Când joaca pe calculator nu e doar o joacă: Beneficii pe care le aduce gaming-ul în relația părinte-copil

Cand joaca pe calculator nu e doar o joaca: Beneficii pe care le aduce gaming-ul in relatia parinte-copil

Industria jocurilor pe calculator e domeniul care a cunoscut poate cea mai mare dezvoltare economică a ultimilor ani în România. Ceea ce în trecut era o simplă joacă, o ,,clămpăneală haotică a unor butoane,, s-a rafinat, astfel că pasiunea si tehnologia au dus competiția la un alt nivel. Conectați din toate colțurile lumii (America, Asia sau Europa), dotați cu calculatoare ulta-performante care ar face invidioase până și laboratoarele NASA, gamerii își dau întâlnire în competiții unde valoarea premiilor puse la bătaie se ridică la ordinul milioanelor de dolari.

Un astfel de turneu al celor mai buni jucători la nivel mondial s-a desfășurat și la noi în România, mai precis pe cel mai mare stadion din țară, stadion pe care nu s-a mai jucat cu mingea, ci cu mouse-ul și tastatura. Organizatorii au pus în joc la această competiție un premiu în valoare de 40 de milioane de dolari care apropo de fotbal, apropo de stadion, îți permit ca din acești bani să cumperi nu unul, ci unele dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal din țară, cu tot cu rezerve.

Trebuie să te îngrijorezi dacă un copil își petrece mult timp în fața laptop-ului?

Asta e întrebarea pe care și-o pun foarte mulți părinți văzând cum copiii lor se închid cu orele în cameră, părând absenți din viața cotidiană. Specialiștii, în schimb - psihologii - spun că lucrurile nu trebuie să ne îngrijoreze atât timp cât acel tânăr își vede în continuare de școală, are prieteni cu care se întâlnește și fizic nu doar online sau poate un animal de companie pe care nu-l neglijează în detrimentul jocurilor.

Trebuie să admitem și ne place să spunem că trăim într-o epocă modernă, așadar este bine să ne și asumăm acest lucru, în sensul în care să fim cinstiți și să recunoaștem că și noi, cei care am crescut cu cheia la gât, dacă am fi avut la vremea noastră o consolă, ne-am fi jucat cu ea și nu prinsea pe animale sau flori, fete și băieți.

Pentru părinți: Nu trebuie să vă îngrijorați atunci când copilul petrece mult timp în fața laptop-ului dacă, în schimb, acesta are o viață socială activă, se bucură și de activități și în aer liber și este responsabil.

Cu cretă pe asfalt versus Fortnite

Nu putem avea pretenția ca cei mici să abandoneze tehnologizarea și să joace șotron ca în urmă cu 20 de ani, în condițiile în care în multe școli creta nu se mai folosește de mult, ci markere sau videoproiectoare. Nu putem interzice accesul noii generații la online, atât timp cât școala se face mai nou pe Zoom.

Din punct de vedere clinic, e cunoscut faptul că prezența jocurilor în viața unui tânăr pot stârni imaginația mult mai ușor și mai bine chiar și decât o carte. Editurile să nu se supere, scriitorii să nu se simtă lezați, să scrie mai ales online și vor fi, cu siguranță, citiți. Folosim computerul mai peste tot. În magazine, în farmacii, la birou, deci acesta e viitorul. Achităm facturi cu telefonul, plătim benzina cu ceasul, nu putem și nu e bine să nu ținem pasul cu lumea digitală, domeniu de altfel vast și într-o continuă evoluție.

Competiție de clasă în casă

Jocurile video nu trebuie să fie motiv de ceartă în familie, iar calculatorul să fie acel obiect pe care părinții să-l acuze că le-au răpit copilul care nu mai face activități cu ei, ci preferă să stea în fața unui ecran colorat. La fel de bine și frumos un joc poate uni o familie dacă membri ei îl joacă împreună. Poate fi interesant să o vezi pe mami care nu mai are decât o viață că-l depășește pe tati la scor. Puteți organiza un battle, iar cine pierde spală vasele o săptămână.

Activitățile de gaming între părinți și copii (multi-player) consolidează relația, deschid calea către o comunicare mai bună și înseamnă timp de calitate în familie.

Jocurile pe calculator apropie părinții de copii și invers

Având interese comune, precum jocurile și calculatoarele, între cei mari și cei mici se produce o conexiune puternică. Cei mari înțeleg și învață că trebuie să ai răbdare, că nu tot timpul reusești să treci din prima nivelul și că, de multe ori, se întâmplă să mai și pierzi. Cei mici învață să aibă răbdare cu cei mari care deprind puțin mai greu mișcările, trucurile de gamer profesionist.

Recomandare Desprecopii.com: Laptop-ul Alienware din Gama Alienware X-Series

• Cel mai bun display oferit de Alienware pe 17”, FHD și 100% sRGB color gamut în 165hz sau 360Hz.
• X17 oferă un panel premium UHD de 120Hz cu 100% Adobe color gamut pentru o acuratețe incredibilă a culorilor.

