Când și cum îi învățăm pe copii valoarea banilor?

Cand si cum ii invatam pe copii valoarea banilor?

Când și cum îi învățăm pe copii valoarea banilor?

Banii reprezintă un subiect frecvent abordat între părinți și copii, încă de la vârste foarte mici, plecând de la dorințele pe care le au copiii în viața de zi cu zi. Pentru satisfacerea dorințelor, adulții au nevoie de bani, iar copiii au nevoie să înțeleagă că banii se câștigă prin muncă.

Transmite copiilor obiceiuri sănatoase legate de bani

Însă, de multe ori, acest subiect rămâne doar la nivel de concept, nu este aprofundat de către părinți în fața celor mici. Partea financiară reprezintă de multe ori o mare sursă de stres pentru adulți, însă dacă ei sunt deschiși în a primi noi informații pe care le vor transmite copiilor acestea fiind obiceiuri sănatoase legate de bani, întrega familie va trăi în armonie.

 BCR a lansat proiectul www.scoaladebani.ro, cu o serie de cursuri utile care te ajută să îți găsești calea eficentă pentru gestionarea banilor într-un mod inteligent ca apoi să poți transmite mai departe aceste trucuri către viitori adulți responsabili de la tine de acasă - micii exploratori de acum.

Dacă discuțiile despre gestionarea banilor se realizează de la o vâstă fragedă îi va ajuta pe copii să își gestioneze banii pentru întreaga viață. Prin activitățile desfășurate prin joacă, părinții îi pot sprijini pe copii să devină mai responsabili, contribuind astfel la dezvoltarea lor într-un mod sănătos.

Copiii învață cel mai ușor prin imitație

Un aspect important este că părintele este principalul model pe care copilul îl va prelua în ceea ce privește gestionarea banilor. Dacă au exemplele potrivite în jur și dacă educația financiară este începută de la vârste foarte mici, copiii vor fi mai bine pregătiți la vârsta adultă și vor evita multe decizii greșite sau nepotrivite legate de bani.

Formarea timpurie în direcția de a câștiga sume mici de bani îi ajută pe copii să înțeleagă că munca și banii sunt conectate între ele și că doar în acest fel îi pot primi. De exemplu, dacă părintele deține o florărie, copilul poate primi o sumă de bani pentru ajutorul pe care acesta îl oferă.

Așadar, dacă acestora le este oferită șansa să accepte responsabilitățile, să le ducă la bun sfârșit și să facă diverse alegeri atunci când sunt mici, pe măsură ce cresc, ei vor ști cum să își gestioneze banii ca adulți cu succes.

Ce ar trebui să știe copiii despre bani în funcție de vârsta pe care o au?

Vârsta de 3-4 ani

 La această vârstă, copiii învață cel mai ușor prin joacă și prin observație. Ei se raportează la bani și la alte subiecte financiare exact așa cum se raportează și părinții. Aspectul cheie la această vârstă este dat de faptul că este bine ca acești copii să înțeleagă că banii se câștigă făcând anumite lucruri și ei sunt folosiți pentru a cumpăra bunuri și servicii. Este de preferat ca ei să fie deja familiarizați cu conceptul de număr și la jocurile de-a magazinul pe care le desfășoară, pentro o mai bună înțelegere trebuie folosiți bani reali.

 Acest tip de joacă este o modalitate naturală de a-l învăța pe copil despre matematică și modul în care funcționează banii. De asemenea, mersul la cumpărături este o altă metodă de a-i explica copilului mai multe detalii despre bani.

Educația financiară începe de la o vârstă fragedă. Cei mici cresc într-o lume cu multiple oportunități. De aceea, au nevoie să învețe de mici ce sunt banii și cum să folosească banii ca pe un instrument pentru o viață mai bună, nu ca pe o povară.

Cursul Școala de bani pentru părinți, care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro, te învață cum să vorbești despre bani pe înțelesul copiilor.

Vârsta de 5-7 ani

 La această vârstă, este de preferat ca părinții să consolideze ideea că banii se câștigă lucrând și sunt folosiți pentru a cumpăra diverse lucruri. Prin joc, puteți să exersați să numărați banii împreună, să îi schimbați, pentru că este important ca cei mici să se familiarizeze cu bancnotele.
 Se recomandă folosirea jocului de rol în continuare - jocul de-a magazinul, de-a banca, de-a piața - pentru consolidarea conceptelor de număr.

Vârsta de 8-10 ani

 La această vârstă, copilul poate face deja anumite activități pentru care este răsplătit, în bani, pentru a înțelege valoarea câștigului. Dacă este posibil pot ajuta pe părinți la locul de muncă prin sarcini simple sau dacă parintele are o afacere copilul să contribuie cu un sprijin pentru anumite responsabilități.
 Pentru a înțelege și mai bine valoarea banilor, vara copilul poate face de exemplu limonadă sau ceva dulce pe care să le vândă vecinilor sau cunoscuților.
 Tot în această etapă de vârstă, pot fi introduse noțiuni simple de management al banilor și conceptul de economisire pe termen lung. În plus, aceasta este etapa de vârstă potrivită pentru a înțelege ce este un card bancar și cum se utilizează.
 SFAT: Este ideal ca părinții să folosească jocuri online, aplicații și resurse educaționale bazate pe bani și numere pentru învățare financiară.

Vârsta de 11-13 ani

 Este timpul pentru responsabilitate financiară și pregătirea pentru liceu. Este un moment în care este foarte importat ca părinții să le rămână aproape copiilor și să le ofere în continuare îndrumări.
 Este de preferat ca în această etapă copilul să aibă deja un buget săptămânal sau lunar pe care să învețe să îl gestioneze.
 SFAT: O altă modalitate bună de a aprofunda tainele educației financiare este ca părinții să planifice cheltuielile, economiile și luarea decizilor financiare pe termen lung în familie – activitate în care să fie implicat și copilul.

Vârsta de 14-16 ani

 Este bine ca în acest moment copilul să știe deja să planifice foarte bine bugetul, să economisească și să gestioneze responsabil alocațiile personale. De asemenea, pot fi introduse aplicațiile financiare și funcțiile bancare cu stricta supraveghere din partea părinților.
 Cursul pentru părinți disponibil pe www.școaladebani.ro este o resursă potrivită pentru a învăța strategii sănatoase legate de bani și cum se folosesc aplicațiile BCR pentru gestionarea coretă a banilor.
 Pentru copiii de 14-16 ani, un joc de autocunoaștere creat de BCR și disponibil pe www.școaladebani.ro îi ajută pe tineri să își analizeze propriile dorințe și nevoi.
 Pentru această activitate este nevoie de o foaie care să fie împărțită în patru cadrane: categorii de nevoi, exemple de bunuri și servicii (dorințe ale lor), prioritizarea nevoilor și tipul de motivație.
 Cele cinci categorii sunt: nevoi fiziologice, siguranță, nevoia de apartenență și iubire, necesitatea respectului și a încrederii în sine, autorealizarea (aspirația de a pune în valoare talentele și aptitudinile.
 Toate cele cinci categorii se trec prin cele trei cadrane: dorințe, prioritizarea nevoilor și tipul de motivație.

Vârsta de 16-18 ani

 Adolescentul este pregătit pentru gestionarea mai multor cheltuieli persoanale care îl vor pregăti pentru viața de adult și de viitor absolvent.
 Este ideal să aibă și experiența unui loc de muncă în perioada vacanței sau să se bucure de o sursă de venit în timpul anului școlar (în weekend-uri/câteva ore pe săptămână), pentru a dobândi încredere în sine și pentru experiența de a vedea și înțelege în mod direct cum se câștigă banii.

Este de preferat ca discuția despre bani să fie începută de la vârste cât mai mici și să fie abordată pas cu pas. În articolul de astăzi am urmărit prezentarea unor idei de bază, esențiale, pentru fiecare categorie de vârstă.

Ideile sugerate în articol sprijină educația de la o vârstă timpurie, închei prin a spune că educația ne ajută enorm în dezvoltarea noastră și a copiilor și vă îndemn să accesați resursele noastre disponibile pe www.școaladebani.ro.

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️