Andreea Marin: de la Violeta am invățat puterea iubirii necondiționate - de la mamă la mamă ❤️
Andreea Marin, cunoscută și sub numele de "Zâna Surprizelor", este una dintre cele mai cunoscute personalități media din România. Pe lângă o carieră de succes, cel mai important aspect din viața Andreei este faptul că este mama Violetei, o adolescentă frumoasă cu ochi visători.
Andreea s-a alăturat cu bucurie proiectului de parenting de la Desprecopii, o ștafetă de suflet: DE LA MAMĂ LA MAMĂ, prin intermediul unui dialog despre cea mai frumoasă meserie din viața unei femei: meseria de mamă.
ANDREEA MARIN ❤️ DE LA MAMA LA MAMĂ
Andreea Marin, cunoscută și sub numele de "Zâna Surprizelor", este una din cele mai cunoscute personalități media din România. A devenit cunoscută în principal datorită prezentării emisiunii de divertisment "Surprize, Surprize!". Este președinte fondator al Fundației „Prețuiește Viața” care derulează campanii umanitare, pe teme de sănătate, educație și jurnalism de calitate si este Ambasadorul UNICEF în România. Dar - si poate cel mai important - Andreea este mama Violetei, o adolescentă frumoasă cu ochi visători.
Andreea Marin nu are nevoie de reclamă sau PR, dar cu drag s-a alăturat proiectului de parenting de la Desprecopii - o ștafetă de suflet: DE LA MAMA LA MAMA. Începem cu Andreea, un dialog despre cea mai frumoasă și mai grea meserie din viața unei femei: meseria de mamă.
Andreea, ce fel de mamă ețti?
• Andreea, ce tip de mamă ești și cum te caracterizezi în câteva cuvinte? Mamă autoritară sau relaxată?
A: Depinde de moment. Un părinte nu poate fi, in opinia mea, doar un prieten pentru copilul sau, mai ales la o vârsta la care acesta își șlefuiește caracterul încă. E nevoie de autoritate părintească, de limite bine explicate, pentru că nu avem cum să facem în viață, la nicio vârsta, de fapt, chiar tot ce ne trece prin minte. Avem limite de bun simț, limite legale apoi, cele care ne învața ca libertatea noastra se întinde pana acolo unde afectează negativ libertatea de mișcare, acțiune sau exprimare a altora.
Așadar, m-as descrie drept o mama echilibrata mai degrabă. Relaxarea nu lipsește, nici joaca, dar nici vigilenta. A le îmbina echilibrat este aproape o arta și nu e ușor de integrat. Nu ne-am născut atotștiutori, nu avem o școală de a fi părinte la îndemâna, dar imi dau silința să învăț mereu.
Cum ai aflat că ești însărcinată? Unde erai? Ce emoții ai avut?
A: Eram in străinătate, la Cannes, cu treaba ca jurnalist, eram după o perioada în care eram descurajată că aceasta bucurie nu se întâmplă, așa că a fost o emoție fireasca și am îmbrățișat-o cu toată inima. Dar și cu teama, recunosc. Parea un vis greu de atins cu mâna.
Care a fost cel mai dificil moment din perioada sarcinii de care iti amintesti?
A: Acela din etapa in care avea deja 5 luni cu burtică și anumite analize indicau posibilitatea, nu certitudinea, de a exista probleme de sănătate. Și mi s-a sugerat chiar că ar fi mai bine, poate, să renunț… Până când am făcut o amiocenteza care mi-a spulberat temerea, și asta a fost mai greu de programat, a durat cam două săptămâni acea stare grea, fără somn, cu coșmaruri … Multumesc Domnului că ne-a protejat!
Care a fost cea mai frumoasă experiență / cel mai frumos moment din perioada sarcinii?
A: Fiecare zi in care învățam ceva nou si simteam mișcările copilului însemnau miracole in viața mea. Violeta era lunguta si la un moment dat nu mai avea loc si piciorușul ei împingea burtica inafara si ii vedeam forma, pur si simplu, era de necrezut.
S-a si născut cu piciorușul cu o mica problemă, dar prin exerciții fizice si masaj cu o specialistă, situația s-a normalizat.
Un subiect tabu dar care trebuie abordat: ai avut probleme de depresie după naștere? Ce sfaturi ai pentru alte mamici?
A: Dar, am avut depresie dar nu chiar imediat. E cunoscută povestea mea, pentru că am vorbit deschis despre depresie, apoi am făcut proiecte naționale si campanii pe aceasta tema care sunt de notorietate și au împins limita conștientizării mult mai departe, a fost un salt foarte mare in înțelegerea fenomenului datorită acestor mișcări.
Se vorbeste mult mai liber de atunci despre tabu-uri în acest sens, despre depresia postpartum si specialiștii ce trebuie consultați fără teamă.
Care crezi este cea mai grea provocare în “meseria” de mamă?
sursa: https://www.instagram.com/andreeamarinromania/
A: Poate adolescența.
Trăim azi intr-o lume plină de provocări, dar și de pericole reale, începând cu Internetul si grozăviile lui, pană la problemele timpurilor moderne care îi duc pe copiii noștri în zone de cunoaștere mult mai dificile decât cele întâlnite de noi odinioară. E greu de făcut față ca părinte. Dar nu imposibil. Citești, intrebi, dialoghezi fără a avea voie sa obosești, faci tot ce îți sta in putere, cu dragoste. Pentru copilul tău.
Cum iți petreci timp de calitate cu fetița ta?
A: Povestind, cântând la pian, ascultându-i ideile și sprijinindu-i visurile. Caut să o înțeleg, să ii îmbrățișez și temerile, nu doar frumusețea umană, sa îi fiu alături mereu.
Dacă ai putea alege o superputere de mamă - care ar fi aceea?
A: Puterea răbdării si a iubirii fără limite. Asta am realizat că e ceea ce ajută cel mai mult. Să nu ți se pară că e prea mult vreodată. Mereu există mai mult. Asta e viața. Și … nu exista nu se poate!
Ce sfaturi ai pentru alte mame care se confruntă cu presiuni și așteptări sociale ridicate în legătură cu viața lor de familie?
A: Să citească “Prețuiește viața!”, cartea scrisă de mine cu fetița mea leganată pe brațe, când avea 2 luni. E cea mai bună pledoarie pentru a merge înainte și a te prețui ca femeie, mai presus de așteptările sau presiunile sau judecățile altora.
Ce ai invatat doar de la părinții tăi? Și care a meritat transmis în educația copilului tău. Ce valori și principii încerci să transmiți fetei tale?
A: Motto-ul meu in viața , “Nu exista nu se poate!”, este îndemnul tatălui meu si l-am transmis mai departe fiicei mele fără să vreau, prin atitudinea mea. E o inspirație și un real ajutor acest mod de a vedea viața. Când depinde de noi -si in 99% dintre situații chiar așa e, deși ne e la îndemâna să arătam mereu motive pentru care pare ca n-ar fi așa - nu există nu se poate! Imaginație, efort, muncă și… se poate!
Ai întâmpinat vreodată momente de îndoială sau incertitudine în meseria de mama?
A: Firește. Și azi se întâmplă. Mereu avem ceva de învățat iar autosuficiența nu ne e deloc de ajutor. Și nu e nicio rușine să recunoști că nu știi ceva, înveți, viața merge mai departe!
Cum abordezi provocările parentingului în era tehnologiei și a mediului online? Ai impus reguli sau limite specifice?
Da. Am împins cât am putut de departe utilizarea device-urilor de orice fel de către fiica mea. În schimb, și-a petrecut copilăria cu povești citite din cărți, citind singură mai apoi, cu joacă in natură, cu animalele, fără televizor, telefon, laptop etc. Și a fost alegerea înțeleaptă. Și acum, exista limite de bun simt, a crescut și le înțelege.
Ce te motivează cel mai mult în rolul de mamă și care sunt visurile și aspirațiile tale pentru fata ta în viitor?
A: Violeta învață pentru Drept acum, are acel spirit justițiar pe care îl am și eu, mă recunosc în ea, semănam în multe privințe. Dar recunosc, tot ce visez cu adevărat pentru ea e pur și simplu să fie sănătoasă și fericită, în echilibru. Nu să fie prima în toate.
Tu ce îți doreai să devii când erai copil? Ce meserie iti doresti pentru fata ta?
A: Credeam că voi ajunge informatician, aceasta e și facultatea pe care am urmat-o, dar viața mi-a oferit o surpriză si știți pana la urma unde a dus drumul meu.
Trăim vremuri amestecate (post pandemie, război). Ai devenit mai pesimistă ca părinte? Sau ești super optimistă pentru viitor? De ce?
A: Sunt mai degrabă realistă. Echilibrată când privesc viitorul, care nu e simplu, dimpotrivă chiar. Și atentă la detaliile care pot însemna schimbări, benefice sau ba. E necesar.
Care este cea mai frumoasă lecție pe care ai învățat-o de la fetița ta?
A: Puterea iubirii necondiționate. Legatura noastră de la suflet la suflet. Bogăția imaginației. Totul e mai bine și mai frumos de când există ea. Pentru că am motivația, și când e greu, să merg mereu mai departe.
Care este cea mai importantă lecție pe care viața ți-a oferit-o?
Puterea credinței, poate si necesitatea prețuirii de sine, noi, femeile, așezându-ne prea des pe ultimul plan. E cazul să ne oferim și nouă înșine timp și iubire, nu doar celor dragi sau celor față de care avem responsabilități. De aici vine echilibrul.
Dacă ai putea să-ți editezi trecutul, ce ai schimba?
A: Mai nimic, deși nu a fost ușoară, viața mea a avut si frumusețea ei pe care n-aș da-o pe nimic și care n-ar fi fost apreciată îndeajuns fără greutățile ce au precedat-o.
ȘTAFETA Andreei - DE LA MAMA LA MAMA
Andreea, te rugăm să transmiți această ștafeta altei mame. Cui doresti să o transmiti?
A: Ofer ștafeta Simonei Patruleasa și Andreei Remetan. Sunt femei frumoase, puternice, care inspiră, ascultându-le, ai ceva de învățat.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII