5 trucuri pentru a-i învăța pe cei mici despre bani

5 trucuri pentru a-i invata pe cei mici despre bani

5 trucuri pentru a-i învăța pe cei mici despre bani

Educația financiară pentru copii - de unde începem și cum facem ca acest proces de învățare să fie cât mai simplu și distractiv? Haideți să aflăm împreună 5 trucuri pentru a-i învăța pe cei mici despre bani de la Claudia Oprescu, Coordonator Școala de Bani și Expert BCR.

Primul truc: să îi învățăm pe copii despre bani printr-un joc interesantl

În primul rând, trebuie să vorbim cu copiii folosind cele mai simple mesaje pe care ei le pot înțelege, adică jocurile și poveștile. Un prim truc ar fi să ne jucăm de-a magazinul.

Educația financiară nu ar trebui să înceapă în magazin, ci chiar acasă: folosim bani cu care mergem la cumpărături și încercăm să cumpărăm anumite lucruri într-o sumă limitată.

Al doilea truc: să îi învățăm pe cei mici diferența dintre nevoi și dorințe

Cu siguranță, copiii vor spune "Am nevoie de o înghețată!",pentru că este o nevoie din punctul lor de vedere. De fapt, este esențial ca părinții să le explice că nevoia este un lucru fără care nu putem trăi sau fără care ne-ar fi foarte dificil să trăim, iar dorința este ceva ce ne face placere, însă nu trebuie să uităm să punem și bani deoparte în pușculiță.

Al treilea truc: să îi învățăm pe copii să economisească

Al treilea truc este să îi învățăm pe copii să economisească orice sumă de bani, oricât de mică ar fi. De exemplu, dacă primesc 10 lei din partea bunicilor, 8 lei ar trebui să fie folosiți pentru a își cumpăra lucruri, iar 2 lei să fie puși deoparte.

Al patrulea truc: să îi învățăm pe copii despre importanța visurilor lor

Nu în ultimul rând, după ce am discutat despre pușculiță, este important să discutăm despre visuri, și cum putem aborda acest subiect în cel mai simplu mod, dacă nu folosind desenul? Îi încurajăm pe copii să își deseneze un vis, să îl lipească pe pușculiță și de fiecare dată când pun bani deoparte să vadă pentru ce anume îi economisesc. Să înțeleagă că, de fapt, în fiecare zi depun un efort pentru visul lor.

Al cincilea truc: să îi învățăm pe copii să fie darnici

Nu este important doar să economisim bani, să fim atenți la cheltuieli, la fel de important este să înțelegem că, dacă îi ajutăm pe cei din jurul nostru, suntem niște oameni buni. Așa că, o parte din banii noștri de buzunar ar putea să meargă către cei care au nevoie de ajutor, ori să le oferim jucării pe care noi nu le mai folosim sau pur și simplu să donăm din timpul nostru.

Învață să faci alegeri financiare inteligente. Intră pe scoaladebani.ro

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️