La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii?

La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii?

La ce varsta ar trebui sa discutam despre droguri cu copiii?

Discutiile cu copilul despre droguri sunt absolut necesare. Specialistii recomanda ca discutiile despre droguri si nocivitatea lor sa inceapa in perioada prescolara. Desigur, la aceasta varsta nu se pune problema consumului de droguri, insa faptul ca li se vorbeste despre acest subiect inainte ca problema sa existe, va face ca impactul comunicarii sa se resimta in jurul varstei de 10-12 ani. Iata sfatul de la Desprecopii:

- veti citi
Cand incepem sa vorbim cu copilul despre droguri?
Discutiile cu scolarii despre droguri
Despre droguri si pericolul acestora mai cititi:

Cand incepem sa vorbim cu copilul despre droguri?

Specialistii recomanda ca discutiile sa inceapa in perioada prescolara. Desigur, la aceasta varsta nu se pune problema consumului de droguri, insa faptul ca li se vorbeste despre acest subiect inainte ca problema sa existe, va face ca impactul comunicarii sa se resimta in jurul varstei de 10-12 ani.

Explicatia tine de faptul ca la varsta prescolara se formeaza baza pentru toate obiceiurile de mai tarziu. In plus, discutiile despre droguri inca de la o varsta frageda preintampina proasta intelegere a unor aspecte legate de ele. Impactul informatiilor pe care prescolarii le primesc de la adulti este foarte mare. Pentru ei, oameniii mari sunt cei care stiu totul si care sunt puternici. De aceea, tot ce li se spune la aceasta varsta este mai usor acceptat si receptat.

Atunci cand discutati despre droguri cu un prescolar, aveti in vedere urmatoarele aspecte:

- intrebati-l ce crede despre programul tv;
- discutati despre asemanarile si deosebirile dintre personajele de la televizor si oamenii cunoscuti din realitate;
- discutati despre cum violenta si deciziile proaste pot rani oamenii;
- tinenti cont de faptul ca atunci cand fumati sau consumati alcool de fata cu el ii transmiteti mesaje negative foarte puternice;
- laudati-l atunci cand intelege ceea ce ii explicati;

Discutiile cu scolarii despre droguri

Scoala inseamna pentru copil un nou univers care i se deschide. Tendinta de a deveni independent este din ce in ce mai puternica. Prietenii devin din ce in ce mai importanti si opiniile lor conteaza. Discutiile despre droguri la aceasta varsta pot fi mai dificile. Copiii scolari nu constientizeaza foarte bine consecintele pe termen lung ale unei actiuni, de aceea, atunci cand le vorbiti trebuie sa va raportati foarte mult la  aici si acum .

Sunt suficient de mari pentru a intelege importanta respectarii regulilor, insa in aceasta etapa regulile sunt legate mai mult de ora de culcare si de teme, decat de droguri si de alcool. Atunci cand discutati cu un scolar despre droguri, tineti cont de urmatoarele aspecte:

- nu ii jigniti prietenii;
- scoateti in evidenta valorile pe care vreti sa le cultivati si explicati-i importanta deciziilor luate pe baza acestor valori;
- discutati cu parintii prietenilor copilului dvs. pentru a vedea ce mesaje transmit ei acestora;

Despre droguri si pericolul acestora mai cititi:

Cum le vorbim copiilor despre droguri?
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII