Copilul are o contuzie sau o vânătaie? Medicul ne explică diferența și ce e de făcut

Ce sunt contuziile?

O contuzie este un traumatism care provoacă strivirea țesuturilor profunde, fără ruperea tegumentului (adică fără să curgă sânge), în urma lovirii cu un obiect dur. Tocmai de aceea, am stat de vorbă cu medicul specialist: doamna doctor Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru, care ne-a explicat mai multe despre contuziile la mâini și picioare, tipuri de contuzii în funcție de localizare și despre intensitatea acestora.

Contuziile generează inflamație și durere locală, putând chiar să limiteze capacitatea de mișcare a unei articulații din apropiere.

În cazul în care accidentarea a fost una gravă, se poate ca în afară de contuzie să existe și o fractură, o luxație sau o entorsă.

Contuziile superficiale poartă numele de echimoze sau vânătăi - apar prin ruperea vaselor din piele și țesutul celular subcutanat - pielea este de culoare mov, vânătă. Echimoza se vindecă spontan în 2-3 săptămâni.

Ce sunt hematoamele?

Pe de altă parte, hematomul este o contuzie mai profundă - apare prin ruperea vaselor din țesutul celular subcutanat și acumularea de sânge în acest spațiu; evoluția poate fi spre absorbție sau încapsulare. Tratamentul poate fi unul conservator (comprese reci și gel calmant) sau chirurgical (evacuare și drenaj).

În contuziile profunde putem întâlni: seroame postraumatice, sindrom de compartiment sau de strivire.

Cu toate acestea, majoritatea contuziilor sunt minore și se vindecă rapid, fără a fi nevoie de intervenții medicale.

Remedii naturale pentru a trata contuziile

Vânătăile apărute în urma contuziilor pot fi dureroase și inestetice, dar pot fi tratate cu succes acasă pentru a reduce durerea copilului și pentru a încuraja o estompare mai rapidă. Următoarele 4 remedii naturale despre care am discutat într-un articol precedent vor fi de mare folos >>

Categorie:Sfaturi Utile