Lecția zilei: Învață-ți copilul să dăruiască

Lectia zilei: Invata-ti copilul sa daruiasca

Lecția zilei: Învață-ți copilul să dăruiască

Generozitatea vine sub mai multe forme. Donezi bani pentru a sprijini diferite organizații caritabile. Le oferi altor persoane timpul tău liber făcând voluntariat. Îi inviți pe cei care se află în spatele tău la coadă la casa de marcat să avanseze, pentru că au mai puține produse în coșul de cumpărături. Fiecare exemplu de acest fel este o lecție de viață pentru copilul tău.

Niciodată nu este prea devreme să începi să-i arăți celui mic cum să dăruiască și să-i insufli importanța acestui lucru. Mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să-ți înveți copilul să fie generos și de ce este bine să o faci, încă de la o vârstă fragedă.

Învață-l ce înseamnă să împartă cu ceilalți

O modalitate prin care îți poți ajuta copilul să înțeleagă ce înseamnă să oferi este să-l înveți importanța gestului de a „împărți” - care te face să te gandești adesea la lucruri tangibile. De exemplu, o jucărie.

Chiar și aceste mici exemple de a împărți cu cei din jur îl pot ajuta pe copilul tău să înțeleagă, în termeni simpli și concreți, ce înseamnă să fii generos. Cu toate acestea, un lucru important de menționat copilului este că a împărți nu este același lucru cu a dărui. Deci, atunci când va împărți o jucărie cu prietenii la locul de joacă, nu înseamnă că le-o oferă cadou, ci doar că se vor juca împreună cu aceeași jucărie, pentru un timp.

Arată-i ce este generozitatea, prin exemple concrete

Gândește-te la atitudinile tale față de caritate și la mesajele pe care i le transmiți copilului tău. Reflectă ele aceeași bunătate și sensibilitate față de ceilalți, gesturi pe care ți-ai dori să le manifeste copilul tău? Te vede copilul tău ajutându-ți vecinii, prietenii, familia sau donând obiecte oamenilor nevoiași?

Adesea, copilul tău nu știe când tu faci o tranzacție bancară în scop caritabil, de exemplu, sau nu te vede când oferi un ajutor vecinului bolnav. De aceea, este bine să povestești cu el despre aceste momente și acțiuni.

Pe de altă parte, dacă și ai fost vreodată beneficiarul ajutorului, îi poți vorbi despre ce a însemnat pentru tine să primești o mână de ajutor atunci când ai avut nevoie de ea. Împărtășindu-ți istoria, nu devii doar un model de urmat, ci îl faci și pe copil să te cunoască mai pe deplin ca persoană. Vei construi relații mai puternice cu el, ceea ce îți va permite să continui să ai o influență puternică asupra comportamentului și vieții sale.

Vorbește-i despre sentimentele tale atunci când faci un gest nobil

Spune-i copilului tău cum te simți când faci contribuții caritabile sau cumperi lucruri pentru cei care au nevoie. Te simți de ajutor, amabil/ă sau generos/generoasă? Te face să te simți bine că poți face aduce un zâmbet în viețile altora? Fă-ți timp la cină sau chiar în timp ce conduci mașina spre școală pentru a discuta cu cel mic despre ceea ce faci pentru a-i ajuta pe alții și cum te simți. Cu siguranță aceste discuții îl vor inspira.

Faceți lucrurile împreună

Cere-i copilului să te ajute atunci când împachetezi donații de haine, alimente, articole de uz casnic sau atunci când ajuți un prieten – în măsura în care se poate implica. Petreceți o după-amiază la o bancă de alimente sau la un proiect de ajutorare a membrilor comunității. Lasă-l să experimenteze direct cum se simte să-și acorde timpul unei cauze. Adesea, aceste activități devin punctul culminant al timpului petrecut împreună cu familia ta.

Educă-ți copilul și roagă-l să doneze o parte din alocația sa către organizații de caritate

O modalitate de a începe să-ți ajuți copilul să învețe ce este generozitatea este să-i sugerezi să doneze o parte din alocația sa către organizații de caritate. Nu trebuie să fie o sumă mare. Încearcă, în schimb, să-l înveți să ofere un procent din ceea ce are. În acest fel, își va da seama că a oferi înseamnă a lua o parte din ceea ce are și a o folosi pentru a ajuta pe altcineva.

Dacă poți, lasă copilul să aleagă ce organizație caritabilă ar dori să sprijine, astfel încât să simtă o legătură personală cu aceasta. Fie că este vorba despre donații către adăpostul local pentru animale sau pentru a cumpăra alimente celor nevoiași, este bine să înțeleagă pe cine ajută cu donațiile sale.

Înainte de toate aceste lucruri, copilul trebuie să știe ce sunt banii, unde sunt ei făcuți, de ce trebuie să economisească, cât poate cheltui pe lucruri necesare și cât poate aloca donațiilor. Toate întrebările copiilor au acum un răspuns: cursul de Inteligență financiară pentru copii.

Nu de puține ori, copiii aud că e important să fii responsabil cu banii, adică să fii atent cum îi cheltuiești și, mai ales, să economisești. Dar oare de ce este important să economisești și care ar fi provocările cu care te confrunți când vrei să pui bani deoparte?

Inteligența financiară se formează încă din primii ani de viață. Întreaga percepție despre bani pleacă din copilărie și ne va influența deciziile financiare pe tot parcursul vieții. De aceea, prin cursul de Inteligență financiară pentru copii, BCR aduce mai aproape de cei mici concepte și termeni financiari. Un mediu prietenos, în care educația și joaca își dau mâna și îi ajută pe copii să fie mai inteligenți financiar. Înscrie-te și tu la curs aici>>

Laudă-i impulsul de a dărui

Când vezi că al tău copil face un act de generozitate, subliniază acest lucru și laudă-l. Ajută-l să pună în cuvinte sentimentele pozitive pe care le are atunci când îi ajută pe alții. Dacă, de exemplu, își ajută sora să găsească ceva ce a pierdut, spune-i că a fost un lucru amabil din partea lui și că se poate simți mândru că și-a acordat timp pentru a o ajuta.

Crează oportunități

Copiii vor să ajute, dar pur și simplu nu știu cum pot face asta. De aceea, este bine să discuți cu copilul tău despre modalitățile prin care ar putea fi de ajutor, găsește activități care sunt aliniate cu interesele sale. De exemplu, dacă iubește animalele și voluntariatul, sprijinirea unui adăpost pentru animale ar putea fi o alegere bună.

Copiii mai mici pot găsi conceptul de donație puțin confuz, mai ales dacă acea cauză nu le atinge direct propriile interese sau preocupări. Este posibil să nu înțeleagă pe deplin ce înseamnă să donezi bani pentru a ajuta victimele unui dezastru natural. În schimb, le poate fi mai ușor de înțeles să ofere hrană pentru pisicile de la un adăpost de animale local, unde pot vedea efectiv animalele.

Educația financiară începe de la o vârstă fragedă. Cei mici cresc într-o lume cu multiple oportunități. De aceea, au nevoie să învețe de mici ce sunt banii și cum să folosească banii ca pe un instrument pentru o viață mai bună, nu ca pe o povară. Cursul Școala de bani pentru părinți, care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro, te învață cum să vorbești despre bani pe înțelesul copiilor.

Fii generos cu copilul tău

Poți modela generozitatea fiind chiar tu generos cu copilul tău. Acest lucru poate lua forma timpului suplimentar petrecut împreună sau cuvintelor amabile. De exemplu, îi poți face o ciocolată caldă într-o zi răcoroasă, ciocolată pe care nu se aștepta să o primească.
Fii răbdător/răbdătoare

Nu uita: unii copii pot fi reticenți în a-și dona bunurile, timpul sau banii. Copiii cu anumite trăsături de temperament, cum ar fi dificultatea de a se adapta la idei noi, pot renunța mai greu la bunurile lor. Acest lucru este valabil și pentru copiii aflați în anumite stadii de dezvoltare, cum ar fi copiii mici care își dezvoltă un sentiment al propriei identități prin „deținerea” lucrurilor sau copiii de vârstă școlară care au devenit colecționari și sunt destul de atașați de aceste articole.

Copiii sunt în mod natural egocentrici și trebuie să fie învățați să se gândească la nevoile altora.

Concentrează-te pe bunele intenții ale copilului tău

Recunoașterea chiar și a celei mai mici mișcări către generozitate va face mai probabil ca el să devină și mai generos în viitor. Scopul este de a face din procesul de a oferi o parte naturală a vieții copilului tău.

Răbdarea și exemplul din partea ta vor ajuta în mare măsură copilul să dezvolte un spirit de generozitate și să descopere că dăruirea poate fi cel mai bun cadou dintre toate.

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️