Importanța analizei factorului RH: un test obligatoriu pentru gravide - sfatul medicului (VIDEO)

Importanța analizei factorului RH: un test obligatoriu pentru gravide - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Pentru viitoarele mame, determinarea grupului sanguin și a factorului Rh reprezintă analize obligatorii in perioada sarcinii. Efectuarea grupului sanguin si a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importantă pentru a evalua riscurile de incompatibilitate. In anumite conditii de incompatibilitate de factor Rh intre mama si fat, se poate produce o afectare severa a  fatului. Aceasta situatie apare cand mama are Rh negativ, iar tatal copilului are Rh pozitiv.

Doamna DR. LUIZA BURTICĂ, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania - ne explică care sunt riscurile grave ale incompatibilitatii de factor intre mama si făt si ce testul analizei factorului RH este atat de important pentru femeile insarcinate. Material VIDEO.

veti citi
Pentru femeile insarcinate, aflarea grupului sanguin si a factorului Rh reprezinta analize obligatorii
Antigenul Rh este în special important pentru femeile gravide
De ce este necesar sa se efectueze aceste analize ale sangelui?
Riscul ce poate apărea la a doua sarcină
Incompatibilitatea grupei de sânge a părintilor

Pentru femeile insarcinate, aflarea grupului sanguin si a factorului Rh reprezinta analize obligatorii

Pentru viitoarele mame, determinarea grupului sanguin si a factorului Rh reprezinta analize obligatorii in perioada sarcinii.

Sângele uman poate fi împărţit în mai multe grupe pe baza unor antigene care se găsesc pe suprafaţa eritrocitelor. Este vorba despre antigenele care aparţin grupului ABO şi despre antigenul Rh. Testul ABO arată că oamenii au una dintre cele patru grupe sanguine: A, B, AB sau 0. Testul Rh verifică prezenta antigenului Rh (numit si factor Rh) pe eritrocite.

Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la analizele recomandate fiecărui trimestru de sarcină.

Antigenul Rh este în special important pentru femeile gravide

O problemă poate apărea atunci când o femeie care are sânge Rh-negativ devine gravidă cu un copil care are sânge Rh-pozitiv. Acest fenomen se numeşte “incompatibilitate Rh”. Atunci când sângele unui copil Rh-pozitiv intră în contact cu sângele mamei Rh-negativ, sistemul imun al mamei produce anticorpi anti-Rh.

Această reacţie a sistemului imun al mamei se numeşte “sensibilizare Rh”, iar anticorpii, în funcţie de momentul în care apar, pot distruge eritrocitele copilului. Sensibilizarea Rh nu afectează în general sănătatea fătului dacă mama este la prima sarcină, dar dacă femeia respectivă va avea o a doua sarcină cu un copil cu sânge Rh-pozitiv, atunci sănătatea acestuia poate fi afectată din cauza anticorpilor anti-Rh deja formati de la sarcina precedentă.

După ce sensibilizarea a avut loc, copilul poate dezvolta afectiuni care variază de la forme uşoare până la severe (boala Rh sau eritroblastoza fetală). În cazuri foarte rare, dacă boala Rh nu este tratată, copilul poate muri.

De ce este necesar sa se efectueze aceste analize ale sangelui?

Antigenul Rh este în special important pentru femeile gravide. O problemă poate apărea atunci când o femeie care are sânge Rh-negativ devine gravidă cu un copil care are sânge Rh-pozitiv. Acest fenomen se numeşte “incompatibilitate

După ce sensibilizarea a avut loc, copilul poate dezvolta afectiuni care variază de la forme uşoare până la severe (boala Rh sau eritroblastoza fetală). În cazuri foarte rare, dacă boala Rh nu este tratată, copilul poate muri.

Pentru ca in anumite conditii de incompatibilitate de factor Rh intre mama si fat, se poate produce o afectare severa a  fatului. Aceasta situatie apare cand mama are Rh negativ, iar tatal copilului are Rh pozitiv.

In acest caz, copilul poate avea si el Rh pozitiv. Ca urmare, sistemul imun al mamei determina formarea de anticorpi indreptati impotriva hematiilor Rh pozitive ale fatului. Apare un conflict imunologic, numit aloimunizare sau izoimunizare. Acesti anticorpi pot traversa placenta si determina distrugerea hematiilor fetale, cu aparitia bolii hemolitice a nou-nascutului, cu grade diferite de severitate, mergand uneori pana la forme extrem de grave.

Riscul ce poate apărea la a doua sarcină

Aloimunizarea sau izoimunizarea cu riscul major de aparitie a bolii hemolitice a nou-nascutului, apare de regula la a doua sarcina cu fat Rh pozitiv, dar exista situatii cand poate sa apara si mai devreme.

Care sunt acestea?

- Sarcina extrauterina ;

- Transfuzii de sange sau grefe anterioare sarcinii ;

- Avort spontan sau provocat ; 

- Sangerari feto-materne in ultimele saptamani de sarcina sau in timpul nasterii ; 

- Dezlipire de placenta ; 

- Traumatisme abdominale ;

- Diferite manevre obstetricale invazive, cum sunt : amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, indepartare  manuala a placentei

Este necesar sa se determine Rh-ul mamei, precum si al tatalui, daca mama are Rh negativ, pentru ca aceasta situatie care poate fi foarte dramatica – boala hemolitica a nou-nascutului – poate fi evitata prin administrare profilactica de imunoglobulina anti-D, care impiedica aloimunizarea mamei.

Incompatibilitatea grupei de sânge a părintilor

Incompatibilitatea in sistemul de grup sanguin OAB poate sa apara cand mama este de grup O, iar fatul este de grup A, mai rar cand fatul este de grup B. In aceste cazuri, formele de boala sunt mult mai usoare.

In concluzie, determinarea factorului Rh la gravidă și la tatăl copilului este esențială pentru detectarea eventualei incompatibilități de Rh, cu risc de aloimunizarea mamei și apariția bolii hemolitice a nou-născutului.

autor: Desprecopii © 2023

Realizat cu contributia domnului DR. LUIZA BURTICĂ, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII