Școala de bani ca la carte - Familia așteaptă un nou membru: Sfaturi și recomandări financiare pentru părinți

Scoala de bani ca la carte - Familia asteapta un nou membru: Sfaturi si recomandari financiare pentru parinti

Școala de bani ca la carte - Familia așteaptă un nou membru: Sfaturi și recomandări financiare pentru părinți

Un copil în plus nu înseamnă faliment

Mulți tineri se sperie de ideea sosirii pe lume a unui copil din cauza cheltuielilor - hrană, scutece, spațiu, vizite la doctor și alte acareturi specifice marelui moment. Voi demonta fiecare din temeri prin prisma faptului că sunt din nou tătic, de vreo 4 luni, și îmi port cu mândrie cearcănele.

Scutecele bine alese scutesc cheltuirea unor bani în plus

În primul rând, observă cu atenție ce scutece i se potrivesc bebelușului tău cel mai bine. Pe piață sunt multe brand-uri care își promovează evident produsele lor ca fiind cele mai bune. De la scutece impregnate cu nu știu ce praf magic de zână, menit să-i irite cât mai puțin pielea bebelușului și până la scutece personalizate cu eroi de poveste care-l vor distra pe cel mic, toți producătorii te bombardează în încercarea de a te face să cumperi de la ei. NU te lăsa păcălit. Tu știi că praful magic al zânei despre care îți povesteam mai sus nu există, cum la fel de bine știi și că un copil care are doar câteva luni nu se va juca ,,văzând’’ că pe scutecul lui există supereroi. NU tot ce e mai scump automat e și mai bun.

E normal ca părinte să vrei pentru copilul tău vârful de gamă, însă din proprie experiență îți spun că băiețelul meu care are doar 4 luni folosește cele mai ieftine scutece. Paradoxal, cele mai scumpe îi provocau o iritație de care cu greu am scăpat. De asta și spuneam mai sus să observi cu atenție reacția pielii. Testează fără temeri, fără frici, chiar și scutece ieftine, și s-ar putea să ai o surpriză plăcută. Îți vând un pont. Abonează-te la newsletter-ul producătorilor de scutece. În felul acesta, o să te notifice atunci când au reduceri. Am observat că dacă un anumit brand de scutece are săptămâna asta reduceri de 50%, automat concurența lor directă o să scadă prețurile poate chiar cu un procent și mai mare, din dorința de a ține pasul cu vânzările. Din lupta celor două brand-uri, TU ieși câștigător/câștigătoare. Același lucru rămâne valabil și în privința servețelelor umede. Cu plăcere!

Poftă bună tuturor

Să nu te sperie ideea că o gură în plus înseamnă un buget dublu alocat coșului zilnic de cumpărături. Fals! Totuși, vorbim despre un copilaș, despre un bebe și un stomac pe măsură și nicidecum despre un pui de elefant sau rinocer care într-adevăr poate da gata la o singură masă o livadă de arbuști. Bebele, în primele luni de viață, își satisfice apetitul culinar fie de la sân, fie din formule de lapte praf. Despre care tip i se potrivește bebelului tău vorbește fie cu medicul de familie, fie cu un medic pediatru. Ei te vor îndruma către formula potrivită pentru copilul tău.

Economisim împreună cu Școala de bani

BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile.

Este cel mai amplu program de educație financiară din România. Site-ul e plin de sfaturi și programe interactive care îți propun să guști din plin independența financiară. Majoritatea românilor nu cunosc noțiuni de bază privind administrarea bugetului, tocmai de asta Școala de bani își propune să învețe atât despre gestionare, cât și despre economie. Mulți dintre cei care s-au înscris la aceste cursuri se arată încântați peste măsură, recunoscând că din același salariu de care se plângeau că nu le ajunge de la o lună la alta, au ajuns chiar să și pună deoparte.

Pași mărunți, dar bine făcuți

Pe www.scoaladebani.ro, la secțiunea sfaturi, găsești pașii pe care dacă-i urmezi o să ai doar de câștigat. De la cum să pui bani deoparte și ce trebuie să plătești prima dată, până la cui să te adresezi când întâmpini dificultăți cu gestionarea banilor, pe toate o să le descoperi pe site.

Ești într-o relație complicată cu banii?

N-ai de ce. Cu puțină atenție, o să poți să găsești un echilbru în care să împaci și capra și varza, adică să împaci veniturile cu cheltuielile. Un prim lucru pe care te sfătuiesc să-l faci e să urmezi cursul de mai jos de Mindfulness de unde o să înveți cum să-ți atingi țelurile propuse atunci când banii sunt limitați.

Pentru înscrieri, folosește cu încredere link-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/mindfulness-financiar.

Vorbește deschis cu copilul tău despre banii voștri

E bine să fim cinstiți - atât avem, nu ne întindem mai mult decât ne permite plapuma. Mai bine facem o pușculiță în care să adunăm bănuți sau vindem din jucăriile vechi pe care nu le mai folosim și bănuții obținuți îi folosim pentru jucăria ,,aia,, la care visam de mult timp, dar pe care nu ne-o permitem în prezent. Mai bine economisim împreună cu cei mici decât să le alimentăm speranțele promițând că mâine, că poimâine, și tot așa, vom cumpăra un anume obiect pe care și-l doresc. Foarte mulți părinți recunosc că simt o emoție atunci când trebuie să discute cu cei mici despre bani sau alții zic că nu o fac pentru că vârsta îi împiedică să înțeleagă mare lucru. FALS!

Cursurile care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro o să-ți arate cum să pui problema, mai mult o să te facă să înțelegi cu dovezi, cu cazuri concrete, că educația financiară poate începe încă din grădiniță.

Doi copii într-o ascuțitoare

Sosirea pe lume a copilului nu însemnă să-ți dai peste cap toata viața, să-ți schimbi automobilul, casa, țara, planeta. Să-ți imaginezi că suntem doi adulți cu doi copii într-o mașină cu două uși. Împinge scaunul, trage scaunul, împinge scaunul, trage și scaunul. Avem în mașină bagaje peste tot și printre ele un scaun și o scoică. Nici sania Moșului nu e atât de încărcată iarna când vine cu daruri la micuți. Și, chiar și așa înghesuiți, ne simțim bine împreună, tot ne găsim loc să încăpem. Ba chiar ne distrăm cum stăm toți ca într-o conservă. Mă rog, noi îi spunem ascuțitoare. Rezoluția anului 2022 e însă să schimbăm mașina. Tocmai de asta am testat ofertele mai multor bănci să vedem cine alocă cei mai mulți bani și cine pretinde pentru ei cele mai mici dobânzi. Dintre toate variantele, am optat pentru creditul auto de la BCR - ai timp să rambursezi berechet și nu te simți strâns cu ușa să dai repede banii înapoi.

Bonă versus creșă?

Prima variantă vine cu avantajul că cel mic crește acasă, în căminul lui, unde o singură persoană se ocupă doar de el. Creșa poate că o sa te coste mai puțin, mai ales dacă e de Stat, însă acolo să te pregătești de puțină neglijență. Trei îngrijitoare nu pot să îngrijească 20 de copii la fel cum o bonă poate avea timp și spațiu pentru unul singur. În alegerea unei bone, contează să cunoști despre persoana respectivă cât mai multe lucruri posibil. Tonul pe care vorbește, ce pasiuni are, dacă e îmbrăcată îngrijit. În fond, o să rămână singură cu copilul tău cât timp tu ești plecat/ă la job. Nu te lăsa păcălit/ă de ceea ce postează pe Facebook. Aspiranții la job-ul de bonă vor avea imaculat conținutul contului de Facebook, numai cu lucruri bune și care au legătură cu copiii. O să îți arate că iubesc copiii, animalele și vacanțele, tocmai pentru că ei știu că tu înainte de a le angaja, o să le verifici puțin activitatea online. Nu lua o bonă dacă ai cea mai mică îndoială. Nu vrei să stai la job cu gândul la ce se întâmplă oare acasă, în absența ta, sau, și mai rău, să-ți împânzești fiecare colțișor cu camere de filmat ascunse să poți spiona.

Cu arici la buzunare sau din contră cu dare de mână? Află cât ești de cheltuitor din quiz-ul de aici: https://www.scoaladebani.ro/ce-fel-de-cheltuitor-esti.

Grădiniță de stat versus grădiniță privată - Ce alegem?

Aici e bine să studiezi oferta educațională. Evident, o grădiniță privată o să aibă o ofertă mai largă de activități pentru cel mic, însă și la alți bani. Tu să nu crezi că studiatul ăsta eco friendly cu săli de clasă în natură, învățat matematica prin număratul frunzelor nu costă. Ba costă. Și încă mult. Din păcate, grădinițele de stat și-au pierdut mult din încredere în ultimii ani, ba datorită scandalurilor în care au fost implicate cu dascăli filmați în timp ce strigă la cei mici, ba din cauza hranei sărăcăcioase, însă nu toate sunt la fel. Niciodată o grădiniță de stat nu o să aibă buget pentru reclamă, pentru faimă, așa cum au cele private care investesc bani grei în promovare, filmulețe drăgălașe pe YouTube, poze artistice pe Facebook sau conținut colorat pe Instagram.

Există grădinițe de stat, nu atât de vestite precum cele private, dar care pot rivaliza la orice oră cu aceastea din urmă. În bună parte, în grădinițele de stat sunt oameni vechi, oameni cu zeci de ani experiență, prin mâna cărora de-a lungul timpului au trecut mii de copii, zeci de generații au format aceștia. În cele private însă, personalul e mai tânăr, mai puțin format în lucrul cu copiii, însă ei au avantajul unui mediu de învățare de o mai bună calitate: pereți proaspăt zugrăviți, mobilier nou, videoproiectoare, table inteligente și alte obiecte care fură privirea. Cât despre bullying, acest fenomen de intimidare tot mai răspândit printre tineri, nu uita că e prezent și în cele mai exclusiviste grădinițe. Dacă nu chiar mai prezent și mai accentuat. Să nu uităm că la o grădiniță de stat merg copii relativ situați egal din punct de vedere financiar, pe când la o grădiniță privată, fiind micuți care provin din famili bogate, acest fenomen poate fi și mai ascuțit din cauză că tatăl lui X câștigă atât, iar mama lui Y câștigă mai puțin. Ține cont și de acest aspect atunci când alegi grădinița.

Studiem în România sau plecăm afară?

E bine să îl lași pe copil să aleagă atunci când vine vremea acestui pas. Dacă nu vrei reproșuri ulterioare, acuzații, discuții în contradictoriu, lasă-l pe el să decidă calea pe care vrea să o apuce. E mare, simte cel mai bine ce i se potrivește ca stil de viață, personalitate și așteptări. Cine nu ar vrea ca parinte să se laude că pe diploma copilului său apare semnătura Oxford sau Harvard. Costă! Nu-i deloc ieftin, însă poți pregăti terenul, în sensul în care direcționează-i alocația tocmai pentru asta. Adună-i bănuții, care sunt ai lui, de altfel, și direcționează-i către acest scop, al școlarizării în Occident. Evident, nimeni nu-i absurd să creadă că din alocațiile primite de la stat o să strângi toată suma pentru ani de studiu în Londra, însă poate fi un început, o bază de plecare. Să nu uităm că mai există burse, ele pot reprezenta o pistă bună de lansare. Susține-l, deci, să aplice la ele.

Mulți adolescenți din România trăiesc de ani buni în Europa, și-au întemeiat chiar și familii acolo, recunoscând că părinții lor n-au avut posibilități să le plătescă studiile, însă ei au câștigat burse Erasmus și în felul acesta au avut norocul să prindă trenul spre înalta lume academică. Eu unul, ca tată și cu riscul de a mă trezi bătrân și singur, optez pentru ca ai mei copiii să călătorească, să vadă, să cunoască mult, iar în felul acesta să fie capabili să-și aleagă singuri drumul. Asta nu înseamnă că nu avem universități de prestigiu chiar aici la noi în țară, căci Medicina, spre exemplu, e căutată de tot mai mulți străini care știu de faima și buna pregătire pe care le-o poate oferi. Foarte mult contează domeniul în care adolescentul tău vrea să studieze. Aspectul ăsta trebuie luat în calcul și poate că, până la urmă, e și cel care cântărește cel mai mult în luarea unei hotărâri.

Alegeri înțelepte!

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️