Rutina de îngrijire a ochilor - Tot ce ar trebui să știi ca părinte | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 10

Rutina de îngrijire a ochilor - Tot ce ar trebui să știi ca părinte | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 10 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În ceea ce privește sănătatea ochilor celor mici, există o serie de aspecte cruciale pe care părinții trebuie să le înțeleagă și să le gestioneze cu atenție. Cum putem asigura cea mai bună îngrijire a ochilor copiilor noștri? Care sunt greșelile frecvente pe care trebuie să le evităm pentru a le proteja vederea în ceea ce privește expunerea la ecrane și la razele solare? Cum alegem cei mai potriviți ochelari de soare pentru copii? 

Pentru a descoperi aceste răspunsuri dar și multe alte informații utile, Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC și gazda podcastului ABCdePEDIA, a avut plăcerea să o aibă ca invitată pe doamna Dr. Roxana Cozubaș, Medic primar oftalmologie cu competență pediatrică. Vă invităm, așadar, să citiți în continuare și să descoperiți cele mai bune modalități de îngrijire a ochișorilor.

Cum curățăm corect ochii copiilor și când ar trebui să mergem la primul consult oftalmologic?

 Dr. Roxana Cozubaș: Pentru curățarea ochilor copilului, este esențial să integrăm această rutină în igiena zilnică a micuțului. În general, folosim una sau două picături de ser fiziologic aplicate pe o dischetă de bumbac pentru a șterge cu delicatețe ochișorii. Dacă ochiul este curat și nu prezintă secreții, putem urma calea naturală a lacrimilor care curg de la exterior spre interior, înspre nas. Însă, în cazul în care există secreții, trebuie să îndepărtăm mizeria de la interior către exterior, începând din unghiul intern al ochiului.

Consultul oftalmologic inițial al copilului poate fi efectuat încă de la naștere, dar de obicei este recomandat în jurul vârstei de 6-9 luni. Este important să stabilim acest contact cât mai devreme pentru a observa eventualele probleme de refracție și pentru a verifica starea generală a ochilor. În timpul consultației, putem examina viciile de refracție și să efectuăm teste pentru a evalua corectitudinea alinierii ochilor și potențialele afecțiuni ale suprafeței și interiorului ochiului. Cu cât intervenim mai devreme în detectarea și tratamentul problemelor oftalmologice la copii, cu atât avem mai multe șanse de rezolvare și prevenire a complicațiilor pe termen lung.

Cât timp și de la ce vârstă este în siguranță să expunem copiii la ecrane?

 Dr. Roxana Cozubaș: Discuția despre ecrane începe adesea în timpul perioadei de diversificare, când părinții introduc ecranele copiilor pentru a-i determina să mănânce. Totuși, expunerea prelungită la ecrane poate fi problematică atât pentru ochi, cât și pentru creierul în dezvoltare al copilului.

Ecranele, în special cele de dimensiuni mici, implică o distanță de lucru foarte mică între ochi și ecran, ceea ce poate duce la probleme. Pentru copiii mai mari, o alternativă este să folosească ecrane mai mari, cum ar fi televizorul sau un proiector de perete, cu condiția ca acestea să fie folosite în mod educativ, cu explicații din partea părinților.

Academia Americană de Pediatrie recomandă expunerea la ecrane pentru videocall-uri cu membrii familiei, dar este esențial să limităm timpul petrecut în fața ecranelor. De exemplu, o oră și jumătate de desene pe zi ar trebui împărțită în segmente mai mici, cu pauze regulate. Este important să schimbăm activitățile în timpul acestor pauze, pentru a evita ca ochii copiilor să rămână fixați la distanțe mici pentru prea mult timp.

Expunerea prelungită la ecrane poate determina copiii să uite să clipească, ceea ce poate duce la uscăciune oculară și alte probleme. Este crucial să le oferim pauze regulate pentru a schimba focusul și pentru a permite ochilor să se odihnească. De asemenea, trebuie să încurajăm activități în aer liber și jocuri care implică distanțe mai mari, pentru a menține sănătatea ochilor copiilor noștri.

Sunt utili ochelarii cu filtru de lumină albastră?

 Dr. Roxana Cozubaș: În timpul pandemiei, când copiii petreceau majoritatea timpului în interior, expuși la ecrane pentru joacă, cursuri și divertisment, am folosit adesea ochelarii cu filtru de lumină albastră, chiar și fără dioptrii. În prezent, însă, ne dorim să îi încurajăm pe copii să petreacă mai mult timp afară, unde sunt expuși natural la lumina solară, care include și lumina albastră.

Pentru copiii care poartă ochelari și au vicii de refracție, acești ochelari cu filtru de lumină albastră pot oferi o protecție suplimentară. În cazul celorlalți copii, este mai indicat să ajustăm setările de lumină și contrast ale dispozitivelor sau să instalăm aplicații care includ un filtru de lumină albastră, în loc să folosim ochelari speciali.

Cum protejăm ochii de razele UV?

 Dr. Roxana Cozubaș: Pentru protecția ochilor, așa cum ne dăm cu cremă pe piele, este recomandat să îi punem copilului ochelari de soare sau o șepcuță. De asemenea, este important să fim moderați în utilizarea ochelarilor de soare, evitând excesele. Deși ochelarii de soare sunt benefici, excesul în utilizarea lor poate determina copilul să strângă ochii în lumină naturală mai puternică.

Care este riscul asociat cu alegerea unor ochelari de soare neadecvați?

 Dr. Roxana Cozubaș: Utilizarea unor ochelari de soare neadecvați poate reprezenta un mare risc pentru sănătatea ochilor. Atunci când purtăm ochelari de soare cu lentile închise la culoare, pupila se dilată, permițându-i să intre în interiorul ochiului o cantitate mai mare de lumină. Această lumină poate conține radiații ultraviolete nocive. Astfel, este mai bine să lăsăm ochii fără protecție decât să folosim lentile de soare inadecvate care pot permite patrunderea unei cantități mai mari de radiații ultraviolete.

 Pentru a descoperi toate subiectele discutate în podcast, îngrijorările principale ale părinților și sfaturile doamnei Dr. Roxana Cozubaș, vă invităm să urmăriți videoclipul integral aici.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitatei noastre speciale Dr. Roxana Cozubaș, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABCdePEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII