) consideră că vina îi aparține (poate a mâncat fasole, roșii, varză, mango). Dar rezultatul alimentației incomplete și restrictive este doar o slăbire a organismului mamei, fără rost, care poate duce la o renunțare precoce la alăptare din cauza multor interdicții.

Nu există însă niciun aliment care ar putea cauza ceea ce se numește tradițional “colici”, mai puțin în acele cazuri când sensibilitatea copilului este dată de proteina din laptele de vacă - caz în care trebuie exclusă această proteină din alimentația mamei. În rest, un aliment producător de gaze - mamei - nu va produce sugarului alăptat niciun efect negativ. Bulele de gaze din intestin nu trec în sânge și mai apoi în lapte.

Dacă se privesc colicile, acel plâns neconsolabil al sugarului mic, ca o imaturitate generală a organismului, putem vedea mai multe aspecte:

intestinal - bebelușul poate percepe mișcările normale ale tranzitului ca disconfort;
neurologic - este o etapă de descoperire rapidă, dar care poate fi însoțită de suprastimulare destul de rapid;
emoțional - dependență de părinți.

Însă, se poate interveni punctual în acele aspecte pe care le putem considera în afara modelului normal:

flora intestinală diferită a copilului născut prin cezariană sau hrănit cu formulă de lapte, care prezintă un deficit de Bifidobacterium animalis, ar putea beneficia prin administrarea de probiotice care au bifidobacterii în compoziție pentru a reveni la echilibrul considerat normal în această etapă de dezvoltare.

Material aprobat și revizuit de
Dr. Iulia Balint-Boia
Medic Specialist Pediatrie și consultant în alăptare IBCLC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️