Infecțiile genitale în timpul sarcinii: riscuri și cum se depistează - sfatul medicului (VIDEO)

Infecțiile genitale în timpul sarcinii: riscuri și cum se depistează - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Infecțiile genitale cu streptococul de grup B, Chlamydia si micoplasme reprezintă riscuri majore pentru femeile insărcinate si bebelusul din burtică. Monitorizarea regulată a sarcinii si efectuarea testelor de depistare precoce a infecțiilor genitale in timpul sarcinii, permite depistarea din timp a problemelor de sănătate și inceperea tratamentului corespunzator al acestora, crescând astfel șansele unei sarcini normale și a nașterii unui bebe sănătos.

Domnul DR. MAXIMILIAN TELESCU, Medic Specialist Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică care sunt riscurile infecțiilor genitale care pot afecta sarcina și cum se pot depista la timp. Material VIDEO.

veti citi
Infecțiile genitale in sarcină - o trecere in revistă a riscurilor și testelor de detectare
Infecția cu Streptococul de tip B
De ce este importantă detectarea streptococului de tip B la gravide
În ce constă testul de depistare a streptococului de tip B
Infecția cu Chlamydia trachomatis
De ce este importantă detectarea infecției cu Chlamydia trachomatis la gravide
În ce constă testul de depistare a Chlamydiei trachomatis
Infecții genitale produse de micoplasme – Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum
De ce este importantă detectarea infecţiilor cu micoplasme la gravide

Infecțiile genitale in sarcină - o trecere in revistă a riscurilor și testelor de detectare

Infectiile genitale cu streptococul de grup B, Chlamydia si micoplasme reprezinta riscuri majore pentru femeile insarcinate care pot afecta grav sanatatea bebelusului. Monitorizarea regulata a sarcinii si efectuarea testelor de depistare a infectiilor genitale in timpul sarcinii  permite depistarea din timp a problemelor de sanatate si initierea tratamentului corespunzator al acestora, crescand astfel sansele unei sarcini normale si a nasterii unui copil sanatos.

Infecția cu Streptococul de tip B

Streptococul de tip B face parte din flora bacteriana normala, fiind prezent in flora vaginala si tractul digestiv inferior.  Faptul ca viitoarele mame sunt purtatoare nu inseamna ca prezinta infectie sau boala. Transmiterea la nou-nascut se realizeaza in timpul travaliului si este favorizata de ruptura prematura a membranelor amniotice, de febra in timpul travaliului, sau de travaliul prematur.

Bebelușii care dezvolta o infecție cu Streptococ de grup B incă din primele zile de viață - pot avea o evoluție gravă, cu complicații și chiar dizabilitate pe termen lung.

De ce este importantă detectarea streptococului de tip B la gravide

Bebelusii care dezvolta o infectie cu Streptococ de grup B cu debut precoce, pot avea o evolutie grava, cu complicatii si chiar dizabilitate pe termen lung. 50% dintre nou-născuţii femeilor purtătoare de streptococ de tip B pot prezenta complicaţii neonatale (infecţii).

Infecţiile survenite la nou-născut pot fi timpurii (în primele zile de viaţă), cu un caracter sever, manifestate prin pneumonie şi meningită, sau tardive (după aproximativ 7 zile), când se manifestă mai frecvent sub formă de meningită.

În cazul diagnosticului pozitiv al mamei, prevenirea acestor infecţii se poate face prin administrarea unui antibiotic împotriva streptococului de tip B, încă de la începutul travaliului. Din acest motiv este foarte importantă testarea la toate gravidele aflate în săptămânile 35-37 de sarcină pentru depistarea streptococului de grup B în flora vaginală şi rectală, instituirea tratamentului adecvat şi scăderea astfel a incidenţei infecţiei la nou-născut.

Efectuarea tratamentului adecvat si scaderea incidentei infectiei la nou-nascut este realizata prin efectuarea unei culturi genitale de identificare a streptococului de grup B, ca parte a evaluarii gravidei in trimestrul III de sarcina. 

În ce constă testul de depistare a streptococului de tip B

Se recoltează proba pe un tampon vaginal (sau rectal) într-un cabinet ginecologic sau de către personalul specializat din cadrul centrelor de recoltare Synevo. Mai multe informatii despre cum se poate face testul de detectare a streptococului de tip B in sarcina poti gasi aici.

Infecția cu Chlamydia trachomatis

Infecţiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie o problema majoră de sănătate, cu peste 50 milioane de cazuri noi pe an în întreaga lume. Chlamydia trachomatis este bacteria cea mai frecvent implicata in producerea bolilor cu transmitere sexuala. La femei, in foarte multe cazuri infectia evolueaza asimptomatic sau trece neobservata. Netratata, aceasta poate progresa spre o inflamatie cronica severa ce poate duce la artrita, infertilitate, sarcina extrauterina, avort spontan si nastere prematura.

Simptome ce pot alerta femeia sunt:

– scurgeri vaginale;
– disurie (jenă la urinat);
– dismenoree (dureri menstruale);
– neregularităţi ale ciclului menstrual;
– sângerări după actul sexual;
– durere pelvină;
– durere lombară;
– infertilitate.

La femeile gravide care au infecție cu Chlamydia trachomatis - există riscul de a da naștere a unor copii ce pot dezvolta conjunctivită și pneumonie.

De ce este importantă detectarea infecției cu Chlamydia trachomatis la gravide

La femeile gravide exista riscul de a da nastere a unor copii ce pot dezvolta conjunctivita si pneumonie. Diagnosticul infectiilor genitale produse de Chlamydia Trachomatis in laboratorul Synevo se face prin doua metode: PCR si serologie. Testele serologice (detectarea anticorpilor specifici) constituie un instrument non-invaziv de diagnosticare al infectiei, ce poate indica stadiul acesteia.

În ce constă testul de depistare a Chlamydiei trachomatis

Metoda de detectare a ADN-ului bacterian prin PCR are o sensibilitate analitica inalta. Exista posibilitatea detectarii simultane atat a ADN-ului Chlamydia, cat si al gonococului. Mai multe informatii despre cum se poate face testul de depistare a Chlamydiei trachomatic puteti citi aici.

Infecții genitale produse de micoplasme – Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum

Micoplasmele sunt microorganisme relativ frecvent intalnite la multe persoane in cadrul florei normale din uretra si vagin. In anumite circumstante aceste microorganisme se pot multiplica excesiv si pot determina infectii.

La femeile gravide - infecțiile produse de micoplasme pot cauza corioamniotita și ruperea prematura a membranelor, cu risc de infecție a nou-nascutului.

Infecţia cu micoplasme (asemănător infectiei cu alti agenţi) a fost asociată cu sterilitatea persoanei sau cuplului respectiv. Astfel, de la bărbaţii cu sterilitate s-a izolat frecvent Ureaplasma urealyticum din spermă. La femei, infecţia cu Ureaplasma urealyticum a fost asociată atât cu sterilitatea, cât şi cu insuficienţa reproductivă, adică incapacitatea de a da naştere unor copii normali, la termen (avorturi habituale, naşteri premature, subponderabilitate a copiilor la naştere).

De ce este importantă detectarea infecţiilor cu micoplasme la gravide

La gravide, pot cauza corioamniotita si ruperea prematura a membranelor, cu risc de infectie neonatala. Au fost implicate si in producerea endometritelor si salpingitelor si sunt asociate cu vaginoza bacteriana. Mai multe informatii despre cum se poate face testul de detectare infectiilor cu micoplasme in sarcina poti gasi aici.

Pentru diagnosticul de laborator se preleveaza produse patologice din uretra, col uterin si vagin. Rezultatul poate fi disponibil in functie de caz, la 24h sau 48h. Deoarece aceste microorganisme pot fi prezente in flora normala, este importanta precizarea cantitatii depistate.

 Monitorizarea regulata a sarcinii si efectuarea testelor de depirare a infectiilor genitale in timpul sarcinii  permite depistarea timpurie a problemelor de sanatate si initierea tratamentului corespunzator al acestora, crescand astfel sansele unei sarcini normale si a nasterii unui copil sanatos.

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia domnului DR. MAXIMILIAN TELESCU, Medic Specialist Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII