Joaca în aer liber poate să vină și cu mici accidente. Cum ne educăm copilul să prevină loviturile și, în caz că nu reușește, cum îi oferim primul ajutor?

Copiii sunt mici exploratori

În calitate de părinți, este responsabilitatea noastră să îi învățăm pe copii despre măsurile de siguranță și despre cum să își asume anumite riscuri. Pe măsură ce aceștia cresc, viața devine o aventură din ce în ce mai mare pentru ei. Sunt din ce în ce mai activi, mai independenți și tot mai dornici să descopere lumea din jurul lor. De multe ori, le lipsește atenția, momente în care se produc căzături sau accidentări care le provoacă tristețe, durere și disconfort și generează îngrijorare pentru noi, ca părinți.

Ce facem însă pentru a minimiza pe cât posibil aceste riscuri? Copiii sunt mici exploratori, dar cu puțină planificare și câteva reguli de siguranță, poți reduce riscurile de accidentare, atât în casă, cât și în aer liber.

Riscuri, pericole și copii mici

Pe măsură ce copiii mai mici își dezvoltă percepția riscului, supravegherea adulților este esențială, deoarece nu sunt conștienți de cât de periculoasă sau nesigură ar putea fi o situație. Cu toate acestea, asumarea riscurilor nu este un lucru rău. De fapt, este considerată o parte esențială a creșterii. Asumându-și riscuri, percepția copilului va fi instruită și dezvoltată pentru a determina comportamente riscante și nesigure.

Atunci când copiii nu merg suficient de departe cu joaca, devine plictisitor, iar dacă trec limita, intervine un sentiment de teamă. Este ca un experiment științific, în care copiii își testează mediul și determină cu ce se simt confortabil.

Jocul riscant în copilăria timpurie poate ajuta la dezvoltarea încrederii în sine a copilului, a rezistenței, a abilităților de funcționare executivă și chiar a abilităților de gestionare a riscurilor. Atunci când copiii își asumă riscuri, învață să-și testeze limitele, să-și înțeleagă capacitățile fizice și să își dezvolte capacitatea de a fi oarecum autosuficienți. Experiențele sigure de asumare a riscurilor ajută copilul, de asemenea, să învețe mai multe despre sine și să dezvolte strategii de adaptare emoțională pentru viitor.

Fiecare copil abordează noi oportunități în mod diferit, așa că este important să-l ghidăm și să-i oferim modalități relevante pentru vârsta sa de a aborda aceste experiențe atunci când începe să-și asume riscuri.

Învață-ți copilul despre regulile de siguranță

Copilul ar trebui să știe regulile de siguranță încă de la o vârstă fragedă; chiar de la 2 anișori, copiii vor începe să respecte regulile dacă le sunt explicate. Cu toate acestea, nu trebuie să te aștepți ca cel mic să acționeze într-o manieră sigură și fără riscuri de fiecare dată când se apropie de o situație riscantă.

Pentru a-ți ajuta copilul să învețe despre siguranță, utilizează aceste metode:

Folosește activități distractive, interactive și practice. Prin participare, copiii învață să fie conștienți de lucrurile și pericolele potențial periculoase de evitat, dar și de a câștiga un respect sănătos pentru măsurile de siguranță.
 Arată-i ce înseamnă un comportament sigur. Majoritatea copiilor vor copia acțiunile părinților, dar nu și îndrumările verbale, de aceea, fii un exemplu de urmat.
 Repetă des regulile de siguranță și fii consecvent. Explică copilului ce faci și de ce o faci, folosind un limbaj pe care îl poate înțelege.
 Încurajează jocul în siguranță. Învață copilul cum să evite diverse accidentări, cum ar fi cele rezultate în urma unor căzături neașteptate la locul de joacă.
 Gestionează mediul de risc al copilului, dar încearcă să nu-l controlezi. Acest lucru îl ajută să exploreze liber și să-și exerseze abilitățile personale de siguranță, cu beneficiul suplimentar de a-și dezvolta încrederea și competența în abilitățile sale.

Pe măsură ce copilul tău crește, învață-l să evite pericolele, rănile și să se protejeze. Dacă se rănește accidental, păstrează-ți calmul și îngrijește-i rănile. Copilul tău poate deveni mai stresat dacă simte panica ta. În loc să-l cerți, folosește accidentările ca oportunități pentru a-l învăța despre siguranță. Totul face parte din creștere și învățare.

O altă parte cheie a siguranței la locul de joacă este ca cei mici să știe câteva reguli importante:

 Nu împingi niciodată pe nimeni, dar mai ales în timp ce te afli pe un tobogan, balansoar, leagăn sau orice alt echipament de joacă.
 Folosește echipamentul în mod corespunzător - de exemplu: coboară pe tobogan cu picioarele înainte, nu urca pe exteriorul balustradelor, nu sta pe leagăn în picioare, etc.
 Verifică întotdeauna pentru a te asigura că nu există alți copii în calea ta dacă vrei să folosești un anumit echipament de joacă (de exemplu leagănul).
 Poartă întotdeauna o cască în timp ce te plimbi cu bicicleta sau trotineta, dar scoate-o când te afli pe terenul de joacă.
 Nu folosi niciodată echipamentul de joacă umed deoarece umiditatea face suprafețele alunecoase.
 Verifică echipamentul de la locul de joacă în timpul verii, deoarece poate deveni periculos de fierbinte, în special toboganele metalice, balustradele și treptele. Arsurile de contact se pot produce în câteva secunde.
 Poartă haine fără șnururi și evită brățările sau diversele coliere, deoarece ar putea fi prinse de echipamente și pot sugruma accidental.
 Folosește crema de protecție solară chiar și în zilele înnorate!

Cum să tratezi tăieturile, zgârieturile și alte răni minore la copii

Majoritatea copiilor vor avea vânătăi, tăieturi și zgârieturi în urma timpului petrecut la joacă afară. Aceste răni sunt de obicei minore și ușor de îngrijit. Urmând acești pași de prim ajutor, copilul tău se va întoarce la joacă cât ai clipi. Dar nu uita: rănile mai mari sau mai adânci pot necesita îngrijire medicală.

 Spală-ți mâinile astfel încât să fie curate înainte de a ajuta copilul. Prevenirea infectării rănii este prima ta prioritate.
 În primul rând, dacă rana sângerează, ia un tifon steril sau o cârpă curată și apasă ferm pe rană până când sângerarea se oprește.
 Curăță rana cu apă rece.
 Păstrează un bandaj pe tăietură până se oprește sângerarea și rana se vindecă.
 Du copilul la medic dacă nu poți opri sângerarea, crezi că poate exista o leziune mai gravă sau dacă observi semne de infecție în timp ce rana se vindecă.
 Păstrează tăieturile și zgârieturile departe de razele soarelui în timp ce se vindecă, pentru a evita formarea cicatricilor mai evidente.
 Dacă copilul are doar o vânătaie, pune-i o compresă rece pe zona afectată și ținei-o pe vânătaie timp de 10 până la 15 minute. Repetă, dar nu mai mult de o dată pe oră, iar între timp utilizează un tratament local cu geluri calmante, din plante, pentru a ajuta la calmarea durerii și la vindecarea rapidă a zonei. De asemenea, nu ține gheață sau nimic înghețat direct pe pielea copilului.

Adulții pot ajuta la prevenirea rănilor asigurându-se că cei mici folosesc în mod corespunzător echipamentele de joacă. Dacă se întâmplă un mic accident, adultul poate ajuta copilul și-i poate acorda imediat primul ajutor necesar. În cazuri mai grave, este necesar sfatul medicului.

SFAT: Nu uita, copiii ar trebui să fie întotdeauna sub supravegherea unui adult la locul de joacă!

Categorie:Sfaturi Utile