Care sunt beneficiile păstrării celulelor stem într-o bancă și câți ani pot fi păstrate?
Stocarea sângelui din cordonul ombilical al copilului la naștere este o oportunitate unică pentru viitorii părinți. Cordonul ombilical al nou-născutului conține sânge bogat în celule stem hematopoietice, iar țesutul de cordon ombilical este bogat în celule stem mezenchimale. Aceste celule stem pot fi stocate și utilizate pentru a trata diferite boli și afecțiuni. La persoanele cu anumite probleme de sănătate, acestea pot fi folosite pentru a produce celule noi sănătoase și pentru a înlocui celulele deteriorate.
• Iată mai multe detalii importante despre care sunt beneficiile păstrării celulelor stem într-o bancă și câți ani pot fi păstrate, de la doamna Raluca Nica, Șef de laborator Biogenis.
Celulele stem sunt folosite de peste 30 ani pentru a trata peste 80 de boli grave
Printre acestea, se numără:
tulburări genetice;
afecțiuni ale sistemului imunitar;
cancere, cum ar fi leucemia și limfomul.
În ultimii câțiva ani, utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical s-a extins în domeniul medicinei regenerative prin studiile clinice efectuate pentru afecțiuni precum autismul și leziunile cerebrale.
Țesutul de cordon ombilical conține celule stem mezenchimale cu proprietăți antiinflamatoare și de regenerare a țesuturilor. Stocarea țesutului de cordon ombilical asigură familiilor o sursă suplimentară de celule stem care acționează diferit față de celulele stem din sângele de cordon.
Terapia celulară este un tratament de Medicină Regenerativă care constă în obținerea de celule stem pentru a le reintroduce ulterior în pacient cu scopul de a îmbunătăți capacitatea organismului de a regenera celulele deteriorate sau bolnave. Cu predilecție în astfel de terapii se folosesc celulele mezenchimale.
Atunci când se folosesc celule stem proprii, acest tip de transplant se numește transplant autolog.
O altă variantă este transplantul alogen, în care sursa de celule stem este de la o rudă apropiată sau de la o persoană compatibilă genetic.
Între primitorul de celule stem (persoana care utilizează celulele stem) și donatorul de celule stem trebuie să existe histocompatibilitate.
Avantaje în utilizarea transplanturilor de celule stem
Există multe avantaje în utilizarea transplanturilor de celule stem pentru tratarea afecțiunilor medicale, mai degrabă decât în utilizarea transplanturilor de măduvă osoasă. Sângele din cordonul ombilical este mai ușor de colectat decât măduva osoasă, iar recoltarea este non invazivă și nedureroasă pentru donator. Calitatea celulelor stem tinere, provenind din cordonul ombilical, este superioară celor adulte, recoltate din măduvă. În același timp, folosind celule stem ombilicale, sunt eliminate riscurile semnificative la care se supun donatorii de măduvă.
Depozitarea celulelor stem într-o bancă privată
Alegerea depozitării celulelor stem într-o bancă privată conferă dreptul de a utiliza celulele stem pentru a beneficia direct un membru al familiei care are nevoie, inclusiv un membru apropiat al familiei sau fratele copilului și desigur donatorul, adică posesorul propriilor celule.
În plus, un alt beneficiu al stocării celulelor stem într-o bancă privată este reprezentat de exclusivitatea pe care familia o deține asupra probei. Atunci când donați către o bancă publică de celule stem, nu puteți decide cine va folosi sângele copilului vostru - acesta va fi utilizat pentru a ajuta o altă persoană care are nevoie.
Odată celulele înghețate și depozitate la temperaturi criogenice, oamenii de știință au stabilit că întreaga activitate celulară se oprește. Fără mișcare moleculară, nu există potențialul de deteriorare ulterioară, ceea ce înseamnă că celulele pot fi stocate pentru perioade lungi de timp fără a le compromite integritatea.
În prezent, nu există o dată limită de utilizare pentru celulele stem din sângele din cordonul ombilical. Cercetările publicate sugerează că, după 23 de ani de crioconservare, celulele stem din sângele ombilical nu prezintă degenerare. Celulele stem din sângele și țesutul cordonului ombilical rămân viabile pe termen nedefinit.
În laboratorul Biogenis, atât sângele, cât și țesutul sunt testate din punct de vedere microbiologic, iar sângele matern este testat din punct de vedere virusologic. Unitățile procesate de sânge și țesut sunt criostocate în criotancuri de carantină până se definitivează toate testele microbiologice și virusologice și apoi sunt transferate în criostate cu produse valide sau ușor contaminate. Există un volum minim și un număr de total de celule nucleate pentru care unitățile sunt acceptate pentru stocarea definitivă în condiții de criogenare.
La Biogenis, contractele se semnează pe durată nedeterminată. Acestea se pot încheia oricând după primul an, la solicitarea familiei, singura condiție fiind efectuarea plăților la zi. Astfel, familia beneficiază de flexibilitate și poate stoca proba de celule stem atâta timp cât dorește. De asemenea, contractul se încheie după utilizarea tuturor probelor stocate.
În ceea ce privește modalitatea de plată pentru stocarea celulelor stem, părinții pot opta pentru o taxă anuală de stocare sau pentru plata anticipată pentru o perioadă de 5, 10 sau 18 ani de stocare.
Pachetele Biogenis
Cât costă recoltarea?
Biogenis este o bancă de celule stem privată ce face parte din grupul FamiCord, grup European de bănci de celule stem cu locaţii de stocare proprii, partenere şi comerciale în România, Spania, Letonia, Polonia, Germania, Italia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite.
Accesează mai jos pagina unde sunt explicate clar pachetele de recoltare Biogenis şi preţurile acestora.