Testarea funcției tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH și FT4 - sfatul medicului (VIDEO)

Testarea functiei tiroidei in timpul sarcinii: hormonii TSH si FT4 - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

In timpul sarcinii, dozarea în sange a TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și a FT4 (free T4, fractia libera a Tiroxinei -T4) reprezintă teste importante, utilizate in diagnosticul și monitorizarea afectiunilor glandei tiroide.

Doamna DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică rolul tiroidei pentru sănătatea sarcinii și funcțiile hormonilor TSH și FT4.  Material VIDEO.

veti citi
Monitorizarea tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH si FT4 și sarcina
In timpul sarcinii au loc numeroase modificari hormonale care pot influența funcția tiroidiană
Pentru făt, hormonii tiroidieni sunt esențiali dezvoltarii organismului
Când este necesară testarea hormonilor tiroidieni?


Monitorizarea tiroidei în timpul sarcinii: hormonii TSH si FT4 și sarcina

Dozarea in sange a TSH (hormonul de stimulare tiroidiana) si a FT4 (free T4, fractia libera a Tiroxinei -T4) reprezinta teste importante, utilizate in diagnosticul si monitorizarea afectiunilor glandei tiroide.

TSH este un parametru foarte specific si sensibil pentru controlul functiei tiroidiene, avand valori scazute in cazul functiionarii in exces a tiroidei (hipertiroidie) si valori scazute in deficitul functional (hipotiroidie).

FT4 (tiroxina libera) este forma biologic activa a  hormonului tiroidian T4 (tiroxina), determinarea sa fiind utila nu numai in diagnosticul afectiunilor tiroidiene, dar si in verificarea raspunsului terapeutic.

tiroida sarcina

In timpul sarcinii au loc numeroase modificari hormonale care pot influența funcția tiroidiană

In timpul sarcinii au loc numeroase modificari fiziologice hormonale, care pot influenta functia tiroidiana.

In cazul gravidelor, HCG( gonadotropina corionica, hormonul detectat in urina prin testul de sarcina) stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni, determinand scaderea TSH-ului in primul trimestru de sarcina. La unele femei poate apare hipertiroidism subclinic tranzitoriu iar TSH prezinta o tendinta de scadere usoara pe parcursul sarcinii.

Valori de referinta ale TSH: puteti gasi AICI

Estrogenul, principalul hormon feminin, creste nivelele proteinelor care transporta hormonii tiroidieni in sange insa valorile FT4 raman nemodificate.

Pentru făt, hormonii tiroidieni sunt esențiali dezvoltarii organismului

In primele 10-12 saptamani de sarcina, produsul de conceptie este total dependent de hormonii tiroidieni produsi de mama. La finalul primului trimestru, tiroida fatului incepe sa produca hormoni tiroidieni. Totusi, fatul ramane dependent pe tot parcursul dezvoltarii sale intrauterine de iodul asimilat de mama din alimentatie. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un aport de 250 micrograme de iod pe zi pe tot parcursul sarcinii.

Patologia tiroidiana este reprezentata fie prin functionarea deficitara - hipotiroidie, fie prin functionarea in exces a tiroidei - hipertiroidie si este intalnita destul de frecvent in cazul femeilor care isi doresc o sarcina  sau sunt insarcinate.

Este extrem de important ca aceste modificari ale functiei tiroidiene sa fie diagnosticate in cazul femeilor insarcinate mai ales ca, netratate,se asociaza cu multe complicatii precum: infertilitate, risc crescut de avort spontan sau nastere prematura, hipertensiune arteriala, restrictie in cresterea intrauterina, deficit neurocognitiv la fat.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Când este necesară testarea hormonilor tiroidieni?

Intrucat prevalenta globala a afectarii tiroidiene este relativ scazuta, nu se recomanda screening universal tiroidian inainte sau in sarcina.

Cu toate acestea, cand este necesara evaluarea tiroidiana(dozare TSH/fT4) in sarcina?

Se recomanda evaluarea clinica si dozare TSH si FT4 pacientelor care:

- planifica o sarcina,

- recurg la tehnici de reproducere asistata sau se afla in primul trimestru de sarcina si prezinta urmatorii factori de risc:

   Istoric de hipo/hipertiroidism,

   ♦ tratament cu hormoni tiroidieni sau antitiroidiene de sinteza sau simptome/semne de disfunctie tiroidiana ;

   ♦ Gusa sau istoric de titru ATPO crescuti (anticorpii antitiroid-peroxidaza ) ;

   ♦ Antecedente de iradiere in zona cap/gat sau chirurgie tiroidiana ;

   ♦ Varsta peste 30 ani ;

   ♦ Diabet zaharat tip 1 sau alte boli autoimune ;

   ♦ Istoric de avort spontan,

   ♦ Nastere prematura sau infertilitate ;

   ♦ Sarcini anterioare multiple ;

   ♦ Istoric familial de disfunctie tiroidiana ;

   ♦ Obezitate grad 2 ;

   ♦ Utilizarea de medicamente care contin iod sau litiu sau adminsitrarea recenta de substanta de contrast iodata ;

   ♦ Deficit moderat sau sever de iod (in cazul pacientelor care provin din zonele cu deficit de iod).

   ♦ Hipotiroidismul in sarcina,nediagnosticat sau netratat poate produce anemie materna,miopatie,insuficienta cardiaca,pre-eclampsie sau hemoragie post-partum.

Pentru fat, hormonii tiroidieni sunt esențiali

Screening-ul neonatal cuprinde obligatoriu dozarea hormonilor tiroidieni: TSH si FT4

Pentru fat, hormonii tiroidieni sunt esentiali, in principal pentru dezvoltarea cerebrala. Copiii nascuti cu hipotiroidism congenital pot prezenta tulburari cognitive si neurologice grave daca afectiunea nu este diagnosticata si tratata imediat dupa nastere. Din acest motiv,screening-ul neonatal cuprinde obligatoriu dozarea hormonilor tiroidieni.

Avand in vedere complexitatea mecanismelor hormonale atat in situatii fiziologice, cum este sarcina, cat mai ales in cazul existentei unor disfunctii tiroidiene, se recomanda evaluarea functiei tiroidiene prin dozarea principalilor hormoni tiroidieni: TSH si FT4- pentru un diagnostic precoce, un tratament eficient si prevenirea complicatiilor materne sau afectarea nou-nascutului.

Valori de referinta ale FT4: puteti gasi AICI 

Oferta specială Synevo: 

Monitorizarea diabetului: Menține diabetul sub control

Dacă îți monitorizezi frecvent nivelul de zahăr din sânge, cumpără online sau din centrele Synevo oricare dintre testele specifice și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea diabetului.

Fie că efectuezi testul Hemoglobina glicată sau combini alte două teste (cumulate) dintre următoarele: Hb A1c (Hemoglobina glicată), Profilul lipidic sau Rata filtrării glomerulare (eGFR), în perioada 10.05.2021 – 30.09.2021, intri în posesia cardului de reducere și beneficiezi de un preț special al profilului pentru monitorizarea diabetului, până la finalul anului.


 

Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.

Cumpără online sau din centrele Synevo profilul TORCH ori unul dintre testele componente ale acestuia și poți intra în posesia cardului de reduceri în perioada 10.05 – 30.09.2021. Cu ajutorul acestuia beneficiezi de un discount la solicitarea profilelor concepute special pentru monitorizarea fiecărui trimestru de sarcină, până la finalul anului.

 

AICI sunt prezentate analizele din structura profilurilor de screening din Campania pentru Monitorizarea Sarcinii și evoluția parametrilor acestora, în funcție de modificările fiziologice care au loc în fiecare trimestru de sarcină, precum și rolul anumitor teste în diagnosticul unor afecțiuni în stadii incipiente.

sarcina synevo

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII