Credit pentru o casă nouă - Sfaturi financiare pentru cei care plănuiesc să își cumpere o locuință

Credit pentru o casa noua - Sfaturi financiare pentru cei care planuiesc sa isi cumpere o locuinta

Credit pentru o casă nouă - Sfaturi financiare pentru cei care plănuiesc să își cumpere o locuință

Vestea sosirii pe lume a unui nou membru în familie pune pe jar toată lumea. Părinții încep să-și pună întrebări dacă apartamentul moștenit de la bunici cu două camere o să mai fie destul de încăpator sau trebuie luată în considerare varianta unui cămin mai generos, cu trei? De aici încep drumuri, căutări, discuții cu diferiți ofițeri bancari și sondat piața despre dobânzi, eventuale penalizări în cazul imposibilității plății. Nopți albe de simulat un posibil împrumut bancar pe mai toate site-urile băncilor, iar la final luarea unei decizii.

Așadar, ce faci atunci când iei în calcul un împrumut bancar pentru o casă nouă? La ce trebuie să fii atent/ă pentru a te bucura în continuare de un echilibru financiar al familiei?

Fii cumpătat/ă atunci când vine vorba despre cheltuieli

În primul rând, e foarte important să fii precaut/ă atunci când vine vorba despre cumărături. Piața abundă în tot felul de produse și oferte care îți vor face cu ochiul, astfel că riscul de a cădea în capcana cumpăratului impulsiv crește. Un lucru esențial în gestionarea bugetului e stricta lui monitorizare. Un prim truc în a bifa acest obiectiv este folosirea unui card bancar. În acest fel, poți observa mult mai ușor ritmul cu care cheltuiești și, în plus, te poți opri din a achiziționa lucruri de care efectiv nu ai nevoie urgentă. E dovedit faptul că bună parte din veniturile lunare ale unei persoane se duc pe lucruri neesențiale.

Punct ochit, punct lovit

Cum spuneam și mai sus, ținta noastră e de a jongla cu banii în așa fel încât să ne rămână din salariu o parte cu care să putem acoperi rata aferentă unui credit ipotecar. Nu puțini vor fi circumspecții, cei care nu vor crede că un asemnea lucru e posibil, dar este!

Scopul scuză mijloacele

În cazul nostru, scopul e achiziționarea unei locuințe, ori pentru visul de a avea o casă nouă facem orice, nu? Ei bine, asta nu înseamnă nici să fim prea duri sau absurzi. Nu mai suntem pe vremea bunicilor care nu doar că strângeau cureaua, ci mai mult, chiar dădeau o gaură în plus în ea. Nu! Gestionarea resurselor se poate face acum mult mai ușor, chiar cu zâmbetul pe buze.

Cum?

În primul rând, organizează bugetul. Fie online printr-o aplicație, fie efectiv cu pixul pe hârtie într-o agendă. Notează tot ce cumperi, fiecare leu care pleacă din casa ta. O să fii surprins/ă și o să cazi pe gânduri de câte lucruri dintre cele cumpărate te puteai lipsi. Nu uita că fiecare bănuț cheltuit aiurea putea fi un bănuț în plus pentru casa mult dorită.

Să nu confundăm dorințele cu nevoile

Dorințele pot suporta amânare, așa că prioritizează nevoile. Începe cu ele, cu ceea ce e strict necesar și lasă în plan secundar obiectele sau acțiunile care implică cheltuieli, însă de care te poți lipsi o perioadă.

Regula 20-50-30 îți spune ceva?

Nu e vreun cod secret care deschide vreun seif cu bani, în schimb e o formulă care o să te ajute să pui bani deoparte lună de lună. Concret:

• 20% din veniturile tale trebuie să meargă spre un fond de economii
• 50% din venitul tău este dedicat satisfacerii nevoilor: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi și rate.
• 30% rămân pentru dorințe: un film, o carte, un bilet la un concert. Restricțiile sanitare provocate de pandemie te țin la distanță de evenimente? Te țin acum, pe moment, însă viața o să revină la normal și e păcat să te prindă fără bani.

Mai multe informații despre această regulă de aur a educației financiare <<aici>> 

Dar regula celor 24 de ore îți spune ceva?

E vorba despre acea perioadă de timp de care trebui să ții cont atunci când te pregătești să cumperi ceva costisitor. Adică nu te grăbi să cumperi din impuls, la cald: ai văzut, ai și luat. NU! Așteaptă, analizează, permite celor 24 de ore să-ți limpezească gândurile. Astfel, după o zi, o să vezi situația per ansamblu mult mai lucid.

Risipă de alimente = Risipă de bani

Noi, românii, suntem printre fruntașii Europei când vine vorba despre a cumpăra mai multă mâncare decât consumăm. În țara noastră, zilnic ajung la gunoi peste 6.000 de tone de alimente. Ceea ce înseamnă că, anual, 2.2 milioane tone produse alimentare iau calea coșurilor de gunoi.

Un ghid scurt, dar cuprinzător, care ne poate îndrepta pașii în acest sens, se găsește mai în continuare: scoaladebani.ro.

Mai puține haine = mai mulți bani rămași la tine în portofel

După alimente, articolele vestimentare sunt un inamic serios al banilor pe care-i câștigăm la job. La fel ca în cazul produselor alimentare, și în cazul textilelor, există o tendință de a cumpăra fără rost.

Un ghid scurt, dar cuprinzator, care te poate face să ai portofelul plin de bani și nu dulapul plin de haine, îți e prezentat mai jos de Claudia Oprescu, unul dintre profesorii Școlii de Bani:
https://www.scoaladebani.ro/blog/cum-sa-cumperi-mai-putine-haine.

A fi cumpătat/ă nu înseamnă automat a fi zgârcit/ă. Tu în ce categorie te regăsești?

1. Calitatea. Cei care sunt mereu concentrați pe a economisi vor face cele mai nereușite alegeri în ceea ce privește lucrurile de care au nevoie. Mai exact, vor cumpăra lucruri ieftine, care din cauza calității slabe vor ajunge să îi coste mai mult în timp. Un exemplu bun îl reprezintă electrocasnicele – cu cât calitatea este mai slabă și prețul mai mic, cu atât vei ajunge să cheltuiești constant bani pentru a le înlocui, astfel încât dacă faci un calcul, ajungi să dai mai mult pe 3 electrocasnice de slabă calitate decât pe unul singur, dar bun.
2. Lista de necesități. O persoană chibzuită va ști întotdeauna care sunt lucrurile de care are neapărată nevoie, pe când cei care nu pot economisi sunt persoane care au nu o imagine de ansamblu despre lucrurile în care ar trebui să investească. Spre exemplu, aceștia se vor uita mai întâi la preț și vor cumpăra cele mai ieftine lucruri, inclusiv obiecte sau servicii de care nu au nevoie. Persoanele chibzuite vor evalua întotdeauna eficiența lucrurilor pe care le achiziționează, precum și raportul calitate-preț și vor decide în consecință.
3. Momentul oportun. Cei care nu sunt as în a economisi nu vor profita de oportunitatea de a face o achiziție sau o investiție pentru că vor fi prea concentrați pe prețul produselor și nu pe eficiența acestora. În schimb, persoanele care cheltuiesc inteligent vor reuși să amortizeze anumite cheltuieli pentru că vor profita de anumite oportunități - reduceri, oferte, lansări de produse etc.

În concluzie, este mai important să îți setezi anumite obiective, să prioritizezi și să investești în calitate decât să fii mereu în căutare de lucruri ieftine. Astfel, vei putea economisi mai eficient și într-un timp util, astfel încât să te bucuri mereu de o viață financiară echilibrată.

10 sfaturi ca tu să conduci banii și nu ei pe tine

1. Regula 50/30/20.
2. Fă din tine o prioritate.
Economisește întâi, cheltuiește după, din ce a rămas.
3. Regula celor 24 de ore.
4. Fondul de rezervă - în care ai strâns între 3 și 6 salarii lunare.
5. Factorul latte. Nu mai consuma 3 cafele pe zi, consumă doar 2. Pune deoparte banii rămași. O să fii suprins/ă câți se adună, într-un timp relativ scurt.
6. Decizie informată. Nu ezita să apelezi la serviciile unui consultant bancar. Pentru asta a fost pregătit, lucrează cu banii, deci îți poate fi de real folos.
7. Smart shopping. Fă o listă de cumpărături și nu lua ce nu apare scris pe ea. Pentru cumpărături substanțiale, alege perioada reducerilor.
8. Păzea, îndatorare! De preferat este ca gradul optim de îndatorare să fie undeva la 30-50% din venitul lunar. Sub nicio formă să nu fie depășite aceste procente.
9. Simulatorul de rate. Nu te speria să-l folosești. O să te ajute să vezi în timp real de cât dispui, dar mai ales ce șoc ar avea bugetul tău în cazul în care te-ai decide să iei un împrumut.
10. Optimizarea cheltuielilor. Compară ofertele înainte de a cumpăra. Daca e loc, încearcă să negociezi și să reduci costurile neesențiale. Alege să plătești taxele și impozitele atunci când primești reduceri. În fond și la urma urmei, diferența față de tariful inițial rămâne la tine în portofel.

Alegeri înțelepte!

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️