O aventură prin paginile cărților și cum să-i dezvolți copilului dragostea pentru citit

O aventura prin paginile cartilor si cum sa-i dezvolti copilului dragostea pentru citit

Dezvoltarea dragostei pentru citit la copii poate fi o provocare, dar cu abordarea potrivită, cu multă răbdare și cu perseverență, poate deveni o experiență plăcută și satisfăcătoare pentru ambele părți.

Citește în continuare și descoperă sfaturile noastre despre cum îi poți insufla copilului dragostea pentru literatură, dar și 4 dintre cele mai frumoase cărticele din Promoția de iepuraș cu 25% reducere la toate titlurile Humanitas Junior, pe libhumanitas.ro și în toate Librăriile Humanitas din țară!

Nu este niciodată prea devreme să începem să le citim copiilor

Lectura nu are vârstă. Chiar dacă bebelușul tău nu înțelege cuvintele, îi poți citi povești, rime haioase sau texte scurte din cărți viu colorate, deoarece acestea pot ajuta la dezvoltarea limbajului și la stabilirea unei conexiuni între citit și relaxare. Vorbește-i despre personajele și obiectele din carte sau despre sunetele pe care le fac animalele. Faptul că îți aude vocea îl ajută pe cel mic să dea sens literelor și imaginilor pe care le vede.

Creează un colț de lectură confortabil

Creează un mediu propice pentru citit, astfel încât copilul tău să se simtă confortabil și motivat să citească. Poți crea un colț special de lectură în camera lui sau în orice loc din casă, unde să aibă acces la cărțile preferate. Poți include o bibliotecă mică și un fotoliu comod. Asigură-te că îl lași să aleagă cărțile pe care și le dorește și că are lumină suficientă pentru citit.

Alege cărți potrivite vârstei copilului

Alege cărți care sunt potrivite pentru vârsta copilului tău. Cartea ar trebui să aibă coperți cartonate, imagini mari și plăcut colorate și să fie ușor de înțeles. Odată ce copilul tău începe să învețe să citească, îi poți oferi cărți mai complexe, dar nu uita să-i păstrezi și câteva dintre cărțile mai simple pe care le-a îndrăgit când era mai mic/mică.

O superamuzantă colecție de poezii pentru cei micuți, „Prietenii noștri pisoi“ (3+) de Franz Wittkamp, ilustrată de Axel Scheffler, bine-cunoscutul ilustrator al lui „Gruffalo“, și tradusă de Ioana Pârvulescu, este disponibilă acum în librării.



Ai văzut vreodată pisici cântând la pian? Sau făcând baie cu spumă? Ori citind şi socotind?
Nu-i aşa că te-ai întrebat adesea ce se întâmplă când prietenii noştri pisoi rămân singuri acasă? Ei bine, Franz Wittkamp le-a aflat toate secretele şi e de acord să vi le împărtăşească şi vouă. Deci, eşti gata să descoperi de ce sunt în stare pisicile atunci când oamenii nu sunt prin preajmă? Noi DA, cu siguranță!

Fii un model bun pentru copilul tău și implică-te în lectură

Copiii învață imitându-i pe adulți, deci asigură-te că citești și tu în prezența copilului. De asemenea, când îi citești copilului, implică-te în lectură și interpretează personajele și evenimentele din poveste, chiar și prin jocuri de rol. Astfel, cititul va deveni un moment mult mai captivant pentru cel mic.

Citește-i în fiecare seară înainte de culcare

Știm cu toții că anumite sarcini sunt trecute cu vederea în agitația fiecărei zile, dar dacă faci din citit o parte a rutinei de culcare pentru copilul tău - la fel de importantă precum spălatul pe dinți - înseamnă că este mai puțin probabil să o uiți. Și astfel, cu o rutină bine înrădăcinată, cititul unei cărți înainte de culcare va deveni un obicei și pentru copil.

O cărticică ideală pentru ora de culcare a celor mici este "Somn ușor, vise plăcute“ (4+) de Kristina Andres, cu ilustrațiile autoarei.

În cărticică este vorba despre Vulpe și Iepure, care sunt cei mai buni prieteni și locuiesc hăt, departe, într-o căsuță luminoasă, dincolo de mușuroaiele de cârtițe. Când nu pot adormi, inventează cele mai frumoase și mai amuzante povești, în care, precum doi eroi neînfricați, au parte de peripeții fără număr: încearcă să doarmă cu capul în jos ca liliecii, prind pește în marsupiul unui cangur sau fug de sub nasul Bunicii-Lup cea veșnic înarmată cu o umbrelă amenințătoare.



Simpatice, înduioșătoare și istețe, poveștile de noapte bună îi învață pe cei mici cum să prețuiască prietenia adevărată și de câte aventuri putem avea parte dacă ne dăm frâu liber imaginației.

Aventuri amuzante și peripeții hazlii în Țara Poveștilor

Majoritatea copiilor, inclusiv cititorii reticenți, devin entuziaști când citesc cărți amuzante. Cui nu-i place să râdă și să chicotească la o năzbâtie inocentă? Ei bine, avem și cartea perfectă pentru copilașii de peste 5 ani care înțeleg acum destul de bine o poveste.



Amuzante, palpitante, pline de prospețime, „Aventurile lui Mac“ (5+) de Lucia Olteanu, cu ilustrații de Livia Rusz, istorisesc peripețiile rostogolite cu viteza luminii ale unui rățoi năzdrăvan și ale piticilor Pic și Punepiedici, care îi poartă pe micii eroi prin Țara Poveștilor, prin Țara Pitilungilor, ba chiar și prin Țara Mâncăcioșilor, unde casele sunt cu totul și cu totul de ciocolată. Dar mai mult nu dezvăluim, ca să descoperiți singuri întreaga poveste.



«Aventurile lui Mac» sunt un reper în istoria benzii desenate din România, fiind primul titlu dintr-o serie minunată, «Mac și Cocofifi», care a dăinuit peste timp. Publicate inițial în revista «Arici Pogonici», «Aventurile lui Mac» au fost reluate și redesenate în 1970 pentru apariția în volum. Seria s-a bucurat de un imens succes în epocă: a avut mai multe ediții, a primit premii, a fost tradusă în germană, maghiară, engleză și spaniolă și a stat la baza serialului de desene animate «Coco și Roco», produs de Animafilm. Gingășia și inocența poveștilor Luciei Olteanu și spectacolul vizual oferit de ilustrațiile Liviei Rusz fac din acest superb album un titlu de referință. Sunt fericit că, de acum încolo, și mai multe generații se pot bucura de el.“ - precizează Alexandru Ciubotariu, grafician și autor de benzi desenate.

Copilul tău a crescut și deja pune întrebări la care încerci să cauți un răspuns potrivit?

"Oare o să reușesc în viață? De ce mi-e frică să nu iau note proaste? De ce trăim? De ce se despart părinții mei? O să fiu urât când o să cresc mare? Ce înseamnă frate vitreg?..."



Este normal și chiar indicat să cauți să îi explici totul pe înțelesul lui. Pentru a-i dezvolta în același timp dragostea pentru lectură, dar și pentru cunoaștere, este recomandat să alegi o carte în care aceste răspunsuri sunt atent formulate și explicate, astfel încât preșcolarul sau școlarul tău să le înțeleagă și chiar să își dorească să afle mai multe.

Copiii descoperă lumea și cresc cu ajutorul întrebărilor pe care și le pun lor înșiși și părinților lor. Mai grele, mai ușoare, mai grave, mai amuzante, smulgând un surâs sau o lacrimă, întrebările celor mici sunt tot atâtea ferestre către mintea și inima lor.

Carine Simonet, psiholog cu practică îndelungată, le răspunde cu inteligență și tact în cartea „Vrem să știm ca să creștem mari. 60 de întrebări ale copiilor despre viaţă, 60 de răspunsuri pentru întreaga familie“ (6+), dozând cu pricepere seriozitatea și umorul, și construind astfel punți între copiii și părinții cărora le este recomandată această minunată carte.



Fiecare întrebare din cartea aceasta este prezentată pe o pagină dublă, iar explicațiile-cheie sunt scoase în evidență cu litere îngroșate. Temele abordate pot fi identificate după culoarea corespunzătoare din partea de sus a paginii. Între acestea, autoarea acordă o atenție aparte familiei, prieteniei, școlii, sentimentelor, credințelor și temerilor, vieții în societate, iar la finalul cărții veți găsi indici tematici, organizați după teme majore și cuvinte-cheie.



Sugestii de lectură găsim peste tot, dar acestea trebuie mereu adaptate preferințelor copilului și personalității sale. Varietatea lecturilor este atât de mare, încât ar fi absurd ca toți copiii să citească aceleași cărți. Desigur, există anumite lecturi universale care într-o anumită etapă îi încântă pe toți, însă în timp unii copii preferă poveștile, iar alții sunt atrași de benzile desenate sau cele de aventuri.

În general, dezvoltarea dragostei pentru lectură poate fi o experiență minunată și benefică pentru copilul tău. Asigură-te doar că faci timpul de lectură distractiv și că îți implici copilul în alegerea cărților și activităților. Acesta este secretul. 

Bucurați-vă de primăvară cu această ofertă specială de Paști!

Dacă ești în căutarea unei noi cărți pentru copilul tău, atunci trebuie să profiți de această oportunitate unică: 25% reducere la toate titlurile Humanitas Junior, în toate librăriile Humanitas din țară și pe libhumanitas.ro. Nu ezita și fă-i copilului cel mai frumos cadou de Iepuraș!

Cărți pentru copii pe libhumanitas.ro

Descoperă selecția amplă de Carte pentru copii din librăriile Humanitas

Bucuria răsfoirii cărților va rămâne mereu în sufletele pasionaților de lectură. Poți să creezi această bucurie și copiilor tăi!

Dacă încă din copilărie aceștia se îndrăgostesc de literatură, ei vor citi toată viața! Cărțile aduc zâmbete, stârnesc imaginația, creativitatea și diverse alte trăiri și emoții, îmbogățind astfel experiența noastră de viață și contribuind la dezvoltarea noastră ca oameni.

Cumpara online eficient si in siguranta

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️