Gaming-ul pentru copii și adolescenți în mod sigur și responsabil - Întrebări și răspunsuri de la specialiști

Gaming-ul pentru copii si adolescenti in mod sigur si responsabil - Intrebari si raspunsuri de la specialisti | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Gaming-ul în viața copiilor și adolescenților este un subiect din ce în ce mai important și mai discutat de către părinți. Așa cum știți deja, gaming-ul se numără printre activitățile preferate ale copiilor din generația Alpha. Dar cât de important este ca părinții să îi ajute să gestioneze în mod sigur și responsabil această activitate care se poate transforma din pasiune chiar într-o carieră?

Vom afla răspunsul la această întrebare și la multe altele, de la invitații speciali pe care i-am avut în emisiunea transmisă LIVE "Gaming-ul pentru copii și adolescenți. În mod sigur și responsabil": Gabriela Maalouf (psiholog clinician și specialist în parenting), Viorel Strîmturean (gamer profesionist), Andrei Uhr (Field Product Manager Dell Techologies), și Claudia Oprescu (Coordonator Ora de Net, Organizația Salvați Copiii) și moderator Ada Chindea - Blogger CeaiCuMamici.ro și redactor Desprecopii.com.

Cum arată dependența de gaming și cum o putem evita?

Am deschis discuția cu primul invitat, Gabriela Maalouf, psiholog clinician, specialist în parenting, blogger și realizator TV, dar și autoare de cărți pentru copii și părinți, care ne-a împărtășit din situațiile întâlnite la cabinet, despre dependența de gaming, cum arată ea și cum o putem evita.

Din experiența din cabinet, cât de îngrijorați sunt părinții cu privire la expunerea copiilor la ecrane?

Vorbim despre două grupuri total diferite - întotdeauna subiectele sunt polarizatre, oamenii tind să cadă într-o extremă sau alta - astfel că vom vedea părinți foarte îngrijorați de expunerea copiilor la ecrane/jocuri, iar pe cealaltă parte, părinți care consideră că e foarte bine să fie așa, fiind un domeniu din care se poate câștiga bine. Acum putem să ne testăm copiii, să observăm ce abilități și pasiuni au, și evident să îi încurajăm pe drumul respectiv. Cel mai sigur, pentru a nu cădea în nicio extremă (a nu oferi copilului tehnologie deloc sau a-i oferi prea multă, la liberă alegere), părinții trebuie să devină observatori mai atenți și chiar să apeleze la specialiști, pentru a afla realmente care sunt abilitățile și pasiunile copiilor, care ar putea fi doar prinși în această lume magică a jocului și recompenselor, dar să nu aibă neapărat o pasiunea reală asfel încât să ajungă la o carieră.

Când și cum apare dependența de gaming în viața copiilor?

Dependența de gaming apare ca oricare altă dependență. Atunci când recompensa este mult mai mare decât ceea ce poate să-i ofere realitatea, este clar ce își va dori copilul. Iar dacă alege să își petreacă timpul pe jocuri mai mult decât este cazul, s-ar putea să ajungă într-o zonă de dependență față de acestea și de a nu-și dezvolta realmente niște abilități, deoarece, dacă abilitățile țin mai mult de cât de repede își folosește copilul cele două degete mari de la mâini, s-ar putea să nu joace și alte tipuri de jocuri care să îi stimuleze mai mulți centri ai creierului.

Daca părinții le vor prezenta copiilor mai multe tipuri de jocuri și vor observa că sunt cu adevărat pasionați de cum se crează aceste jocuri și ce pot să facă mai departe, atunci sunt într-o zona sigură. Însă, dacă părinții observă că jocurile sunt un refugiu deoarece copilul nu poate socializa cu alți copii sau nu se mai poate desprinde de jocuri, găsindu-și plăcerea doar în fața ecranului, atunci părinții ar trebui să acționeze.

Cum ar trebui să arate programul zilnic al copiilor pentru a nu ajunge dependenți de gaming?

Sub vârsta de 3 ani, majoritatea psihologilor spun că ar fi bine să nu existe deloc opțiunea de timp de ecran, între 3 și 6 ani copiii se pot juca jumătate de oră, între 6 și 9 ani deja pot trece la o oră și un pic, iar până înspre 12 ani se pot juca aproximativ două ore pe zi, dar să nu fie legate, ci cu pauze. Chiar și după vârsta de 12 ani, orice depășește două ore, poate să vină cu factori de dependență crescuți.

În emisiunea noastră live am avut ocazia de a vorbi și cu un gamer, pasionat de jocuri video, și care a crescut cu acestea încă de la vârsta de 3 ani. Viorel Strîmturean a făcut mici profituri din gaming încă de o vârstă fragedă, întâi câștigând echipamente la diverse concursuri locale și internaționale, iar mai apoi câștigând și bani, dar nu neapărat din România, deoarece acest subiect este încă destul de tabu la noi. Așa că i-am adresat și noi câteva întrebări, la care veți găsi răspunsuri mai elaborate chiar în video.

Se poate face carieră din gaming și de la ce vârstă încep competițiile pentru gameri?

Se poate face carieră din gaming însă este destul de greu, mai ales în România. Pentru început, este nevoie de mult sprijin moral din partea părinților, apoi evident urmează cel financiar. Cu acestea, totul devine din ce în ce mai ușor. Contează, de asemenea, foarte mult cercul de prieteni, deoarece vorbind cu ei îți descoperi anumite pasiuni ce țin de gaming.

Vârsta de la care cineva poate participa la competiții depinde de genul jocului și de expunerea pe care o are acel joc. De exemplu, la jocurile 18+ se pot accepta jucători sub acea vârstă dar numai cu acordul părinților. Sunt campioni care au 10 ani, de exemplu, deci nu este o limită, dar contează foarte mult abilitățile jucătorului și cât de bine înțelege jocul. Și, evident dacă este un joc de echipă, contează foarte mult echipa pe care o are - recomandat este ca gamerii să aibă vârste apropiate.

Am discutat în emisiune despre când și cum poate apărea dependența de gaming în viața copiilor și cum poate fi evitată, despre beneficiile pe care le pot aduce jocurile video în dezvoltarea diverselor abilități, am povestit despre cum se poate face carieră în gaming în România, acum urmează să explorăm și tehnologia de care avem nevoie pentru a accesa aceste jocuri. Iar pentru asta, l-am invitat pe Andrei Uhr, Field Product Manager Dell Technologies, care ne-a ajutat cu detalii în această privință.

La ce caracteristici tehnice trebuie să fim atenți atunci când suntem în căutarea unui laptop de gaming?

În primul rând, trebuie să fim atenți la fundația pe care este construit suportul de gaming: procesor, placă video și memorie RAM.

Dar mai sunt câteva elemente la care trebuie să fim atenți. De exemplu, display-ul, care trebuie să fie luminos, de calitate și să protejeze ochii. De asemenea, trebuie să avem grijă ca sistemul să aibă o răcire performantă, cum este cel de la Alienware, care are 4 ventilatoare foarte puternice pentru a garanta performanța pe termen lung.

Mediul online nu este cel mai sigur, însa există soluții pentru a spori siguranța. Cum ne ajută PC-ul să protejăm identitatea/datele online?

Pentru utilizatori individuali, cum ar fi cei din zona de gaming, există 2 mari vectori de care trebuie să ne facem griji când vine vorba despre siguranța online: inginerie socială și atacuri oportunistice. Cum ne ajută un PC? În primul rând, trebuie să folosim un sistem de operare sigur, cum este Windows 11, apoi să ne asigurăm că avem o parolă puternică și să folosim cel puțin 2 factori de autentificare. Alienware vine cu o cameră infraroșu embeded în webcam-ul sistemului, cu care ne putem autentifica prin recunoaștere facială.

Care este diferența dintre un PC de gaming și o stație de lucru profesionistă, deoarece mulți gameri profesioniști folosesc stații de lucru?

Stațiile de lucru sunt în general folosite de utilizatori profesioniști, specializați pe o anumită nișă (arhitecți, programatori etc.). Acestea sunt, în general, destinate zonei profesioniste cu un design mai sobru, iar sistemul de gaming are de obicei un design mai atrăgător, cu luminițe, și o să fie în general un sistem multimedia. Dar utilizatorii de sisteme de gaming pot folosi, de exemplu, soft-uri sau tool-uri specializate inclusiv pe acest sistem.

PC-ul este un hub de gaming, de educație și de entertainment absolut indisponibil. Și bineînțeles, laptopul de gaming se poate folosi și pentru școală, fiindcă este un PC până la urmă.

Pentru că, înainte de toate, siguranța copiilor noștri este cea mai importantă, am avut-o alături de noi și pe Claudia Oprescu, Coordonator Ora de net, Organizația Salvați Copiii, care ne-a vorbit despre cele mai frecvente riscuri online și despre cum putem noi, ca părinți, să-i ajutăm pe copii să evite riscurile la care pot fi expuși online.

Ce înseamnă folosirea sigură a internetului de către copii și tineri?

Programul Ora de net este derulat de Organizația Salvați Copiii încă din 2008 în România și are ca obiectiv utilizarea internetului de către copii și adolescenți, dar nu oricum, ci promovând utilizarea într-o manieră sigură, utilă și creativă.

De asemenea, pe platforma Ora de net, oricine poate raporta un conținut dăunător pe care îl observă pe internet și poate fi vizualizat de către copii. Astfel, specialiștii de la linia de raportare vor procesa acel conținut și-l vor trimite - dacă este ilegal (deoarece poate fi conținut dăunător legal sau ilegal) - autorităților competente.

Care sunt cele mai frecvente riscuri?

În mod concret, dacă ne referim la rezultatele studiului realizat de Organizația Salvați Copiii (lansat pe 8 februarie 2022), avem niște date destul de alarmante. Concret, 37 dintre copii afirmă că anul trecut au fost jigniți și deranjați pe internet, 49 spun că s-a întâmplat să se întâlnească cu un conținut dăunător, iar situația este mai alarmantă pentru copiii sub 12 ani, deoarece ei au mărturisit acest lucru. Mai mult decât atât, acești copii respondenți afirmă că nu vorbesc cu un adult, ei nu au o reacție în momentul în care sunt jigniți pe internet sau se simt inconfortabil, de teama de a nu fi jigniți sau a li se interzice accesul online.

Alt risc frecvent întâlnit este cyberbullying-ul, de care nu ai unde să te ascunzi, în comparație cu bullying-ul normal, iar efectele sunt pe termen lung.

De asemenea, mulți părinți se întreabă dacă cei mici pot deveni violenți ca urmare a utilizării jocurilor video violente. Ei bine, nu există studii care să ateste această legătură. Sunt meta-analize făcute, dar nu susțin această legătură între caracterul violent al jocului și un copil cu agresiune.

Tot ca risc frecvent întâlnit legat de gaming este chat-ul asociat jocurilor video. Desigur, copiii pot primi mesaje și prin intermediul rețelelor de socializare, dar și prin intermediul jocurilor video, unde pot fi adulți cu intenții ascunse și identități false care îi pot apela. Însă, dacă părintele are o relație bună cu copilul, s-ar putea să nu se ajungă la probleme.

Jocurile video în sine nu sunt periculoase, dar trebuie folosite cu măsură

Acestea pot fi uneori mai reactive sau mai puțin reactive la înlăturarea conținutului dăunător. De asemenea, părintele trebuie să cunoască jocul video pe care copilul îl va juca, să selecteze împreună cu acesta, să vadă că este potrivit vârstei acestuia, iar abia apoi va putea să impună niște limite ce țin de timp. Este important să fie o planificare în acord cu copilul.

Joaca pe calculator nu e doar o joacă

Gaming-ul poate aduce multe beneficii în viața copiilor noștri - dezvoltarea creativității, a abilității de luare a deciziilor, atenția distributivă și chiar posibilitatea de a dezvolta o carieră în domeniu - atât timp cât este tratat cu responsabilitate și echilibru.

Mulțumim, din nou, invitaților care ne-au fost alături în această emisiune.

Mulțumiri speciale merg și către sponsorii acestei emisiuni – Dell Technologies și Alienware și vă invităm să urmăriți emisiunea integral aici pentru a afla multe alte sfaturi și informații utile>>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️