Sfatul specialistului: Cum să economisești corect bani pentru naștere și primii ani ai copilului?

Sfatul specialistului: Cum sa economisesti corect bani pentru nastere si primii ani ai copilului?

Sfatul specialistului: Cum să economisești corect bani pentru naștere și primii ani ai copilului?

Atunci când ne pregătim să devenim părinți, în special pentru prima oară, tendința este să investim considerabil - în haine, accesorii, reamenajarea camerei - fără să luăm în considerare de multe ori importanța de a economisi în această etapă. Cum putem aborda cu succes economisirea pentru naștere și primii ani ai copilului, aflăm de la Ileana Iliescu, Specialist în Comunicare și Profesor la Școala de Bani.

Creșterea unui copil implică cheltuieli

Sosirea unui nou născut în familie este unul dintre momentele cele mai pline de emoție și frumusețe. Această minune aduce cu sine o paletă de factori emoționali, grijă și responsabilitate. Și atunci când discutăm despre responsabilitate, gestionarea finanțelor este unul dintre factorii cheie în această etapă a vieții.

Este evident, creșterea unui copil implică cheltuieli. Pe măsură ce aceștia cresc, cerințele lor cresc odată cu ei. Mai mult, costurile aferente copilului pot varia în funcție de circumstanțe precum nașterea la o clinică privată sau decizia de a colecta celule stem. Sau poate apar situații cu riscuri în timpul sarcinii.

De aceea, este înțelept să fim pregătiți pentru orice surprize ne poate aduce această perioadă. Subiectul finanțelor în viața de familie nu este întotdeauna ușor.

Iată câteva strategii practice pe care le poți aplica în timpul sarcinii:

Planificarea atentă a bugetului, chiar și

înainte de apariția sarcinii, este de o importanță crucială.
Economisește lunar sume mici și fii consecvent în această practică. Vei fi uimit de cât de repede poți acumula o mică avere până la sosirea bebelușului.
Nu te grăbi să cheltui bani pe amenajarea camerei pentru copil. Alocă acești bani în primul an de viață al micuțului, când va petrece mai mult timp lângă părinți, iar nevoile sale evoluează rapid.
Abține-te să cumperi suzete, biberoane, scutece sau echipamente de sterilizat înainte de nașterea copilului. Nu poți ști în avans dacă vei avea nevoie de toate acestea sau dacă se vor potrivi copilului. Fii atent la nevoile sale și informează-te din surse sigure.
Poți să împrumuți un leagăn sau să cumperi unul second-hand. Copilul va avea nevoie de el doar până când începe să se miște mai mult.
Nu investi într-un pat de copii prea sofisticat. Copilul ar putea prefera să doarmă lângă tine, iar patul să devină doar o piesă de mobilier. Nevoile tale și ale copilului se vor clarifica abia după naștere.
Evită să cheltui mai mult decât strictul necesar pe haine. Vei primi multe cadouri, iar copiii cresc rapid.
Ai grijă de sănătatea ta. Acceptă ajutorul familiei extinse sau cere-l atunci când simți că ai nevoie. Îngrijirea propriei sănătăți este crucială pentru a evita cheltuielile ulterioare cu problemele de sănătate.
Nu cumpăra haine de gravidă până când nu ai într-adevăr nevoie de ele. Folosește hainele de la prietene și adaptează hainele mai largi din garderoba ta.

Iată cum poți aborda primele etape din viața copilului:

• Investește în timp de calitate petrecut cu cei mici.
• Investește în educație și în dezvoltarea liberă a copilului.

Cum? Economisește alocația lunară pentru educația copilului. În primii doi ani, copiii primesc aproximativ 400 RON pe lună, în total 9600 RON pe parcursul a 2 ani. Alături de aceștia, adaugă cadourile în bani primite de la bunici, strânse la botez sau la alte evenimente de după naștere.

Construiește un fond de investiții pentru copil și setează o plată automată către un fond destinat educației copilului.

• Investește în lectură. Citește-i copilului chiar din primele zile și transformă lectura într-un stil de viață. Dă exemplu și citind pentru tine.

Educația prin călătorii, lectură și timp petrecut împreună reprezintă cea mai bună investiție pe care o putem face pentru copiii noștri și pentru o lume mai bună.

Învață să faci alegeri financiare inteligente. Intră pe școaladebani.ro

 

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️