Prevenirea meningitei prin vaccinare: sfatul medicului

Prevenirea meningitei prin vaccinare: sfatul medicului

Prevenirea meningitei prin vaccinare: sfatul medicului

Meningita este o boală infecțioasă care se manifestă prin inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Meningita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus, în cazuri rare de fungi, și apare cu o frecvență mai mare la copii, adolescenți și persoanele cu imunitate scăzută.

Cum se transmite meningita

Meningita se poate transmite prin tuse, strănut, sărut, dacă utilizați aceleași tacâmuri sau obiecte de igienă personală cu pacienții infectați. Transmiterea se face cu ușurință mai ales în colectivitățile de copii și adolescenti, unde pot apărea chiar focare de meningită. Trebuie menționat că meningita se transmite, de regulă, de la persoanele care transportă aceste bacterii sau virusuri la nivelul gâtului sau nasului, dar care nu suferă neapărat de meningită, așa-numiții: “purtători sănătoși”.

Prevenție prin vaccinare

Numărul mare de meningite poate fi prevenit prin vaccinare, însă nu în totalitate, având în vedere faptul că există o multitudine de agenți etiologici implicați.

Meningita virală

Printre virusurile care pot provoca meningita se numără: virusul Herpes simplex de tip 2, virusul varicelo-zosterian, virusul rujeolos, enterovirusuri, virusul urlian (care provoacă oreionul), HIV, West Nile virus. Nu toate persoanele care se infectează cu aceste virusuri vor face meningită, aceasta este considerată o complicație care poate surveni în evoluția bolii.

Prin vaccinare pot să fie prevenite meningitele cauzate de virusul rujeolos și virusul urlian. Vaccinul este inclus în schema națională de vaccinare propusă de către Ministerul Sănătății și se face prin intermediul medicului de familie, gratuit la vârsta de 1 an - vaccinul anti rujeolic-rubeolic-urlian, prescurtat ROR.

Pentru virusul varicelos sunt disponibile vaccinuri care pot să fie administrate după vârsta de 1 an sau, în cazuri speciale, când există focare de infecție, încă de la vârsta de 9 luni. Vaccinul nu face parte din schema națională de vaccinare și se consideră un vaccin opțional.

Meningita bacteriană

Printre bacteriile care pot provoca meningita se numără: Meningococul (Neisseria meningitidis), Pneumococul (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus Influenzae B, Streptococul de grup B, Bacilul Koch (tuberculos), Listeria monocytogenes.

Meningitele cauzate de Haemophilus Influenzae dar și cele cauzate de Bacilul Koch au devenit mult mai rare datorită vaccinării în număr mare prin vaccinurile incluse gratuit de Ministerul Sănătății în Programul național de vaccinare. În România, toți sugarii cu o greutate mai mare de 2,5 kg beneficiază de vaccinarea antituberculoasă (BCG) in maternitate. Vaccinul antihaemophilus este inclus în vaccinul hexavalent, care se face prin intermediul medicului de familie la vârsta de 2, 4 și 11 luni.

Vaccinarea antipneumococică este inclusă și ea în programul național de vaccinare și se efectuează prin intermediul medicului de familie la vârsta de 2, 4 și 11 luni (concomitent cu vaccinul hexavalent).

Vaccinarea antimeningococică nu face parte din schema națională de vaccinare și este considerat un vaccin opțional, rezervat în special persoanelor aflate în categoriile de risc: sugari aflați în colectivitate, studenți din cămine, persoane cu imunitate scăzută. Deși are o incidență scăzută în România, mortalitatea este una extrem de ridicată, aproximativ 20% dintre pacienții infectați decedează și un număr mare dintre cei care supraviețuiesc rămân cu sechele severe precum: tulburări de auz, tulburări de vedere, hidrocefalie, leziuni cerebrale (sechelare, manifestate prin pareze și tulburări de coordonare) sau epilepsie.

Există mai multe tipuri de vaccin meningococic, în funcție de tulpina de meningogoc responsabilă care poate produce meningită:

vaccinul meningogocic polizaharidic contra tulpinilor de tip A și C, care este destinat doar pentru uzul adulților;
vaccinul meningococic conjugat contra tulpinilor de tip A, C, W, Y, poate sa fie administrat copiilor începând cu vârsta de două luni;
vaccinul meningococic serogrup B, contra tulpinii de tip B, care este responsabilă de apariția celei mai agresive forme de boală, care poate ucide în numai 24 de ore. Conform studiilor, în România, majoritatea cazurilor de meningită meningococică confirmate în ultimii ani au fost cauzate de serogrupul B. Acest vaccin se poate administra începând de la vârsta de două luni.

Protecția prin vaccinare nu este pe viață, indifent de tipul de vaccin, revaccinarea fiind necesară pe parcursul vieții pentru a putea oferi protecție îndelungată.

Norme de igienă pentru a preveni meningita

Fiind vorba de o boală care se ia pe cale aeriană, meningita poate fi prevenită prin adoptarea unor reguli de igienă adecvată: spălatul pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletei, după contactul cu animale, după ce s-au folosit mijloacele de transport în comun. Nu se recomandă folosirea veselei la comun sau a obiectelor de uz personal, precum periuțele de dinți. Se vor evita spațiile aglomerate și neaerisite corespunzător. În cazul strănutului, trebuie acoperite gura și nasul cu un șervețel de unică folosință.

autor: Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru și consultant IBCLC în alăptare

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️