De vorbă cu un gamer din România: Se poate face carieră din gaming?

De vorba cu un gamer din Romania: Se poate face cariera din gaming?

Toată ziua stai cu ochii în calculator!,, e o replică des auzită de tinerii care fac din jocuri o pasiune. Pasiune care se poate transforma foarte ușor într-un job, într-un mod de viață în care chiar se îmbină utilul cu plăcutul. Există încă mulți părinți care nu concep ca ai lor copii să nu îmbrățișeze o carieră clasică - profesor, medic sau avocat - și să aleagă un job pe care ei îl privesc cu îndoială și neîncredere datorită faptului că se petrece exclusiv pe calculator.

Bani de o mașină nou-nouță și de o casă din pasiunea pentru gaming - Povestea lui Viorel, un gamer pasionat din Cluj

Majoritatea turneelor la care particip se desfașoară în America, ori acolo e alt fus orar, astfel că noaptea sunt mai activ decât ziua. Nu doar o dată mi s-a întâmplat ca mama să bage capul pe ușa și să-mi spună să închid calculatorul pentru că e târziu și că dimineață nu o să pot să mă trezesc.” - e povestea lui Viorel, un gamer pasionat din Cluj, care din jocuri a reușit să câștige atât de mulți bani, încât și-a cumpărat o mașină nou-nouță, la care visa de mult timp. Următorul pas va fi și achiziționarea unei case.

Mama, care e o persoană foarte conservatoare, m-a privit mult timp ca pe un veritabil jucător de păcănele. Pentru ea nu eram decât un om care nu face nimic toată ziua și care doar stă pe un scaun și apasă butoane. Nu vă spun prin ce show am trecut atunci când am adus acasă mașina. M-a văzut și m-a întrebat direct de unde am avut eu bani de mașină,. M-a rugat, citez “Te rog din suflet, dacă i-ai furat, să-mi spui să-i ducem înapoi, să n-avem probleme cu poliția, să ne dea la televizor, să ne vadă popa Radu și să râdă de noi tot satul”. A durat destul de mult timp să o fac pe mama să înțeleagă că eu asta lucrez, că locul meu de muncă e în fața unui calculator, acasă. Ea și-ar fi dorit să mă trezesc dimineața la 8, să iau autobuzul și să merg undeva, la o firmă, la un birou. Să lucrez, ca tot omu într-o clădire și nu în camera apartamentului înconjurat de resturi de pizza și sticle de suc goale., își continuă Viorel povestea.

Într-o joacă

Pasiunea pentru jocuri s-a dezvoltat în copilărie. Eram copil și am primit cadou un Tetris. În timp ce băieții jucau fotbal în spatele blocului, eu făceam turnuri din pătrățele. Normal că râdeau de mine că în loc să alerg cu ei prefer să stau pe margine și să tot butonez. După ce am terminat cu Tetrisul, unchiul meu care e un tip foarte cool mi-a cumpărat un telefon pe care jucam Snake. Să vă gândiți că în agenda telefonului respectiv nu aveam nici un număr memorat, nu sunam și nu eram sunat, era un telefon pe care îl foloseam exclusiv pentru Snake. Ca toți tinerii, băieții din gașca din care facem parte aveau tot felul de porecle, a mea era Îmblânzitorul de șerpi, oare de ce? ;)

Primul calculator

L-am primit pe când eram elev în clasa a V-a. Nu vă spun cât de bucuros am fost. Atunci l-am înțeles pentru prima oară pe bunicul Gavrilă care pentru că era bolnav cu inima se plângea des că-l înțeapă în piept. Așa am simțit și eu. Că-mi stă inima în loc, nu alta, să văd pe biroul din camera mea un calculator nou-nouț.

Din aproape în aproape, am început să descopăr calculatorul în sine, după care am început să devin curios să aflu pe ce se bazează funcționarea unui joc. Auzisem de la colegii mei mai mari că sunt tot felul de coduri, de numere, le-am cerut să-mi explice. Au facut-o, doar că n-am înțeles nimic, așa că enervat fiind, am început să caut singur pe internet informații.

Am vrut, dar nu se poate

M-am interesat, am căutat. În străinătate există universități care au specializare care să pregătească tinerii pentru lumea jocurilor video, însă la noi în țară nu am găsit așa ceva cu toate că numai eu cunosc zeci de gameri și programatori video. La noi, ca nivel de învățământ, arta digitală nu a ajuns să fie atât de importantă se pare, astfel că nu mi-a rămas decât să mă înscriu la cursuri online din afară, să studiez și să dau chiar și examene pe Zoom, totul din dorința de a mă perfecționa, pentru că odată cu trecerea timpului, vreau să ajung să fiu cel mai bun. În prezent, la noi în România, crearea unui personaj video pare pentru mulți o joacă de copil, de aici și felul în care mulți privesc cu ochi ciudați meseria de programator. Foarte multă informație am acumulat în schimb colaborând cu diverse firme dezvoltatoare de jocuri, de la ei am învățat enorm și ăsta e sfatul meu pentru toți cei care vor să facă asta, să se învârtă printre programatorii mai mari.

Campion în pijama

În ultimii ani, am participat la multe competiții de gaming, la unele am câștigat, la altele am și pierdut, deci sunt învățat să primesc înfrângerea cu zâmbetul pe buze, nu doar să câștig. Pe de o parte cred că job-ul asta te face să fii fairplay, să accepți că altul e mai bun și să-l feliciți pentru asta. Primul premiu câștigat, dacă țin bine minte - o tastatură și un mouse profesionist -, l-am câștigat stând în pat îmbrăcat în pijama. Atunci am realizat cât de fain e job-ul ăsta. Nu trebuie să te deplasezi zilnic la birou, să stai în trafic, să te enervezi. Nu! Totul se întâmplă acasă la tine. Vorba aia, home sweet home. Unde mai pui că între două competiții poți să tragi un pui de somn sau să dai o fugă până în bucătărie unde să-ți faci repede o omletă.

Unde-s mulți puterea crește

Cele mai faine turnee cu premiile cele mai mari, evident, se organizează în afară, dar grație internetului, poți participa de oriunde, inclusiv din România. La noi încă nu se organizează competiții de o asemenea anvergură, fanii nu sunt atât de mulți ca în Occident, astfel că și atragerea sponsorilor e greoaie, tocmai de asta la concursurile din țară premiile sunt mici.

Dacă ar fi să trăiești doar din competițiile interne, n-ai reuși, tocmai de asta ziua lucrez la un magazin cu produse electronice, iar noptea sunt gamer. Cele mai mari recompense obținute din jocurile video au venit în urma participării împreună cu ceilalți membri ai echipei din care fac parte. Fiecare dintre noi are un job stabil, un job de bază, iar pe lângă mici completări ale veniturilor ca să le zicem așa. Eu la magazin, o colegă la florărie, despre care râdem atunci când pierde vreo competiție spunând că s-au ofilit trandafirii.

Despre cyber-bullying

Au fost, nu ascund, și momente în care chiar în timpul unor competiții m-am simțit intimidat, hărțuit, de anumite mesaje sau imagini primite de la diverși adversari care încercau să facă orice pentru a mă face să pierd. La început, am tratat totul ca pe o glumă, însă odată cu trecerea timpului, văzând că lucrurile depășesc bariera normalului, iar jignirile devin tot mai dese și tot mai grosolane, am decis să raportez comportamentul lor. Pentru asta nu mă simt atat pârâcios, cât mă simt mai degrabă protector al celorlalți jucători mai mici ca vârstă decât mine, deci automat mai vulnerabili în fața unor astfel de atacuri. Chiar am avut un coleg, mai tânăr ca să spun așa, cu cațiva ani mai mic decât mine, un jucător bun, care a investit mult în calculatorul său și care a renunțat la gaming definitiv după ce a fost amenințat de mai multe ori. Cyberbullying-ul poate părea ceva de necrezut, însă în lumea online, acolo unde noi gamerii trăim zilnic, vă spun că există, iar o amenințare e o amenințare, chiar dacă ea se petrece în scris și nu fizic, față în față.

Fără investiție nu poți face performanță

Degeaba ai calități de bun gamer dacă nu ai și un calculator pe masură. În general, la o competiție de gaming și mai ales una internațională, să te astepți să fii lovit de adevărate rachete. O lege nescrisă printre gameri e că jumătate din premiu se reinvestește în echipamente, ca în felul ăsta ai să poți să ai tehnică bună în permanență. Degeaba ai reflexe dacă mouse-ul nu te ascultă sau, și mai rău, butoanele tastaturii funcționează doar atunci când au ele chef și nu cand ai ținta în vizor. Gamer fiind, ai nevoie de precizie, de viteză, de o autonomie bună a acumulatorului, practic orice ezitare, orice mică eroare, te pot face să pierzi războiul, tot concursul. Pentru un traseu bun, ai nevoie de o placă video cât mai performanță și un display generos, să nu trebuiască să te uiți cu lupa după inamic. Nu ignora nici autonomia acumulatorului, nu vrei să ratezi lupta pe motiv că ai rămas fără baterie.

Recomandare Desprecopii.com: Laptop-ul Alienware din Gama Alienware X-Series

Un dispozitiv de ultimă oră, ideal pentru pasionații de gaming care își doresc să facă performanță și să transforme această pasiune într-o carieră, este laptop-ul Alienware. Este suficient de puternic pentru a face față cu brio tuturor tipurilor de jocuri și, în același timp, îmbină cu succes toate specificațiile de ultimă oră într-un design atractiv.

Nu-ți spun mai multe, ci te las să le descoperi. Caută Alienware. E cel mai bun camarad! O să te ajute să câștigi lupte pe care nici un alt calculator nu e în stare să o facă!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️