Povești cu mămici și reacții de la specialiști: Partea III cu Ada Chindea

Primul accident al copilului este un moment dificil pentru orice părinte

Oricât ne-am dori să protejăm copiii de orice pericol sau rău, este inevitabil să nu întâmpinăm și momente mai puțin plăcute în parcursul lor de creștere. Primul accident al copilului este un moment dificil pentru orice părinte, generând adesea o multitudine de emoții și îngrijorări. În acest articol, vom explora experiența mămicii Ada Chindea, vom descoperi emoțiile pe care le-a trăit și acțiunile pe care le-a întreprins pentru a face față acestei situații delicate. De asemenea, vom afla și părerea a doi medici pediatri pe parcursul filmulețului, cu privire la modul în care a reacționat și ce ar fi fost recomandat în această situație: Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC, Consultant în babywearing și Dr. Iulia Cristiana Balint Boia, Medic specialist pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC.

Povești cu mămici și reacții de la specialiști, cu Ada Cindea - mamă și coach transformațional

Atunci când ai doi copii, după primul, te gândești că te descurci ușor la al doilea. Ai deja experiență să treci prin aceleași etape, aceleași provocări, doar că... SURPRIZĂ, nu sunt aceleași.

O situație care s-a întâmplat chiar anul trecut, când eram în proces de a ne muta la casă... În curte, în jurul puțului, făcusem o cameră mică, îngropată, în care să poți intra iarnă, iar acea cameră avea un capac de plastic fixat bine - credeam noi - și atunci s-a întâmplat un lucru care cred că mi-a adăugat câteva fire albe.

În timp ce noi ne uitam la curte, am văzut cu coada ochiului cum Andrei brusc a căzut, a dispărut. Atunci am realizat că acel capac nu era foarte bine fixat. Am alergat spre el să vedem ce s-a întâmplat. El deja plângea, se speriase foarte tare de la căzătură. Din fericire acea cameră nu este foarte mare și Andrei nu a pățit nimic la piciorușe sau la mâini. Nu și-a rupt nimic din fericire, doar pentru că acea căzătură nu a fost de la înălțime.

Reacția specialistului, Dr. Roxana Hristianovici:

Este important când vorbim de căzături să nu tragem noi concluzia că nu există o fractură sau o entorsă. Ideea ar fi să încercăm să lăsăm copilul să se ridice singur, să vedem dacă se sprijină pe ambele picioare, dacă este imobilizat acolo și nu se poate elibera. Nu fugim și nu smucim copilul din acel loc fără a evalua puțin situația în care copilul se află.

Sperietura lui Andrei dar și a noastră a fost pe măsură. A început să plângă, noi am început să ne învinovățim unul pe celălalt fiindcă nu am verificat capacul și nu am fost atenți la el. După cel-am verificat și am văzut că totul este ok ne-am liniștit și ne-am văzut de zi. În schimb seara la baie când i-am dat tricoul jos, am văzut că subraț avea o zonă roșie, tare și puțin călduță. Bănuiala mea este că în momentul în care a căzut, probabil a atins cu mâna de marginea cămăruței. Nu am putut face mare lucru, nu era o julitură cu pielea zgâriată așa că am pus o compresă cu apă rece și i-am dat cu un gel calmant din plante. Este un gel pe care îl mai folosisem de câteva ori în diverse momente.

Reacția specialistului, Dr. Iulia Cristiana Balint Boia:

Se poate întâmpla în cazul multor lovituri ca pe moment să nu se întâmple nimic, nicio vânătaie, deformare sau umflătură, dar se pot forma în orele care urmează. La fel se poate ca pe moment durerea percepută de copil - care trece deja și printr-un moment de sperietură, adrenalină, șoc - să fie mai mică decât durerea reală. Câteva ore mai târziu, când își dă seama ce s-a întâmplat, poate simți că îl doare mâna mai tare, că nu o poate mișca cum ar trebui și că există o zonă umflată acolo sau poate avea o entorsă care nu s-a resimțit fiindcă s-a comportat normal pe moment. Nu este obligatoriu ca fix în momentul impactului să se observe toate urmările. Copilul trebuie monitorizat și în orele următoare. Chiar și vânătăile sau alte semne pot să apară în următoarele ore.

Mulțumim doamnelor doctor pentru răspunsurile informative și valoroase!

Dacă doriți să aflați mai multe sfaturi utile și informații despre cum să gestionați diversele traumatisme benigne la copii, vă invităm să vizitați secțiunea PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE LOVITURI de pe site-ul Desprecopii.com. Acolo veți găși resurse utile și articole informative, care vă vor ajuta să navigați în mod sănătos și echilibrat prin aceaste provocări.

În cele din urmă, amintiți-vă că vocea și intuiția părintească sunt cele mai puternice ghiduri în luarea deciziilor pentru copiii noștri. Mulțumim că ați urmărit emisiunea și vă dorim tuturor o zi minunată și echilibrată! Și cât mai puține cucuie, dureri de creștere, vânătăi și lacrimi la joacă.

Categorie:Sfaturi Utile