Tăiatul unghiilor la bebeluși - sfatul medicului pediatru

Taiatul unghiilor la bebelusi - sfatul medicului pediatru

Taiatul unghiilor la bebelusi - sfatul medicului pediatru

  • Momentul în care trebuie să îi tai unghiile bebelușului, pentru prima dată, poate fi încărcat de multe emoții. Trebuie să recunoaștem, degețelele și unghiile acestora sunt extrem de mici, iar tu, ca părinte, nu ai vrea sub nicio formă să faci o mișcare greșită. Pe de altă parte, pe la noi, circulă o mulțime de vorbe din bătrâni, cum că nu e bine să îi tai unghiile până la botez sau până la un anumit număr de săptămâni. Ei bine, nimic mai fals și nefondat!

    ♦ Doctorul pediatru Ilinca Tranulis spune că: „Unghiile bebelușului se pot tăia din primele zile de viață, oricând e necesar”.


Unghiile bebelușului se pot tăia din primele zile de viață

Specialistul Pampers, doctorul pediatru Ilinca Tranulis spune că: „Unghiile bebelușului se pot tăia din primele zile de viață, oricând e necesar.” Ea este de părere că nici mănușile de bumbac folosite pentru cei mici, ca să prevenim zgârieturile, nu sunt tocmai indicate. Deoarece vederea lor nu este complet dezvoltată, nou-născuții își folosesc foarte mult simțul tactil. Nu este bine să îi privăm de atât de importanta descoperire a lumii. (i)

Noi am pregătit pentru tine câteva sfaturi, pentru ați fi cât mai ușor să îi tai unghiile celui mic: (ii)

•    Taie-le de câte ori este nevoie, deoarece în primele săptămâni de viață au o creștere accelerată.
•    Folosește o foarfecă cu vârf bont sau o unghieră adaptată vârstei.
•    Instrumentul folosit este doar pentru copil, nu și pentru alți mebrii ai familiei.
•    Dezinfectează instrumentul după fiecare folosire.
•    Taie-le când cel mic doarme, sau după ce mai crește, lasă-l să se uite la desene sau arată-i o jucărie.
•    Taie unghiile drept, nu umbla la colțuri, atât la mâini cât și la picioare.
•    Dacă, din greșeală, l-ai ciupit, nu îți face probleme. Nu este o tragedie, nu fi prea aspră cu tine. Spală zona bine cu apă și săpun și aplică presiune câteva momente cu o compresă sterilă.

Dacă îți dorești să afli și mai multe sfaturi de la specialiștii Pampers, te invităm să te înscri în Pampers Club, și să urmărești întreg materialul video făcut alături de doamna doctor. Prima data va fi puțin mai greu, dar ai încredere în tine, te descurci perfect. Cu timpul, va deveni o joacă!

Referințe:

(i)  Pampers Club. Iul 20, 2021.
(ii)  Desprecopii. Iul 20, 2021.