Recoltarea celulelor stem la naștere: Cât de importantă este și cum ajută? Răspunsuri și recomandări de specialitate

Recoltarea celulelor stem la nastere: Cat de importanta este si cum ajuta? Raspunsuri si recomandari de specialitate | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

De un deceniu suntem martorii unei revoluții în utilizarea celulelor stem. Suntem martori ai trecerii de la celulele stem hematopoietice care se folosesc deja de decenii bune, la celulele stem mezenchimale. Acestea aduc premise foarte bune pentru obținerea unor tratamente care au dat rezultate ce până acum nu erau considerate posibile.

• Dar mai multe despre recoltarea celulelor stem la naștere, cât de importantă este și cum ajută, ne spune domnul Dr. Felician Stăncioiu, Medic și Cercetător Român, Investigator principal în tratamente cu celule stem.

 Recoltarea celulelor stem

La recoltarea celulelor stem se pot obține diverse populații cu procente diferite de celule hematopoietice versus mezenchimale, principalele surse fiind măduva osoasă, recoltarea de sânge și țesut de cordon ombilical la naștere și țesute stem mezenchimale din țesut adipos. Având posibilitatea de a alege, este un deziderat pe care cu toții vrem să îl punem în aplicare, deoarece se pot utiliza cele mai potrivite celule pentru fiecare situație.

 Tratamentul cu celule stem utilizat în tulburările din spectrul autist (TSA)

Istoric, au fost folosite celule stem hematopoietice pentru afecțiuni oncologice și hematologice - respectiv primul transplant efectuat cu succes în anii '60 care a vindecat Anemia Fanconi (o boală genetică rară și una dintre cele mai frecvente cauze de insuficiență a măduvei roșii hematogene), folosind un material alogen de la fratele geamăn al pacientului.

Ulterior, celulele stem hematopoietice au fost utilizate pentru tratamentul diverselor patologii oncologice pentru care chimioterapia nu era suficientă, și au oferit la vremea respectivă perspectiva vindecării mai multor patologii hematologice, inclusiv talasemiile care nu se pot rezolva medicamentos.

Sângele de cordon ombilical este utilizat cu succes de câteva decenii - din 1988 - pentru afecțiuni oncologice și hematologice și are un istoric de siguranță bun, în special în cazul utilizării grefelor autologe – adică sângele propriu, recoltat la nașterea copilului căruia se administrează.

Pentru că în cazul afecțiunilor hematologice și oncologice se administrează mai întâi chimioterapie în doză mare, care distruge organul hematopoietic - măduva osoasă, unde se formează celulele albe și roșii - administrarea sângelui de cordon ombilical (SCO), bogat în celule stem hematopoietice, practic reconstituie acest organ hematoformator și se poate vorbi despre un transplant adevărat, în care înlocuim un organ îmbolnăvit (măduva osoasă) cu un organ nou - în acest caz nu un organ solid, ci o suspensie celulară care regenerează organul hematoformator.

La Duke University în SUA, unde aceste transplanturi se fac frecvent, s-a observat în 2015 că acei copii care aveau afecțiuni hemato-oncologice și erau tratați cu auto-transplant cu sânge de cordon ombilical. Ulterior s-au observat îmbunătățiri neuropsihologice și în cazul copiilor cu TSA, iar în baza acestei observații s-au efectuat primele studii clinice, publicate în 2017.

În acest prim studiu, publicat sub egida Prof. Joanne Krutzberg și Geraldine Dodson de la Duke, la care au participat 27 copii, s-au observat îmbunătățiri la circa 60%, însă în urma unui studiu efectuat ulterior tot la Duke University s-a observat o îmbunătățire la doar circa jumătate din copii la care s-a administrat SCO, comparabilă cu placebo.

 Autismul se poate trata cu ajutorul celulelor stem?

Da, autismul se poate trata cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere, au fost îmbunătățiri, iar vestea bună este că, începând cu 2019 s-a început un studiu clinic în București, în cadrul căruia au fost administrate celule stem recoltate la naștere. Rezultatele parțiale ale studiului sunt deja foarte încurajatoare: un procent de aproximativ două treimi dintre copii au îmbunătățiri bune și foarte bune. În plus, au fost câțiva copii cu îmbunătățiri spectaculoase.

Rezultatele oficiale obținute în cadrul studiului clinic vor fi disponibile de abia spre finalul anului.

Pachetele Biogenis

Cât costă recoltarea?

Biogenis este o bancă de celule stem privată ce face parte din grupul FamiCord, grup European de bănci de celule stem cu locaţii de stocare proprii, partenere şi comerciale în România, Spania, Letonia, Polonia, Germania, Italia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite.

Accesează mai jos pagina unde sunt explicate clar pachetele de recoltare Biogenis şi preţurile acestora.

Consultă lista de prețuri

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️