Antrenamentul la oliță și constipația - cum putem regla natural tranzitul intestinal al bebelușului?

Antrenamentul la olita si constipatia - cum putem regla natural tranzitul intestinal al bebelusului?

Antrenamentul la oliță și constipația - cum putem regla natural tranzitul intestinal al bebelușului?

Pe scurt

  • Dacă te-am ruga să ghicești care sunt semnele de constipație la copiii mici, probabil ai menționa încordarea pe oliță, durerile de burtă și desigur, consistență crescută a materiilor fecale.

     

    Toate acestea sunt semne de constipație, dar NU sunt semne de constipație cronică.

Constipația este foarte comună în copilărie

Constipația este o problemă comună în copilărie, cu o prevalență estimată de 3% în întreaga lume. Pentru 17% până la 40% din cazurile la copil, constipația debutează în primii ani de viață.

Când ne gândim la constipația cauzată de antrenamentul la oliță, genul de constipație pe care ni-l imaginăm ar fi acesta: dai jos scutecul, copilul refuză să facă la oliță, părintele refuză să returneze scutecul, copilul nu are scaun timp de două zile, iar rezultatul este încordare și lacrimi când, în final, copilul nu mai poate reține scaunul.

Acest tip de constipație poate duce la constipație cronică, dar constipația cronică în sine vine cu simptome complet diferite. De fapt, este posibil să nu observi niciunul dintre simptomele clasice, deoarece copilul devine cronic constipat. Poți trece de la utilizarea frecventă și ușoară a oliței la o constipație severă fără să observi nici un semal de alarmă.

Dar este posibil, de asemenea, ca cel mic să fi fost constipat cronic chiar înainte de a începe antrenamentul la oliță.

Dar ce este constipația cronică?

Când un copil este constipat cronic, o masă de materii fecale se acumulează în rect sau colon, întinzând intestinul. Materiile fecale proaspete care se mișcă prin intestin sunt prinse în spatele blocajului și „se acumulează” umplând și întinzând intestinul.

Când materiile fecale de o consistență moale se acumulează în sfârșit în jurul blocajului, unele se vor lipi de el, construind un blocaj asemenea unei stalagmite interne. Restul materiilor fecale vor ajunge în rect foarte moi, deoarece nu au fost procesate într-un scaun solid.

Bebelușii și copiii care sunt antrenați la oliță prea devreme (antrenamentul la oliță trebuie să înceapă în jurul vârstei de 3 ani, dar nu mai devreme de 2 ani), sunt expuși riscului de constipație cronică, deoarece controlul intestinului le poate depăși încrederea socială. Dacă simt nevoia de a face caca într-un moment în care le este incomod să facă acest lucru, vor reține scaunul. Dar uneori, dacă rezistă prea mult astfel, când în sfârșit vor face, nu vor ieși toate materiile fecale - și acesta poate fi începutul unui blocaj - fără niciun semn clasic de avertizare de constipație. Poate fi, de asemenea, începutul unui obicei de reținere a scaunelor, iar asta este și mai greu de gestionat.

Recunoașterea constipației la copiii mici

 Spune că trebuie să facă treaba mare, merge să găsească olița, se așează, dar apoi nu face nimic.
 Scaune bicolore sau cu o dublă consistență. Dacă începutul scaunului este dur și bine format, dar sfârșitul este foarte moale, acesta poate fi un semn de avertizare timpurie.
 Mirosul. Da, materiile fecale miros. Dar, dacă mirosul este atât de urât încât vrei să vomiți, nu este un semn bun.
 Circumferința mare a scaunului eliminat. Scaunul unui copil ar trebui să aibă aproximativ jumătate din lățimea încheieturii mâinii. Dacă este mai gros decât atât, intestinul s-a întins.
 Cantități variate de materii fecale pe care nu le poți explica.
 Dacă copilul tău mănâncă destul de constant, dar nu are scaune constante, ia asta ca pe un avertisment.
 Modificarea programului sau a frecvenței mișcării intestinale. De exemplu, dacă copilul tău obișnuia să aibă un scaun la ora 7 dimineața în fiecare zi, iar acum nu mai face asta, este important să îl observi cu atenție în continuare, deoarece poate fi un semnal de alarmă.
 De asemenea, dacă copilul tău antrenat la oliță are brusc lenjeria murdară poate fi tot un semnal care să îți atragă atenția.
 Pofta de mâncare redusă, dureri de burtică, iritabilitate - toate acestea pot fi cauzate de constipație sau de reținerea scaunelor.
 Burtica tare. Dacă copilul are o masă foarte mare de materii fecale în interiorul său, poate avea o burtică destul de mare și tare.

Cum să faci față constipației ușoare la copiii mici

Dacă ești în stadiul de „suspiciune” și nu crezi că trebuie să implicați medicul pediatru, există câteva modalități de a trata constipația ușoară:

 Asigură-te că cel mic primește suficiente fibre: fibrele îi ajută pe copii să aibă un tranzit intestinal regulat, creând scaune moi, care trec ușor și crează contracții care mențin alimentele în mișcare prin tractul intestinal. Fibrele se găsesc în alimente precum fructe, legume și cereale integrale.
 Încorporează mai multe lichide: la fel ca fibrele, lichidele - precum apa - ajută la înmuierea scaunelor și astfel vor trece mai ușor.
 Mișcarea este de aur: exercițiile fizice stimulează digestia și ajută la prevenirea constipației.

Abordează constipația cu o soluție blândă, dar eficientă

Unul dintre cei mai importanți pași ai copilăriei, atât pentru cel mic, cât și pentru părinți, este trecerea de la scutece la oliță, care diferă de la copil la copil, nu există o rețetă sigură, ci procesul depinde de gradul de dezvoltare și înțelegere al copilului.

Este importantă implicarea părinților, fiind un proces care necesită multă răbdare și înțelegere de ambele părți. Da, răbdarea este importantă în acest proces, iar în cazul în care apare constipația, o soluție blândă și delicată, dar eficientă, ar putea fi administrarea de siropuri pe bază de extracte de plante standardizate. În acest caz, ghidurile recomandă ca tratamentul să continue încă o lună după dispariția simptomelor.

LAXODEP® sirop este un complex unic de fibre prebiotice (inulină și fructooligozaharide), suc concentrat de prune, mană de frasin (acțiune similară lactulozei) și extracte standardizate din roiniță, nalbă de pădure, fenicul și mușețel, care ajută la combaterea constipației și reglarea tranzitului intestinal, a crampelor intestinale și a flatulenței. Cu o combinație unică de prebiotice și fitoextracte standardizate, acesta ajută la eliminarea gazelor și diminuarea crampelor, calmează inflamația mucoasei gastrointestinale, ajută la reglarea tranzitului intestinal, stimulează peristaltismul intestinal și înmuierea scaunului, reduce timpul de tranzit și formează un strat lubrefiant care favorizează eliminarea ușoară, fără dureri, a conținutului intestinal.

LAXODEP® sirop - De primă intenție în combaterea constipației.


BENEFICII

 Previne și combate constipația
 Ajută la reglarea tranzitului intestinal
 Stimulează peristaltismul intestinal și înmuierea scaunului
 Reduce timpul de transit
 Ajută la eliminarea gazelor și diminuarea crampelor
 Calmează inflamația mucoasei gastrointestinale
 Formează un strat lubrefiant care favorizează eliminarea ușoară, fără dureri, a conținutului intestinal

Tratamentul tulburărilor de tranzit intestinal

Prevenția și tratamentul constipației

Cumpara LAXODEP ® sirop 150 ml | 48.10 lei

Sugari 6 luni-1 an: 2,5 ml pe zi, la o oră distanță de mese

Copii 1-3 ani: 5 ml pe zi, la o oră distanță de mese

Copii 3-6 ani: 7,5 ml pe zi, la o oră distanță de mese

Copii 6-12 ani: 10 ml pe zi, la o oră distanță de mese

Adulți: 10-20 ml pe zi, la o oră distanță de mese

Recomandări de administrare

În constipația tranzitorie: minim 2 săptămâni

În constipația cronică minim 2 luni pentru un efect de

- reeducare a reflexului de defecație

- antrenare a peristaltismului intestinal

prebiotice – inulină și Actilight® 950 P fructooligozaharide (FOS), suc concentrat de prune (Prunus domestica), mană de frasin (Fraxinus ornus), roiniță (Melissa officinalis)/(4:1), nalbă de pădure (Malva sylvestris)/(4:1), mușețel (Matricaria chamomilla)/(1-2:1), portocală dulce (Citrus sinensis), fenicul (Foeniculum vulgare).

* extracte standardizate

LAXODEP® sirop nu conține zahăr, gluten și lactoză.

Inulina și Actilight® 950 P fructooligozaharide

Complex de prebiotice, cunoscut mai ales pentru rolul de stimulare a creșterii bifidobacteriilor în colon, are și acțiune dovedită în reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației datorată capacității fibrelor de a crește masa scaunului. Astfel, ajută la ușurarea defecației, reducerea timpului de tranzit în tractul intestinal, combătând constipația.

Sucul concentrat de prune

Pruna este bogată în zaharuri, pectine, acid malic, acid citric, vitamine (A , B, C), flavonoide, potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu, mangan și carotenoide cu acțiune laxativă sigură. Este recomandată pentru copii și persoanele în vârstă.

Mana de frasin

Acțiunea sa laxativă (lactulose-like) și diuretică se datorează prezenței manitolului: este dificil de absorbit, reține apa în intestin, provocând astfel o creștere a masei fecale și stimulând peristaltismul. Pentru proprietățile sale laxative ușoare și gustul dulce, mana este foarte indicată atât pentru copii, cât și pentru femeile însărcinate: fără gust neplăcut, colici și greață.

Roinița

Bogată în ulei esențial și flavonoide, ajută la ameliorarea durerii abdominale cauzate de spasme ale musculaturii netede la nivel digestiv și de aerul în exces din intestin. Datorită acțiunii sale stomahice, este folosită ca un carminativ și spasmolitic în tulburările dispeptice (greața și flatulența): utilizată și împotriva vărsăturilor în sarcină. Datorită proprietăților sale antispastice, este utilă în tratamentul tuturor formelor de colită, colon iritabil, gastrită, greață și vărsături.

Nalba de pădure

Bogată în mucilagii, are acțiune antiinflamatoare, protectoare și emolientă asupra mucoasei intestinale inflamate. Mucilagiile sunt compuse din carbohidrați, care creează în apă soluții coloidale, cu proprietăți antiinflamatoare și emoliente locale. Fiind substanțe higroscopice, sunt facilitate peristaltismul și înmuierea scaunului. Este utilizată în tratamentul constipației, colitei și al sindromului intestinului iritabil.

Mușețelul și feniculul

Mușețelul are acțiune antiinflamatoare și spasmolitică, în special la nivelul mucoasei gastrice, datorită acțiunii sinergice a uleiului volatil (componentă lipofilă) cu flavonoidele (hidrofile). Feniculul are acțiune antispastică și prokinetică. Îmbunătățește tranzitul intestinal natural, previne formarea de gaze în exces și scurtează timpul de tranzit. Îmbunătățește digestia alimentelor și reduce contracțiile și spasmele mușchilor intestinali.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII