Ești insărcinată? Iata 5 metode de a-l include pe viitorul tătic în sarcina ta

Esti insarcinata? Iata 5 metode de a-l include pe viitorul tatic in sarcina ta

Ești insărcinată? Iata 5 metode de a-l include pe viitorul tătic în sarcina ta

Faptul ca o sarcină poate avea repercursiuni emotionale si fizice importante asupra unei femei, oricat de puternică, de sănătoasă si de optimistă ar fi ea, este un lucru bine stiut.

Mai rar se aduce insă in discutie presiunea pe care viitoarele mămici o exercită indirect asupra tăticilor, asteptandu-se ca ei sa se transforme peste noapte intr-o persoană cu totul diferita de ceea ce sunt de fapt. Iată 5 metode de a-l include pe viitorul tătic in sarcina ta...

Atitudinea viitoarei mamici este decisiva pentru felul in care se implica tatal intr-o sarcina

Faptul ca o sarcina poate avea repercusiuni emotionale si fizice importante asupra unei femei, oricat de puternica, de sanatoasa si de optimista ar fi ea, este un lucru bine stiut. Mai rar se aduce insa in discutie presiunea pe care viitoarele mamici o exercita indirect asupra taticilor, asteptandu-se ca ei sa se transforme peste noapte intr-o persoana cu totul diferita de ceea ce sunt de fapt.

Desigur, orice tata ar trebui sa se implice in evolutia sarcinii partenerei sale si sa o ajute sa treaca cu bine prin aceasta experienta. Fiecare insa ar trebui sa o faca in felul sau si sa se simta confortabil in aceasta ipostaza. De cele mai multe ori, atitudinea viitoarei mamici este decisiva pentru felul in care se implica tatal intr-o sarcina. 

Mai cititi: 10 surprize pentru noul tata

Iata cateva sugestii utile pentru a va implica partenerul in sarcina:

❤️ Tine-l la curent cu starile fizice pe care le ai!

Asta nu inseamna ca trebuie sa te limitezi la a te plange ca ai greturi si arsuri care te chinuie zi si noapte. Sau ca picioarele umflate te fac sa te simti extenuata la sfarsitul zilei. Nu uita insa ca tatal isi face la fel de multe griji in privinta ta ca si a copilului pe care il porti. Asa ca daca te intreaba cum te simti, fii sincera si spune-i ce te framanta. Desigur, discutiile cu o prietena pot fi mai linistitoare, pentru ca o alta femeie intelege mai bine prin ce treci, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iti marginalizezi partenerul.

❤️ Impartasiti-va emotiile!

E adevarat ca tatii s-ar putea sa nu fie la fel de emotivi ca mamele si ca s-ar putea sa nu fie capabili sa inteleaga cum poti trece de la o stare la alta atat de repede si de ce plangi din orice prostioara. Insa nu uita ca si ei au sentimente. De aceea este necesar ca fiecare dintre parteneri sa stie ce simte celalalt in legatura cu schimbarea care se petrece in viata de cuplu odata cu sarcina. Indiferent care este problema, de la modificarile aparute in viata sexuala la stresul financiar, acum este momentul in care trebuie sa va deschideti unul fata de celalalt. Evadati impreuna, departe de oras, intr-un weekend, iar daca nu e posibil, incercati sa petreceti un weekend linistit acasa, impreuna. Detasati-va de restul lumii pentru a fi doar voi doi cat mai aveti inca timp inainte sa apara bebelusul.

Mai cititi: Suferintele tanarului tata

❤️ Vorbiti despre travaliu!

Cum crede fiecare dintre voi ca va fi? La ce ajutor te astepti din partea tatalui in timpul travaliului? Imparte-ti gandurile cu partenerul! Cum crede el ca se va simti in timpul travaliului? Va fi puternic si va va sustine sau va fi atat de coplesit de emotie incat va prefera sa astepte pe hol? Stie oare ca nu va vrea sa vada cum iese bebelusul, ci mai degraba va prefera sa te mangaie fruntea si sa te incurajeze? Nu exista raspunsuri corecte sau gresite la aceste intrebari. Acordati-va timp pentru a discuta despre aceste aspecte si luati impreuna decizia cea mai buna. Acceptandu-l pe tata asa cum este el, fara a incerca sa-l fortezi sa faca ceva de care nu este singur iti vei usura travaliul.

❤️ Implică-l efectiv!

Incurajeaza-l sa mearga la toate consultatiile prenatale si sa puna toate intrebarile pe care simte nevoia sa le puna. Daca nu vrea sa te insoteasca la consultatii nu este sfarsitul lumii. Nu trebuie sa faci o tragedie din asta. Asigura-te doar ca ii povestesti detaliat tot ce s-a intamplat la consultatie. Desigur, nu vei avea cine stie ce noutati dupa fiecare intalnire cu medicul. Dar simplul fapt ca ii spui ce tensiune ai si cat ai luat in greutate ii da sentimentul ca il implici si pe el in sarcina. Incercati sa mergeti impreuna la cateva ore de cursuri pregatitoare pentru nastere. Daca ezita, asigura-l cat de important este sa te insoteasca. Mai cititi: Ghidul taticilor pentru reaprinderea pasiunii

❤️ Concepeti impreuna un plan de travaliu!

Dupa ce v-ati informat asupra tuturor posibilitatilor si procedurilor pe care le presupune nasterea, discutati impreuna despre optiunea cea mai buna. Ce vreti sa evitati? Pentru ce optati? Este indicat ca tatal sa iti stie foarte bine optiunile, pentru ca odata intrata in travaliu te poate ajuta in comunicarea cu personalul medical. Chiar daca vi se pare deplasat, este indicat sa puneti pe hartie tot ceea ce va doriti de la nastere. Va va ajuta sa treceti peste clipele dificile, mai ales daca nu va decurge totul asa cum ati planuit.

Sarcina poate fi un cosmar emotional sau poate fi o adevarata oaza a descoperirii de sine. Nu exista niciun alt moment mai bun pentru a comunica intr-o relatie decat perioada unei sarcini. In momentul in care vor incepe dificultatile vietii de parinte te vei felicita pentru modul in care ai reusit sa comunici cu partenerul.

Lecturi pentru taticii incepatori:

Cinci mituri ale meseriei de tata

Când tatal este gelos pe noul nascut

10 surprize pentru noul tata

Lecturi obligatorii pentru tăticii de azi: 

Manualul tatalui incepator (sau cum am invatat sa nu ma mai ingrijorez si sa iubesc sa fiu TATA)

A fi tata inseamna sa fii o calauza

Viata sexuala inainte si dupa nastere

Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)

Când tatal este gelos pe noul nascut

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII