Screening-ul neonatal: Testul Baby Sensor 100+ - sfatul medicului (VIDEO)

Screening-ul neonatal: Testul Baby Sensor 100+ - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Screening-ul nou-născutului identifică anumite boli ereditare care pot afecta sănătatea sau supraviețuirea pe termen lung a unui copil. Detectarea timpurie, diagnosticul și intervenția pot preveni moartea sau dizabilitățile și pot permite copiilor să-și atingă întregul potențial de sanatate.

Tulburările ereditare de metabolism au suscitat atenția neonatologilor și pediatrilor prin faptul că multe din aceste afecțiuni pot fi tratate eficient dacă sunt detectate precoce si de aici importanța includerii acestora  în testele de screening din perioada neonatală.  Synevo pune la dispoziția părinților testul Baby Sensor 100+ (Novogenia, Austria), un test neinvaziv care acoperă peste 100 de afecțiuni ereditare, cu o rată de detecție de 99%.   

Doamna DR. ANTOANELA CURICI - Asistent Universitar, Medic Primar Medicină de Laborator si Director Medical Synevo Romania - ne explică importanta screening-ului neonatal pentru sanatatea bebelusului dar si pentru sanatatea unei sarcini viitoare. Material VIDEO.

veti citi
Screening-ul neonatal este o componentă importantă a medicinei preventive
Testul Baby Sensor 100+
Acest screening-ul neonatal se adresează 

Screening-ul neonatal este o componentă importantă a medicinei preventive

Screening-ul neonatal este o componenta importanta a medicinei preventive si include un panel de teste pentru identificarea precoce a unor conditii patologice la care interventia in timp util are drept consecinta eliminarea sau reducerea mortalitatii si a dizabilitatilor posibile ale unui nou-nascut.

De la prima initiativa de screening neonatal din anii 1960 pentru depistarea fenilcetonuriei, numarul afectiunilor pentru care s-au dezvoltat teste de screening in perioada neonatala a crescut dramatic, in special in urma introducerii testelor multiplex.

♦ Tulburarile ereditare de metabolism au fost si sunt in atenția neonatologilor și pediatrilor deoarece multe din aceste afecțiuni pot fi tratate eficient daca sunt detectate precoce și de aici importanța includerii acestora in testele de screening din perioada neonatală. Pe alta parte, chiar dacă unele boli nu beneficiază de tratament, screening-ul lor este de asemenea justificat, pentru a facilita diagnosticul prenatal la sarcinile viitoare.

Tulburarile ereditare de metabolism reprezinta un grup de afectiuni monogenice (ce afecteaza o singura gena) si determina disfunctia unor proteine cu rol esential in diverse cai metabolice. Pana in prezent au fost identificate peste 500 de afectiuni metabolice ereditare, fiind estimata o incidenta cumulata globala ce variaza de la 1/800 la 1/2500 nou-nascuti.

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Testul Baby Sensor 100+

Majoritatea metabolitilor anormali asociati cu tulburarile ereditare de metabolism sunt excretati in urina, asa ca testele de screening neonatal folosesc probe de urina colectate pe hartie de filtru.

Testul Baby Sensor 100+, disponibil în laboratoarele Synevo  - ofera un screening neonatal pentru peste 100 afectiuni metabolice ereditare si, in plus, fata de neuroblastoma cu o rata de detectie de 99%.

Pe site-ul Synevo poti citi care sunt afecțiunile ce pot fi detectate cu acest test, complicațiile acestora și tipul de intervenție disponibil

Acest screening-ul neonatal se adresează:

  fiecarui copil, incepand de la 48 ore dupa nastere, pana la varsta de 5 ani deoarece dupa varsta de 5 ani beneficiile pentru preventia complicatiilor bolilor metabolice ereditare sunt limitate.

  Si in cazul oricarei suspiciuni de afectiune metabolica ereditara (screening selectiv).

Testul Baby Sensor 100+ analizeaza 250 metaboliti urinari iar profilul obtinut (cromatograma) este comparat cu un profil de referinta (standard). Anumite combinatii de metaboliti sunt sugestive pentru anumite afectiuni metabolice. Sunt generate grafice cu valorile obtinute la biomarkerii urinari raportate la valorile de referinta precum si interpretari ale acestora pentru fiecare categorie de afectiuni testate.

Kit-ul de recoltare este furnizat de către laborator. Se alege din kit-ul de recoltare pachetul cu codul de culoare roz. Celelalte seturi de prelevare a probelor nu sunt necesare - citeste aici cum se poate efectua acest test prin recoltarea unei probe de urină a nou-născutului.

Progresul inregistrat recent in metodologia de separare a metabolitilor a imbunatatit remarcabil detectarea tulburarilor ereditare de metabolism prin screening neonatal.

Testul Baby Sensor 100+ analizeaza 250 metaboliti urinari iar profilul obtinut (cromatograma) este comparat cu un profil de referinta (standard). Anumite combinatii de metaboliti sunt sugestive pentru anumite afectiuni metabolice. Sunt generate grafice cu valorile obtinute la biomarkerii urinari raportate la valorile de referinta precum si interpretari ale acestora pentru fiecare categorie de afectiuni testate.

autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. ANTOANELA CURICI - Asistent Universitar, Medic Primar Medicină de Laborator si Director Medical Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII