Sfatul psihologului și specialistului în parenting: Cum abordăm subiectul banilor cu copiii, pe înțelesul lor?

Sfatul psihologului și specialistului în parenting: Cum abordăm subiectul banilor cu copiii, pe înțelesul lor? | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Dacă am povestit în timpul emisiunii și în articolul anterior alături de Claudia Oprescu - Coordonator Școala de bani, BCR - despre cât de important este să abordăm cu cei mici subiecte legate de bani, rolul lor și obiceiurile sănătoase care i-ar putea transforma în viitori adulți responsabili, a venit momentul să aflăm și cum se văd lucrurile acestea și prin ochii blânzi ai psihologului, ai specialistului de parenting, iar pentru acest lucru am avut plăcerea să o avem alături de noi pe Gabriela Maalouf - Psiholog Clinician, Psihoterapeut, Specialist parenting.

De la ce vârstă ar trebui să le vorbim copiilor despre bani și care ar trebui să fie primele noțiuni, astfel încât să nu oferim foarte multă informație greu de asimilat, dar nici să amânăm subiectul gândindu-ne că ei sunt prea mici pentru astfel de informații?

Înainte de a ne gândi la bani și cum să le explicăm copiilor ce sunt banii, trebuie să ne așezăm pe canapea și să ne luăm un moment în care să ne gândim la conceptul simplu din spatele banilor și a ceea ce se poate întâmpla cu ei - și anume la folosul lor. Și dacă ne gândim la cum folosim banii (alimente, haine, facturi etc.), răspunsul la întrebare este foarte simplu: de foarte mici, de la 2-3 ani, în funcție de ritmul de dezvoltare al fiecărui copil, iar subiectul poate fi abordat foarte ușor în jocul de acasă și chiar la cumpărături. Iar dacă noi începem un joc frumos de rol, copiii vor înțelege în timp că nu tot ce zboară se mănâncă. Astfel, le explicăm că lucrurile ce îi înconjoară, dacă nu sunt produse de noi (de exemplu cultivarea legumelor și fructelor în grădină) cel mai adesea sunt cumpărate și astfel învață conceptul de bază.

Am aflat despre vârsta potrivită de la care le putem vorbi despre bani, însă care este vârsta de la care un copil poate să își gestioneze banii?

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că am făcut acest joc de rol, că cei mici l-au înțeles, iar apoi să îi întrebăm cum ar gestiona și cum s-ar descurca cu 5 lei pe zi, pe săptămână sau pe lună, de exemplu, și apoi să facem o listă cu ce și-ar dori copilul să-și cumpere, dar care sunt și nevoile sale. Apoi, să îi oferim bugetul și să observăm cum îl poate gestiona într-o săptămână. Răspunsul este probabil undeva pe la 6-7 ani, când copiii învață să scrie și să socotească. Dar, în același timp, nu trebuie să uităm să întrebăm copilul la ce a folosit acei bani pentru a ne asigura că nu a intrat la niște cheltuieli care nu ar fi corespunzătoare.

Există foarte multe cazuri în care cei mici primesc recompense financiare pentru că dau cu aspiratorul, șterg praful, pentru diverse activități ale casei sau rezultate bune la școală. Cum este potrivit să procedăm? Când este cazul să recompensăm un copil, de fapt?

Gabriela Maalouf nu este pro recompensei, dar nici pedepsei, deoarece le folosim adesea cel mai greșit. Cel mai bine este să fim adepți ai consecințelor. De exemplu: dacă nu ți-ai făcut tema, s-ar putea ca la școală, relația dintre tine și profesoară să se deterioreze. Copilul trebuie să înțeleagă că există consecințe, dar noi, în loc să lăsăm consecințele să aibă loc în mod natural, folosim aceste pedepse sau recompense care strică relația de cele mai multe ori și cu mâncarea, și cu școala, dar și cu banii. Și iarăși ne întoarcem la liste cumva, care nu trebuie neapărat scrise dar trebuie dezbătute: hai să vedem ce face parte din normalul și naturalul vieții de familie și vieții școlare. În viața de familie este normal să îți faci curat în cameră, să strângi după tine, să îți ordonezi lucrurile, dar dacă vrei să faci ceva extra pentru a-ți cumpăra ceva, atunci este nevoie să faci anumite lucruri în plus, cum ar fi să speli o săptămână vasele (pe ale tuturor, nu doar pe ale tale). Iar la școală este la fel: e normal și natural să îți faci temele pentru a doua zi și să fii responsabil/ă de relația cu profesorii/colegii, iar dacă vrei niște bani extra atunci ar trebui să faci niște proiecte suplimentare. Și atunci, copilul observă că acestea sunt niște consecințe ale unui comportament potrivit și extra din ceea ce vine din normal, fără să menționăm cuvântul recompensă sau pedeapsă.

Dacă părinții sunt persoane econome, și copiii vor fi la fel? Cât de important este exemplul de acasă?

Ține foarte mult și de personalitate, de caracter și de cum e construit omul să fie. Ține de felul în care ești dar și de modelul părintelui, care te poate ajuta în cazul în care ești un cheltuitor și te poate ghida pe un drum bun. Dar invers s-ar putea să nu meargă. De obicei, este foarte greu să îi pui să cheltuiască pe cei care au un spirit econom foarte bine evidențiat. Acolo lucrurile stau foarte echilibrat chiar dacă părinții sunt cheltuitori.

Am vorbit despre gestionarea bugetului, despre recompense și economii. Cu toții, ca părinți, ne dorim să creștem copii generoși, empatici, darnici. Însă nu e atât de simplu să înveți un copil să dăruiască. De unde începem?

Empatia și generozitatea pot fi modelate, deoarece empatia este o abilitate umană care a venit progresiv și pe care am o învățăm cu timpul. Nu am fost tot timpul la fel de empatici și nu am fost tot timpul foarte empatici. Pe măsură ce a trecut timpul și ne-am găsit cumva confortul și trăim într-o lume mai sigură și mai lipsită de pericole eminente, avem și timp să ne vedem unii pe alții și să observăm ce am putea face pentru cei de lângă noi. Și atunci, empatia se modelează prin exemplu; să facem fapte bune întâmplătoare și fără a aștepta ceva la schimb. De exemplu, copiii dacă văd ce jucărie anume, unde/la cine ajunge și de ce - plus... dacă mai scriu și o scrisoare copilului ce va primi jucăria - devin foarte disponibili, deoarece totul este foarte real, foarte palpabil - asta deoarece ei nu trăiesc în abstract.

Inspirație: Idei interesante de jocuri/tehnici de a vorbi cu cei mici despre bani, limite, econimisire

Cărțile și poveștile terapeutice funcționează foarte bine, la fel și cursurile de educație financiară cu îndrumarea specialiștilor, acestea fiind o resursă foarte utilă. Apoi, ideile de joacă sunt nenumărate, de exemplu copiii pot face diverse standuri (tot fiind vară) la care nu doar să vândă ci să și înțeleagă la finalul zilei cât de ușor sau cât de greu se fac banii, asta după ce au scăzut ce era de scăzut, cum ar fi cumpăratul lămâilor, zahărului și apei pentru un stand de limonadă.

În tot acest timp, membrii comunității au fost foarte activi și ne-au transmis o mulțime de întrebări foarte interesante pentru Gabriela. O parte dintre acestea fiind:

 Copilul meu de 12 ani pune mare presiune pe noi să ținem pasul cu colegii de la școală (laptop, haine scumpe etc.). Cum îi putem spune fără a-i crea o traumă că nu avem suficienți bani?

 Cum îi spun copilului că nu îi pot cumpăra ceva, fără să urmeze o criză de plâns sau un tantrum? Ce tactică să aplic?

Răspunsurile la aceste întrebări și nu numai le vei putea afla ascultând emisiunea difuzată integral pe canalul nostru de YouTube <<aici>>.

În final, vrem să le mulțumim, din nou, invitaților care ne-au fost alături în cadrul emisiunii și vouă, tuturor celor care ați urmărit cu interes emisiunea, live sau ulterior. Mulțumim sponsorului acestei emisiuni - Școala de bani, BCR - și partenerului media ClubulBebelușilor.ro și vă invităm să urmăriți emisiunea integral (dacă nu ați reușit încă) pentru a descoperi răspunsuri și la alte întrebări interesante, adresate de membrii comunității Desprecopii!

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️