Avantajul cunoașterii de către cei mari a jocurilor pe care le-au descărcat copiii lor înlătură teama de a nu cunoște ce fac toată ziua pe laptop tinerii care nu ies din cameră cu orele. Un alt avantaj este că, grație acestor jocuri care necesită tot mai multă îndemânare, își pot da seama ce înclinații au copiii lor.

Spre exemplu: Dacă e pasionat de fotbal, nu e exclus să-i placă sportul cu balonul, astfel el trebuie observat și prezentat unui antrenor, cine știe ce viitor mare fotbalist se ascunde în el. Dacă e pasionată de aplicații ce țin de modă, fashion, haine, nu-i exclus să aibă veleități de designer. Toate au un început.

Jocurile ne spun, practic, ce tip de activități și ce domeniu de inters provoacă interesul tinerilor. Datorită jocurilor, putem să descoperim mai bine și usor ce anume le place. Ce e mai cool decât să te joci în rețea același joc cu tata sau cu mama? Fie facând parte din aceeași echipa, fie fiind adversari.

Practic, pentru părinți, jocurile pot reprezenta o a doua copilărie. Un studiu efectuat de către Universitatea din Carolina de Nord scoate la iveală faptul că adulții care joacă jocuri pe computer sunt mai fericiți și mai puțin deprimați decât cei care nu o fac.(1)

Nu sunt deloc puține motivele pentru care ,,oamenii mari’’ ar trebui să încerce să se joace:

 Gamingul se poate dovedi a fi un hobby, o plăcere, ceva ce relaxează. Ori ce vrem după o zi full la birou? Să ne retragem în colțișorul nostru cu activitatea care ne face cel mai mult plăcere fără să fim deranjați. La fel cum pe vremuri se colecționau timbre sau unele persoane creșteau porumbei, epoca modernă vine cu această nouă pasiune: jocurile pe calculator.
 Gaming-ul reduce stresul mai bine decât orice calmant pe care îl găsești într-o cutie dintr-o farmacie. Putem spune ca e un antidepresiv natural. O activitate care îți face plăcere creează endorfine, adică celulele fericirii. Și cine n-ar vrea sa aibă cât mai multe și cât mai des?
 Datorită jocurilor, imaginația explodează, vin idei noi care te vor putea ajuta în viața de zi cu zi. Evident, nu spune nimeni să transpui jocul în realitate, dar cu puțină atenție te poti bucura de beneficii în viața reală.
 Stare de sănătate mai bună. Mai mulți experți din Rusia au monitorizat pulsul si ritmul cardiac al unor gameri. Aceștia au scos rezultate demne de ale unor sportivi de performanță.(2)
 Atenție distributivă sporită, o abordare mai bună a detaliilor. Într-un joc sunt mai multe personaje, au loc mai multe acțiuni simultan, deci dacă reușești să stăpânești toate astea, n-ai decât de câștigat.
 Socializarea, la cote înalte. Paradoxal, o să spui cum e posibil să fii mai comunicativ din spatele unui ecran și nu în urma unei întâlniri față în față. Foarte simplu. Contextul epidemiologic, criza sanitară actuală, restricțiile, fac ca singura legătură socială pe care o putem avea să fie cea online. Momentan.

Extraterestrul din sufrageria voastră de acasă

Dacă nu vrei să fii tu cel care își petrece următoarele 7 zile din viață în bucătărie printre farfurii și tacâmuri, află că ai nevoie de ajutor. Laptop-ul Dell din gama AlienWare X-Series e atât de rezistent încât pur și simplu nu se strică, zici ca-i un extraterestru care nu obosește niciodată.

Prin urmare, o să-ți poți provoca părinții la partide lungi de gaming fără să fiți întrerupți de vreo eroare din cauza căreia să nu aflați cine e câștigătorul. E ușor de transportat, nu-i un laptop greu, deci o să poți să-l duci lejer de pe birou pe canapea acolo unde stă tati care vrea să se joace și el.

Autonomia ține suficient încât să nu fie nevoie să alergi prin casă cu prelungitorul după tine sau și mai rău, să stai ghemuit în colțul camerei pentru că numai acolo ai o priză. Display-ul de mari dimenisuni o să te scutească să stai încruntat în fața ecranului pe motiv că nu vezi, ecranul fiind maaare.

Memoria? Știam că o sa întrebi, jocurile tot mai sofisticate cer spațiu mult, dar vestea bună e că ai de unde. Un camion de jocuri dacă instalezi și tot mai rămâne spațiu și pentru programele lui tata pe care le folosește când lucrează pentru serviciu. Laptop-urile AllienWare X-Series au memorie de elefant!

Hai! La joacă!

Referințe:
(1) https://theweek.com/articles/466852/7-health-benefits-playing-video-games
(2)
https://chess-progress.ru/ro/fitness/vred-i-polza-kompyuternyh-igr-zachem-lyudi-igrayut-v.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️