Testul LH si Testul Progesteronului: markeri de fertilitate - sfatul medicului (VIDEO)

Testul LH si Testul Progesteronului: markeri de fertilitate - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

LH, hormonul luteinizant este o glicoproteină produsa de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare, este eliberat în sange. Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar in timpul sarcinii de care placentă.

Doamna DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică importanța testelor LH și Progesteron precum și rolul lor ca markeri esențiali ai fertilității. Material VIDEO.

veti citi
LH: hormonul luteinizant
Rolul testului hormonului LH
Valorile de referință ale testului LH
Progesteronul: hormonul produs de ovare iar in sarcină de catre placentă
Rolul testarii progesteronului
LH-ul si Progesteronul sunt markeri importanti ai fertilității

LH: hormonul luteinizant

LH, hormonul luteinizant este o glicoproteina produsa de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare, este eliberat in sange si de aici la gonade.

Secretia LH este pulsatila si este controlata de eliberarea intermitenta a hormonului eliberator al gonadotropinei, secretat la randul sau de hipotalamus. Hormonul LH regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea gonadelor (ovare si testicule).

La nivelul ovarelor LH stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor, formarea si evolutia corpului galben, respectiv sinteza si secretia estrogenilor si a progesteronului.  Cel mai mare nivel de LH apare la jumatatea ciclului menstrual inducand ovulatia si formarea corpului galben (a carui principal produs de secretie este progesteronul).

Efectuarea testului  LH este recomandata in aceste situatii:

La bărbaţi: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa testiculară primară şi deficitul de stimulare testiculară), secreţie ectopică de LH de către un neoplasm7.

La femei: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, boala ovariană polichistică (sindrom Stein-Leventhal), clarificarea cauzelor de amenoree, boli congenitale cu aberaţii cromozomiale, diagnosticul şi tratamentul infertilităţii, secreţie ectopică de LH de către un neoplasm, sindrom menopauzal.

Rolul testului hormonului LH

Testul LH este recomandat la femei pentru:

elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta ovariana primara si deficitul de stimulare ovariana) ; 

boala ovariana polichistica ; 

clarificarea cauzelor de amenoree ;

boli congenitale cu aberatii cromozomiale (ex. sindromul Turner) ; 

diagnosticul si tratamentul infertilitatii ; 

secretie ectopica de LH de catre un neoplasm ;

sindrom menopauzal.

Valorile de referință ale testului LH

Valorile de referinta – sunt dependente de varsta si sex iar la femei variaza in functie de fazele ciclului menstrual. La recoltare, pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Progesteronul: hormonul produs de ovare iar in sarcină de catre placentă

Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar in timpul sarcinii de care placenta

Concentratia progesteronului influenteaza dezvoltarea si regresia corpului galben.  

Nivelul progesteronului reprezintă cel mai bun test de confirmare a producerii ovulației, favorizand implantarea intrauterină a ovulului fecundat.

In faza foliculara, progesteronul este putin detectabil insa se observa o crestere a nivelului sau in ziua anterioara ovulatiei. Sinteza crescuta de progesteron se mentine de-a lungul fazei luteale.   Nivelul progesteronului reprezinta cel mai bun test de confirmare a producerii ovulatiei, favorizand implantarea intrauterina a ovulului fecundat.

In cursul sarcinii se inregistreaza o crestere progresiva a progesteronului intre saptamanile 9 si 32, adesea de 100 de ori fata de nivelul anterior sarcinii. Concentratia de progesteron este mai mare in caz de sarcina multipla, comparativ cu sarcina unica.

Uterul reprezinta cel mai important organ-tinta al progesteronului, iar in glandele mamare acesta stimuleaza proliferarea si aranjarea secretorie a alveolelor.

Mai multe informatii si valori de referinta pentru testul LH puteti citi aici.

Rolul testarii progesteronului

Testarea progesteronului este recomandat la femei pentru:

detectarea ovulatiei si urmarirea fazei luteale ; 

stabilirea formarii si functionarii corpului galben ;

stabilirea statusului functional al corpului galben la pacientele cu infertilitate ; 

functionarea placentei pe parcursul sarcinii ;

testarea functiei ovariene ;

tumori ovariene ; 

chisturi ovariene ; 

iminenta de avort,

moarte fetala,

toxemie de sarcina.

Mai multe informatii despre Testul Progesteronului puteti citi aici.

LH-ul si Progesteronul sunt markeri importanți ai fertilității

hormoni ovulatie
variatia hormonilor LH si Progesteron de-a lungul ciclului menstrual al femeii

Oferta specială Synevo: 

Monitorizarea diabetului: Menține diabetul sub control

Dacă îți monitorizezi frecvent nivelul de zahăr din sânge, cumpără online sau din centrele Synevo oricare dintre testele specifice și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea diabetului.

Fie că efectuezi testul Hemoglobina glicată sau combini alte două teste (cumulate) dintre următoarele: Hb A1c (Hemoglobina glicată), Profilul lipidic sau Rata filtrării glomerulare (eGFR), în perioada 10.05.2021 – 30.09.2021, intri în posesia cardului de reducere și beneficiezi de un preț special al profilului pentru monitorizarea diabetului, până la finalul anului.


 

Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.

Cumpără online sau din centrele Synevo profilul TORCH ori unul dintre testele componente ale acestuia și poți intra în posesia cardului de reduceri în perioada 10.05 – 30.09.2021. Cu ajutorul acestuia beneficiezi de un discount la solicitarea profilelor concepute special pentru monitorizarea fiecărui trimestru de sarcină, până la finalul anului.

 

AICI sunt prezentate analizele din structura profilurilor de screening din Campania pentru Monitorizarea Sarcinii și evoluția parametrilor acestora, în funcție de modificările fiziologice care au loc în fiecare trimestru de sarcină, precum și rolul anumitor teste în diagnosticul unor afecțiuni în stadii incipiente.

sarcina synevo

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. GEORGIANA POPA, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII